Economie, Bestuur en Management (BSc)
Wat bestudeer je?
Tijdens de studie Bestuurskunde werk je aan praktijkvragen waar jouw kritische blik waardevol is. Zo ben je na je opleiding klaar om echt bij te dragen aan de maatschappij. Welke vraagstukken ga jij oplossen?
Veel maatschappelijke kwesties die we bij Bestuurskunde bestuderen zoals de wooncrisis, immigratiebeleid en energietransitie staan voortdurend in de belangstelling, het is vrijwel dagelijks nieuws. Op deze pagina vind je enkele voorbeelden van praktijkcases die je tijdens de opleiding Bestuurskunde kunt tegenkomen. Verken de veelzijdigheid van het vakgebied!
Vliegbelasting
Moet er een minimumprijs voor vliegtickets komen? Deze vraag speelt in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, en is bestuurlijk complex. Besluitvorming kan nationaal of op Europees niveau plaatsvinden. De Bestuurskunde specialisatie Economie, Bestuur en Management helpt je niet alleen deze complexiteit te begrijpen, maar ook de economische gevolgen te beoordelen. Wat zijn de voor- en nadelen van hogere prijzen, en wanneer is overheidsingrijpen economisch gerechtvaardigd?
Open overheid
De Wet Open Overheid (WOO) verplicht overheidsinstanties om alle digitale informatiestromen binnen hun beleidsprocessen openbaar te maken, wat de transparantie bevordert. Burgers kunnen zo overheidsactiviteiten beter volgen, maar dit kan ook negatieve gevolgen hebben, zoals vermijdingsgedrag of manipulatie. Binnen de Bestuurskunde specialisatie Digitalisering, Bestuur en Maatschappij leer je dat digitale initiatieven zowel technologische als sociale effecten hebben—iets waar beleidsmakers rekening mee moeten houden.
Voedselverspilling
In Nederland verdwijnt er elk jaar ruim 2 miljard kilo aan eten in de vuilnisbak. De overheid wil graag de verspilling verminderen. Binnen de Bestuurskunde specialisatie Beleid, Bestuur en Organisatie benader je een probleem zoals voedselverspilling vanuit verschillende invalshoeken. Wegen de inspanningen van de overheid op tegen de baten van minder verspilling? Hoe komt het issue van voedselverspilling op de politieke agenda? En welke obstakels moeten door burgers en bedrijven overwonnen worden bij de implementatie van de nieuwe wetgeving tegen voedselverspilling?