Logo Universiteit Leiden.

nl en

Over het programma

In 2020 zijn de stimuleringsprogramma's van de Universiteit Leiden gestart, met als één van de programma's regeneratieve geneeskunde.

De start van het programma

Het programma regeneratieve geneeskunde wordt geleid door de Faculteit Geneeskunde (LUMC). De Faculteit Wiskunde en Natuurkunde (FWN) doet vanaf het begin al mee. Door samen te werken op het gebied van zorg, (stam)celbiologie en technologie kunnen we nieuwe ideeën ontwikkelen in het laboratorium en behandelingen testen.

Daarnaast was er ook een groeiende behoefte aan hulp buiten het laboratorium en het ziekenhuis, zoals bij juridische en ethische vragen. Daarom is de Faculteit Rechtsgeleerdheid nu ook betrokken bij het programma. En werken we samen met de afdeling Ethiek & Recht van het LUMC en met de Faculteit Geesteswetenschappen aan verschillende projecten.

Onderzoekers van deze faculteiten werken samen aan projecten over regeneratieve geneeskunde, voor onderzoek, onderwijs en zorg. Lees hier onder meer over de focus per faculteit.

Faculteit Geneeskunde (LUMC)

Aangezien deze faculteit onderdeel is van het ziekenhuis, richt de meerderheid van de onderzoekers zich op klinische toepassingen. Dat betekent dat ze ziekten onderzoeken en proberen te leren waarom bepaalde mensen ziek worden, en andere niet. Dit doen ze bijvoorbeeld met modellen die gemaakt worden van stamcellen. Daarnaast werken ze aan het vinden en maken van nieuwe behandelingen. Binnen de regeneratieve geneeskunde zijn dat bijvoorbeeld cel- of gentherapieën. Hierbij zijn niet alleen onderzoekers in het laboratorium van belang, maar ook onderzoekers in de ethiek en gezondheidseconomie en de dokters die patiënten zien. Binnen de Faculteit Geneeskunde (LUMC) werken de meeste regeneratieve geneeskunde onderzoekers bij de afdeling Interne Geneeskunde of de afdeling Anatomie en Embryologie. Veel van hen werken op de LUMC laboratoria in het Mirai house, maar ook in het ziekenhuis- en onderzoeksgebouw zijn veel onderzoekers te vinden. Daarnaast spelen ook de onderzoeksfaciliteiten een belangrijke rol.

 

Betrokken onderzoekers

  • Niels Geijsen Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en regeneratieve geneeskunde
  • Micha Drukker Hoogleraar Stem Cell Technology for Microphysiological Modeling
  • Nienke de Graeff Assistant professor Ethiek van technologie

Meer weten over regeneratieve geneeskunde in het LUMC?

Bekijk dan onze website
Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Binnen deze faculteit is medicijnontwikkeling een belangrijk onderwerp. Dat betekent dat onderzoekers werken aan nieuwe, betere en veiligere medicijnen en aan nieuwe technieken om medicijnen te ontdekken. Daarnaast werken de onderzoekers daar aan innovatieve manieren om de juiste medicijnen, met de juiste dosering en de juiste plaats toe te passen. Dit doen ze bijvoorbeeld met modellen van stamcellen, die ze kunnen gebruiken om medicijnen te testen. De onderzoekers die dit doen werken in het Leiden Academic Center for Drug Research (LACDR).  

Betrokken onderzoekers

  • Micha Drukker Hoogleraar Stem Cell Technology for Microphysiological Modeling
Faculteit Rechtsgeleerdheid

Aan deze faculteit doen juristen onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen en wetgeving. Omdat het vakgebied van de regeneratieve geneeskunde nog heel nieuw is, zijn er nog veel dingen onduidelijk in de wet. Kunnen donoren de onderzoekers toestemming geven om hun cellen te gebruiken, terwijl de onderzoekers zelf van te voren nog niet weten of ze er een behandeling van kunnen maken? En als ze van die cellen bijvoorbeeld een celtherapie maken, mogen ze die dan aan patiënten geven of zijn ze eigenlijk nog van de donor? En welke patiënten hebben er dan recht op die nieuwe behandeling? Deze juridische vragen worden onderzocht bij de afdeling Jeugdrecht & Gezondheidsrecht.

Betrokken onderzoekers

Faculteit Geesteswetenschappen

Deze faculteit doet op allerlei vlakken onderzoek naar maatschappelijke ontwikkelingen en de menselijke cultuur. Hoewel de impact van regeneratieve geneeskunde op de maatschappij nog niet te voorspellen valt, is het wel duidelijk dat het een grote impact zal gaan hebben. In het verleden zijn er onwijs veel ontwikkelingen in de geneeskunde geweest die een hele grote impact hebben gemaakt op de maatschappij. Denk aan vaccinaties of de anticonceptie pil. Deze baanbrekende technologieën doen veel goed, maar roepen bij bepaalde groepen in de samenleving ook vragen en weerstand op. Wat kunnen we leren van dit soort ontwikkelingen, om te zorgen dat we mogelijke impact van regeneratieve geneeskunde beter begrijpen? Dit zijn vragen waar het Instituut voor Geschiedenis ons bij kan helpen.

Betrokken onderzoekers

Zie jij de mogelijkheden?

We gaan graag met je in gesprek! We geloven echt dat er vanuit (bijna) alle vakgebieden een innovatieve bijdrage te leveren is aan de regeneratieve geneeskunde. Ook als je twijfelt denken we graag mee over wat er mogelijk is.

Neem contact op met de coördinatoren
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.