Universiteit Leiden

nl en

Digitalisering, Bestuur en Maatschappij (BSc)

Studieprogramma

De basis van de studie is voor alle Bestuurskundestudenten hetzelfde, een deel van de vakken verschilt per specialisatie. Bij Digitalisering, Bestuur en Maatschappij krijg je vakken die je in staat stellen de kloof tussen de digitale en bestuurlijke wereld te overbruggen.

Programmaoverzicht

Je volgt twee derde van het programma gemeenschappelijk met alle Bestuurskunde studenten. Dit wordt aangevuld met vakken die per specialisatie verschillen: Beleid, Bestuur en Organisatie; Digitalisering, Bestuur en Maatschappij; of Economie, Bestuur en Management. Deze opzet biedt een brede oriëntatie, waarbij je colleges volgt in verschillende vakgebieden. Hierdoor leer je vraagstukken vanuit diverse perspectieven te beoordelen en raak je vertrouwd met disciplines zoals recht, publiek management, politicologie en ethiek.

Enkele Bestuurskunde: Digitalisering, Bestuur en Maatschappij vakken uitgelicht

Openbaar Bestuur en Bestuurswetenschap

Met dit algemene vak zetten we in de opleiding een van de eerste stappen in de richting van een beter begrip van de overheid. Het vak behandelt de relaties tussen politieke, bestuurlijke en maatschappelijke organisaties, het tot stand brengen van beleid, en de dynamiek tussen verschillende bestuurslagen, zowel in Nederland als internationaal.

De Digitale Staat

Bij dit specialisatievak onderzoek je de invloed van digitalisering en technologie, zoals AI, op overheden. Ontdek hoe nieuwe ontwikkelingen het klassieke top-down model van de staat uitdagen en leiden tot gedeelde macht en hervormingen. Verken concepten als de Network State en Surveillance State en leer hoe overheden omgaan met big data, cybersecurity, en digitale identificatie.

Data science skills and applications I

Dit specialisatievak biedt praktische ervaring met programmeren en laat zien hoe algoritmes worden toegepast in de publieke sector. Studenten ontdekken hoe data wordt verwerkt en hoe digitale tools beleidsvorming en publieke diensten beïnvloeden. 

Innovatie- en informatiemanagement

Bij dit specialisatievak onderzoek je hoe digitale technologieën publieke organisaties helpen bij het effectief beheren en benutten van informatie om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. We bestuderen de complexiteit van informatiesystemen in overheidsorganisaties en hun impact op beleid en innovatie.

Data Science Skills and Applications II

Bij dit specialisatievak leer je data te analyseren binnen de computationele sociale wetenschappen. Het behandelt de verzameling, analyse en interpretatie van data, gericht op beleidsvorming en met nadruk op de voordelen en beperkingen van verschillende methoden.

The Digital Society

Bij dit specialisatievak onderzoeken we hoe digitale technologieën gemeenschappen hervormen en de interactie tussen burgers en publiek bestuur veranderen. Met een interdisciplinaire aanpak bekijk je de impact op economie, cultuur, media en politiek. Onderwerpen zijn onder andere de rol van sociale media, AI, digitaal activisme en uitdagingen zoals ongelijkheden en cyberdreigingen.

Data and Good Governance

Dit vak onderzoekt wat 'good governance' inhoudt binnen de datamanagementcyclus. Het richt zich op hoe overheden en maatschappelijke organisaties waarden kunnen waarborgen en trade-offs in data-praktijken kunnen afwegen. Studenten leren theorieën en concepten toepassen op praktische beleidsoplossingen en ethische vraagstukken in data management.

Data-driven Policy and Services

Dit vak onderzoekt hoe data en evidence-based policymaking worden geïntegreerd in beleidsvorming en openbare dienstverlening. Je leert hoe data over burgers en maatschappelijke kwesties wordt gebruikt om beleidsdoelen te behalen en de relatie tussen overheid en burgers te verbeteren. Het vak bouwt voort op inzichten uit andere vakken over computational thinking en de digitale samenleving, met praktijkvoorbeelden uit Nederland en daarbuiten.

Curriculumoverzicht

Verken de Studiegids voor een uitgebreid overzicht van alle gemeenschappelijke en specialisatievakken die je kunt verwachten in de opleiding Bestuurskunde.

Verken de Studiegids

Hoe vul je keuzeruimte in?

In het derde jaar is er vrije keuzeruimte. Deze kun je grotendeels naar eigen voorkeur invullen. Denk aan het volgen van keuzevakken, een minor of aan een stage. Je kunt ook kiezen voor een studieperiode in het buitenland, dé kans om je horizon te verbreden.

Een minor is een samenhangend vakkenpakket met een omvang van 30 studiepunten. Het is afgestemd op het niveau van derdejaars bachelorstudenten. De Universiteit Leiden biedt zo’n 50 minoren met verschillende thema’s. Elke faculteiten heeft een breed aanbod. Daarnaast zijn er interdisciplinaire minoren.

Lees meer over minoren >>

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een buitenlandse universiteit. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken.

Studeren en stage in het buitenland >>

Tijdens een stage werk je een aaneengesloten periode bij een organisatie. Bijvoorbeeld een ministerie of internationaal bedrijf. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met een stagedocent van je opleiding en de stageorganisatie.

Lees meer over stages bij Bestuurskunde >>

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.