Carsten de Dreu
Gastmedewerker
- Naam
- Prof.dr. C.K.W. de Dreu
- Telefoon
- +31 71 527 2727
- c.k.w.de.dreu@fsw.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0003-3692-4611
Carsten K.W. de Dreu is Hoogleraar Sociale en Organisatiepsychologie, Instituut Psychologie, Universiteit Leiden. Daarnaast is hij Distinguished Research Fellow aan de University of Oxford en verbonden aan het Center for Experimental Economics and Political Decision Making van de Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over Carsten de Dreu
Carsten de Dreu
Carsten K.W. de Dreu is Hoogleraar Sociale en Organisatiepsychologie, Instituut Psychologie, Universiteit Leiden. Daarnaast is hij Distinguished Research Fellow aan de University of Oxford en verbonden aan het Center for Experimental Economics and Political Decision Making van de Universiteit van Amsterdam.
Kort CV
Carsten De Dreu promoveerde in 1993 (cum laude) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als post-doctoral fellow, gefinancierd door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (1994 – 1999), werkte hij aan de University of Illinois at Champaign-Urbana, Yale University, en Carnegie Mellon University. Van 1998 tot 2015 was De Dreu Hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Carsten De Dreu is fellow van de Society for Personality and Social Psychology, de Society for Industrial and Organizational Psychology, en de Association for Psychological Science. In 2012 is hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij was voorzitter van de International Association for Conflict Management (2001), en de European Association for Social Psychology (2008-2011).
Onderzoek
Carsten de Dreu’s onderzoek en onderwijs richt zich op de neurobiologische en psychologische grondslagen van creativiteit en innovatie, en coöperatie en conflicten binnen en tussen groepen.
Prijzen
Voor zijn werk ontving Carsten de Dreu verschillende prijzen. In 2018 ontvangt Carsten de Dreu een Spinozapremie, de belangrijkste wetenschapsprijs van Nederland.
Spinozapremie voor organisatiepsycholoog Carsten de Dreu
Daarnaast ontving De Dreu onder meer:
- Carol en Ed Diener Award for Social Psychology, Society for Personality and Social Psychology (2017)
- Dr. Hendrik Muller Prijs voor de gedrags- en maatschappijwetenschappen, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) (2015)
- Kurt Lewin Medal, European Association for Social Psychology (2014)
- William Owens Award for Scholarly Achievement, Society for Industrial and Organizational Psychology (2014)
Subsidies
Carsten de Dreu ontving meer dan 8.5 miljoen euro aan externe onderzoekssubsidies. De meeste recente subsidie die hij ontving is de Advanced Grant van de European Research Council. Met deze subsidie van 2,5 miljoen euro gaat De Dreu onderzoek doen naar de oorzaken van conflicten tussen groepen, op zowel macro- als microniveau.
Carsten de Dreu krijgt ERC Advanced Grant voor onderzoek naar conflicten tussen groepen
Kernpublicaties
De Dreu C.K.W. & Van Dijk M.A. (2018), Climatic shocks associate with innovation in science and technology, PLOS one, Januari 2018, 1-16
De Dreu C.K.W., Gross J., Méder Z., Giffin M., Prochazkova E, Krikeb J. & Columbus S. (2016), In-group defense, out-group aggression, and coordination failures in intergroup conflict, PNAS, 113-38, 10524-10529
Nijstad B.A. & De Dreu C.K.W. (2012), Motivated information processing in organizational teams: progress, puzzels, and prospects, Research in Organizational Behavior, 32, 87-111
De Dreu C.K.W., Greer L.L., Handgraaf M.J.J., Shalvi S, Van Kleef G.A., Baas M., Ten Velden F.S., Van Dijk E. & Feith S.W.W. (2010), The neuropeptide oxytocin regulates parochial altruism in intergroup conflict among humans, Science Magazine, 328, 1408-1411
Baas M., De Dreu C.K.W. & Nijstad B.A. (2008), A meta-analysis of 25 years of mood-creativity research: hedonic tone, activation, or regulatory focus?, Psychological Bulletin, 134-6, 779-806
Lidmaatschap
Gastmedewerker
Hoogleraar Sociale en Organisatiepsychologie
- lezingen en/of workshops geven op het expertisegebied onderhandelen en creativiteit