Bestuurskunde (BSc)
Studieprogramma
De basis van de studie is voor alle Bestuurskundestudenten hetzelfde, een deel van de vakken verschilt per specialisatie. De studie leert je om mee te denken over de beleidsmatige aanpak van belangrijke kwesties binnen onze samenleving.
Programmaoverzicht
Je volgt twee derde van het programma gemeenschappelijk met alle Bestuurskunde studenten. Dit wordt aangevuld met vakken die per specialisatie verschillen: Beleid, Bestuur en Organisatie; Digitalisering, Bestuur en Maatschappij; of Economie, Bestuur en Management. Deze opzet biedt een brede oriëntatie, waarbij je colleges volgt in verschillende vakgebieden. Hierdoor leer je vraagstukken vanuit diverse perspectieven te beoordelen en raak je vertrouwd met disciplines zoals recht, publiek management, politicologie en ethiek.
Twee derde van je vakken volg je gemeenschappelijk met alle Bestuurskunde studenten, hiermee krijg je een brede bestuurskundige basis.
Openbaar Bestuur en Bestuurswetenschap
Met dit vak zetten we in de opleiding een van de eerste stappen in de richting van een beter begrip van de overheid. Het vak behandelt de relaties tussen politieke, bestuurlijke en maatschappelijke organisaties, het tot stand brengen van beleid, en de dynamiek tussen verschillende bestuurslagen, zowel in Nederland als internationaal.
Politicologie
Bij dit vak onderzoek je de Nederlandse en internationale politiek en leer je over democratieën, autoritaire systemen en recente verkiezingen. Via hoorcolleges en een ‘serious game’ ondervind je hoe politieke systemen werken, de invloed van de samenwerking in de Europese Unie, en hoe andere internationale ontwikkelingen de nationale politiek ook beïnvloeden.
Recht
Dit vak biedt inzicht in de juridische basis van openbaar bestuur, met aandacht voor burgerlijk, staats-, bestuurs-, straf- en internationaal recht. Je leert hoe rechtmatigheid en rechtsbeginselen het bestuurlijk handelen sturen en hoe de Nederlandse, Europese en internationale rechtsordes samenwerken.
Een derde van je vakkenpakket wordt aangevuld met vakken van de specialisatie die het beste bij je interesse en toekomstplannen past.
Geschiedenis van het Openbaar Bestuur
Bij dit vak van de specialisatie Beleid, Bestuur en Organisatie ontdek je de ontwikkeling van het Nederlandse openbaar bestuur vanaf de middeleeuwen tot nu. Je verkent historische bestuurlijke vragen, theorieën, en concepten om hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen beter te begrijpen. Dit vak toont hoe kennis van het verleden nuttig is voor moderne besluitvorming.
De Digitale Staat
Bij dit vak van de specialisatie Digitalisering, Bestuur en Maatschappij onderzoek je de invloed van digitalisering en technologie, zoals AI, op overheden. Ontdek hoe nieuwe ontwikkelingen het klassieke top-down model van de staat uitdagen en leiden tot gedeelde macht en hervormingen. Verken concepten als de Network State en Surveillance State en leer hoe overheden omgaan met big data, cybersecurity, en digitale identificatie.
Beleidseconomie
Dit vak van de specialisatie Economie, Bestuur en Management combineert economisch denken met sociaaleconomisch beleid. Je onderzoekt thema’s zoals zorgsystemen, belastingen, pensioenen, en hun impact op overheidsfinanciën. Door micro- en macro-economische theorieën te verbinden met beleid, leer je effectief advies te geven vanuit een financieel-economisch perspectief.
Curriculumoverzicht
Verken de Studiegids voor een uitgebreid overzicht van alle gemeenschappelijke en specialisatievakken die je kunt verwachten in de opleiding Bestuurskunde.
Hoe vul je keuzeruimte in?
In het derde jaar is er vrije keuzeruimte. Deze kun je grotendeels naar eigen voorkeur invullen. Denk aan het volgen van keuzevakken, een minor of aan een stage. Je kunt ook kiezen voor een studieperiode in het buitenland, dé kans om je horizon te verbreden.
Een minor is een samenhangend vakkenpakket met een omvang van 30 studiepunten. Het is afgestemd op het niveau van derdejaars bachelorstudenten. De Universiteit Leiden biedt zo’n 50 minoren met verschillende thema’s. Elke faculteiten heeft een breed aanbod. Daarnaast zijn er interdisciplinaire minoren.
Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een buitenlandse universiteit. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken.
Tijdens een stage werk je een aaneengesloten periode bij een organisatie. Bijvoorbeeld een ministerie of internationaal bedrijf. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met een stagedocent van je opleiding en de stageorganisatie.