Universiteit Leiden

nl en

Beleid, Bestuur en Organisatie (BSc)

Arbeidsmarkt

Na de opleiding Bestuurskunde met specialisatie in Beleid, Bestuur en Organisatie kun je veel verschillende beleids- en managementfuncties vervullen, zowel in de (semi-)publieke sector als in de private sector.

Wat wordt jouw werkveld?

Bestuurskundigen hebben een sterke startpositie op de arbeidsmarkt. Ze zijn interessante kandidaten voor functies in de publieke sector, zoals beleidsmedewerker bij gemeenten, lobbyist in Brussel, of consultant bij onderwijsinstellingen of ziekenhuizen. In de private sector kun je aan de slag bij onderzoeks- en adviesbureaus of bedrijven die expertise in beleids- en besluitvorming zoeken. Werken bij de Rijksoverheid, lokale overheden, of organisaties in de gezondheidszorg en het onderwijs is ook mogelijk. Bouw verder aan een academische carrière of denk aan een internationale loopbaan, bijvoorbeeld in beleids- of managementfuncties bij een NGO.

Onze afgestudeerden werken bijvoorbeeld als:

  • beleidsadviseur bij een overheidsinstantie
  • consultant bij een consultancy bureau
  • financieel adviseur
  • communicatieadviseur
  • hoofd/ manager van een afdeling
  • projectmanager
  • onderzoeker, docent of PhD-student bij een universiteit

Mathijs van de Waardt

Bestuurskunde alumnus, Beleidsadviseur Ministerie van Economische Zaken

Mathijs van de Waardt

'Dankzij de opleiding kan ik over allerlei vakgebieden in de basis meepraten.'

'Vanuit mijn interesse voor politiek en maatschappelijke vraagstukken ben ik in 2002 Bestuurskunde én Politicologie gaan studeren. In het eerste jaar had ik een toekomst voor ogen in het openbaar bestuur, maar vier jaar later was mijn blik veel breder geworden. Uiteindelijk vond ik na mijn afstuderen vrij makkelijk een baan in de adviessector: eerst heb ik ervaring opgedaan bij een groot consultancykantoor, en daarna heb ik enkele jaren bij een kleiner kantoor gewerkt. In 2012 maakte ik de overstap naar het ministerie van Economische Zaken, waar ik nog altijd met veel plezier werk.

Als beleidsadviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (een directoraat-generaal van het ministerie) coördineer ik samen met mijn team de besteding van geld uit de Europese structuur- en landbouwfondsen in Nederland. Wij zorgen ervoor dat de Nederlandse systemen zijn ingericht conform de Europese regelingen en wij declareren de subsidiegelden in Brussel. Dat betekent dat ik rekening moet houden met allerlei belangen: van politici, maar bijvoorbeeld ook van ondernemers, financiers en gemeenten. De opleiding Bestuurskunde heeft mij inzicht gegeven in de achtergrond van dergelijke belangen en de werking van beleidsprocessen.

Als je bestuurskunde hebt gestudeerd, ben je breed inzetbaar. Ik denk dat bestuurskundigen daarom ook zo gewild zijn op de arbeidsmarkt. Je krijgt van allerlei disciplines basiskennis mee: van politicologie, maar bijvoorbeeld ook van recht, sociologie en economie. Voor mij komt die veelzijdigheid van de opleiding goed van pas. Het ene moment zit ik met accountants aan tafel en is het handig dat ik weet hoe financiële processen binnen de overheid werken, en het andere moment praat ik met juristen en komt mijn kennis van de Algemene wet bestuursrecht goed van pas. Dankzij de opleiding kan ik over allerlei vakgebieden in de basis meepraten.

Tijdens de bacheloropleiding krijg je de mogelijkheid om jezelf breed te oriënteren en te ontdekken wat je leuk vindt, om daar in je masteropleiding mee door te gaan. Zelf koos ik voor de master European governance, een specialisatie die mij heeft geleerd hoe Europa werkt en wat de rollen zijn van de Europese Commissie, de Raad en het Europees Parlement.

Daarnaast biedt de opleiding alle ruimte om ook naast de studie actief te zijn, bijvoorbeeld als bestuurslid van een studie- of studentenvereniging. Je begrijpt de studie beter als je zelf plaatsneemt in een bestuur, verantwoordelijkheden draagt en rekening moet houden met verschillende belangen. Het leuke is dat je studenten Bestuurskunde in allerlei bestuursfuncties in Leiden terug ziet. Dat geldt trouwens net zozeer voor alumni van de opleiding: die kom je ook overal tegen.'

Laurie Grasmeijer

Bestuurskunde alumna

Laurie Grasmeijer

'Wat ik altijd heel fijn heb gevonden aan Bestuurskunde, is de ‘helikopterview’ die je ontwikkelt.'

'Ik werk als trainee informatiemanagement bij een adviesbureau. Dat betekent dat ik in twee jaar tijd op drie verschillende opdrachten word gezet binnen de overheid. Op dit moment ben ik projectleider van een project binnen de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Binnen dit traineeship word ik opgeleid tot verbinder tussen beleid en ICT. De verbinding tussen wat technisch mogelijk is en wat bestuurlijk of vanuit beleid gewenst is.

In mijn werk zie ik de link met bestuurskunde duidelijk terug. Alle facetten van de opleiding kom ik tijdens mijn traineeship tegen. Thema’s in relatie tot het openbaar bestuur of de politiek-bestuurlijke context spelen zich nu voor mijn ogen af. Dat maakt het werk heel leuk. Ook kan ik binnen dit traject op verschillende plekken binnen de overheid aan de slag. Nu zit ik op een opdracht bij een uitvoeringsorganisatie, maar dit kan bij een volgende opdracht ook een gemeente of een ministerie zijn.

Wat ik altijd heel fijn heb gevonden aan bestuurskunde, is de ‘helikopterview’ die je ontwikkelt. Er komen verschillende vakken aan bod waaronder recht, organisatietheorie, openbaar bestuur en beleid. Al die verschillende onderwerpen zorgen ervoor dat ik een breed blikveld heb ontwikkeld. Dat is handig omdat ik in mijn werk continue aan het schakelen ben tussen bijvoorbeeld juristen, ICT’ers, beleidsmedewerkers en bestuurders. Zonder jezelf echt te specialiseren weet je overal iets vanaf en kun je jezelf in de verschillende disciplines verplaatsen.

Ik wist altijd al wel dat ik bij de overheid wilde gaan werken, dat is toch wel een beetje waarom je deze studie gaat doen, maar ik had nooit verwacht dat ik in de ICT-wereld terecht zou komen. In twee jaar tijd word ik opgeleid in het informatiemanagement. Het doel is dat ik daarna instroom bij een functie binnen de overheid, maar doordat informatiemanagement zo breed is weet ik nog niet precies waar dat zal zijn.

Tijdens mijn studententijd ben ik actief geweest bij verschillende commissies bij de B.I.L., de studievereniging van bestuurskunde. Ik vind het leuk om op die manier mezelf te verbreden, het is interessant omdat de vereniging veel activiteiten aanbiedt die voorbereiden op de arbeidsmarkt: zoals werkbezoeken en lezingen door interessante sprekers. Ik zou aankomend studenten aanraden om een dag mee te lopen bij de studie. Op die manier proef je de sfeer en kun je je goed voorbereiden op wat komen gaat. Studenten bestuurskunde zijn nieuwsgierig, hebben een open houding en brede interesses. De studie Bestuurskunde is een ideale combinatie van verschillende vakken en ideaal voor mensen die verschillende vakgebieden interessant vinden.'

Waar komen onze studenten terecht?

Een bestuurskundige met een specialisatie in Beleid, Bestuur en Organisatie kan aan de slag op alle plekken waarbij het opstellen en uitvoeren van beleid een bestuurskundige aanpak vereist is. Denk aan werken bij overheden, in het bedrijfsleven, bij non-profit organisaties, in de wetenschap of in het buitenland, bijvoorbeeld bij de Europese Unie of de Verenigde Naties. Hieronder een overzicht van mogelijke functies waar je na je studie terecht kunt.

Mogelijke functie Voorbeeldfuncties van alumni
Beleidsmedewerker of manager bij de overheid, de politie, in de zorg, een belangengroep, of een internationale organisatie
  • Onderzoeker bij de Algemene Rekenkamer
  • Beleidsadviseur Werk en Inkomen bij de Gemeente Rotterdam
  • Adviseur Strategie en Besluitvorming bij Antea Group
  • Beleidsadviseur Data & Digitalisering bij Provincie Utrecht
Trainee bij een multinational, bank, ambassade, een gemeente of het rijk
  • Rijkstrainee bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
  • Blue Book trainee bij de Europese Commissie in Brussel
  • Trainee bij De Nederlandsche Bank
  • Financial Trainee bij het Centraal Plan Bureau
Organisatieadviseur bij een groot bedrijf, multinational of de overheid
  • Adviseur bij Twynstra Gudde
  • Bestuursadviseur bij de Gemeente Amsterdam
  • Advisor bij Ernst & Young
  • Agency Account Strategist bij Google
Projectleider of leidinggevende bij adviesbureaus of de overheid
  • Projectleider bij Nationale Nederlanden
  • Projectleider/teamleider bij de Provincie Noord-Holland
  • Data Analytics Consultant bij PricewaterhouseCoopers
Zelfstandig consultant die een publieke organisatie adviseert
  • Junior Consultant bij Berenschot
  • Consultant bij Accenture
Lobbyist voor een belangengroep
  • Adviseur Public Affairs UWV
  • Junior consultant Public Affairs & Corporate communications Dröge & van Drimmelen

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.