Dit was 2019! Een overzicht van Geesteswetenschappen in het nieuws
Met 444 jaar Geesteswetenschappen was er genoeg te vieren dit jaar. Het einde van 2019 is in zicht: een mooie gelegenheid om te kijken wat er het afgelopen jaar speelde op de Faculteit Geesteswetenschappen.
De best gelezen nieuwsberichten
Nieuwsberichten, interviews, achtergrondartikelen: in 2019 publiceerden alle redacteuren samen meer dan meer dan 300 nieuwsitems voor de Faculteit Geesteswetenschappen op de universitaire website. Hier een greep uit de best gelezen nieuwsberichten van het afgelopen jaar.
Aan de slag als freelancer: Eveline maakte politieke onewomanshow
Historica en alumna Eveline van Rijswijk staat in haar eigen onewomanshow “De Première” stil bij de opmars van vrouwen in de politiek en vraagt zich af: waar blijft die eerste Nederlandse vrouwelijke premier? Geschiedenisstudente Margot van Ark liep stage bij haar en hielp om de show inhoudelijk vorm te geven.
Den Haag: een stad vol taalkundige bijzonderheden
Den Haag is bij uitstek een multiculturele stad. Voor taalkundigen zoals Ingrid Tieken-Boon van Ostade is de Hofstad dan ook een waar paradijs, aangezien er bij wijze van spreken op iedere straathoek een andere taal wordt gesproken. In het boek Haagse Talen bundelde ze haar opvallende gesprekken met anderstalige stadsbewoners.
Tentoonstelling Herstory: Leiden's Leading Ladies in de Oude UB
Vandaag de dag kunnen vrouwen gewoon studeren en carrière maken. Maar zo is het niet altijd geweest. In de 444 jaar dat de universiteit bestaat, is er amper geschreven over vrouwen binnen de universiteit. Daarom maakte een groep van 25 vrouwelijke studenten de tentoonstelling Herstory: Leiden's Leading Ladies. Universitaire geschiedenis door de ogen van vrouwen.
Europarlementariërs: wat doen ze eigenlijk?
Op donderdag 23 mei ging Nederland naar de stembus om te kiezen wie ons land gaan vertegenwoordigen in het Europees Parlement. En wij waren niet de enigen: 375 miljoen Europeanen mogen hun stem uitbrengen en zullen zo de 751 Europarlementariërs kiezen. Maar wat doen Europarlementariërs eigenlijk? Mendeltje van Keulen zocht het uit en publiceerde er een boek over.
Leiden Islam Academie ontwikkelt online cursus 'Islam in de klas' voor leraren
‘Islam in de klas’ is een nieuwe module voor basisschoolleraren door de Leiden Islam Academie (LIA). De online cursus streeft ernaar om leraren beter vaardiger te maken in hoe zij omgaan met lastige Islam-gerelateerde situaties in de klas. De cursus behandelt cases waar niet-moslim basisschoolleraren tegenaan lopen in hun omgang met leerlingen met moslimachtergrond.
En ook...
- Heeft de Neerlandistiek een imagoprobleem? We geven het woord aan onze alumni: ‘Alleen je eigen moedertaal kun je zo diepgaand bestuderen en begrijpen’
- Marlene Dumas houdt de Huizingalezing: ‘Iedereen wil de mens achter de kunstenaar vinden’
- Webinarweek: mastervoorlichting op afstand
- Aya Ezawa is de nieuwe Diversity Officer: ‘Een inclusieve universiteit begint al met de keuze van de boeken’
- Digitaal toetsen: makkelijker nakijken en sneller de resultaten
De best gelezen mediaberichten
Ook dit jaar zat de wetenschappelijke staf van de Faculteit niet stil. Ondanks hun hoge werkdruk, namen zij de tijd om vraagstukken te verduidelijken, interviews af te geven en stukken te schrijven over geesteswetenschappelijke onderwerpen. Zij bewezen dat de samenleving niet zonder de geesteswetenschap kan: humanities matter.
- Remco Breuker in het AD: Waarom importeerde Noord-Korea 90.000 flessen wodka?
- Peter Burger en Alexander Pleijter over de Europese Verkiezingen factchecken: Nieuwscheckers gaat samenwerken met NU.nl
- Nadia Bouras maakt documentaire over de Bouschra-school: De klas van ’94
- Marcel Cobussen in Volkskrant: ‘Geluid bepaalt in belangrijke mate hoe je een plaats ervaart’
- André Gerrits bij de Universiteit van Nederland: is Rusland een dictatuur of democratie?
- Olga van Marion en luisteren naar schilderles van Rembrandt himself
- Sara Polak bij de Universiteit van Nederland: ‘Trump is geen protestpresident’
- Niels Schiller in het AD: ‘Ben ik dat?’ Waarom het raar is jezelf terug te horen op een opname
- Saori Shibata: Zijn robots een oplossing voor het personeelstekort in de Japanse horeca?
- Robert Zwijnenberg over de risico’s van afstammingstesten: waar kom jij vandaan?
Geesteswetenschappen in beeld
Eregalerij
Veel van onze medewerkers en studenten hebben het afgelopen jaar een prijs gewonnen, een mooie subsidie binnengehaald, of ze zijn vanwege hun kwaliteit benoemd in een academisch genootschap of maatschappelijk geconsulteerd vanwege hun specifieke expertise. Bekijk de complete universitaire eregalerij.
De nieuwsredactie van de Faculteit Geesteswetenschappen wil iedereen bedanken voor het afgelopen jaar en hoopt dat ook in 2020 de geesteswetenschappen zich laten zien als onmisbaar. Zij wenst iedereen fijne feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling.