Logo Universiteit Leiden.

nl en

Onderwijs

Om te werken aan grote maatschappelijke uitdagingen is onderzoek nodig die over de grenzen van traditionele disciplines heen te kijken. Wat ons betreft begint dat al bij het onderwijs. Door studenten bloot te stellen aan mensen van andere wetenschappelijke werelden leren ze omgaan met andere denkbeelden en kunnen ze hun horizon verbreden. Docenten geven regelmatig gastcolleges, waarvan soms ook buiten hun eigen faculteit. Verder zijn we als interdisciplinair programma betrokken geweest bij de opzet en uitvoering van twee verschillende vakken.

Studenten geschiedenis en biomedische wetenschappen ontdekken raakvlakken

In oktober 2023 brachten we voor het eerst studenten geschiedenis en biomedische wetenschappen samen.

Geschiedenis, ethiek en biomedische wetenschappen: op het eerste gezicht geen voor de hand liggende combinatie. Andere onderzoeksmethoden, andere manier van denken, andere studenten. Toch zijn er raakvlakken en kunnen de vakgebieden veel van elkaar leren. Masterstudenten van Geschiedenis en Biomedische wetenschappen zijn recent samen gebracht om te werken aan een onderwijsproject binnen het interdisciplinaire programma Regeneratieve Geneeskunde. Dit gebeurt met voorbereiding door en onder begeleiding van docenten van de Faculteit Geesteswetenschappen (Paul van Trigt, Maurits Meerwijk en Claire Weeda) en het Leids Universitair Medisch Centrum (Niels Geijsen, Pascale Dijkers en Nienke de Graeff), in samenwerking met het Rijksmuseum Boerhaave en online platform Things That Talk. Lees hier meer.

Onderwijs dat aansluit bij de behoefte van de markt

In september 2023 startte voor het eerst een nieuw vak voor masterstudenten met focus op kwaliteit bij medicijnontwikkeling

Met je master meteen aansluiten bij de behoefte van de industrie. Het nieuwe vak Practical aspects of Quality Management in Pharma and Biotech voorziet daarin. Het LACDR en LUMC hebben het vak samen opgezet met de Biotech Training Facility, gelegen op het Leiden Bio Science Park. De eerste studenten zijn in september 2023 gestart.

‘Er is er veel behoefte aan mensen met kennis op het gebied van kwaliteit en kwaliteitscontrole bij de ontwikkeling en productie van medicijnen en vaccins. Dat gaven een aantal bedrijven op het Leiden Bio Science Park (LBSP) bij ons aan.’ Aan het woord zijn Miranda van Eck en Jolanda van der Zee, opleidingsdirecteuren van de masteropleidingen Bio-Pharmaceutical Sciences (BPS) en Biomedical Sciences (BMS). Van Eck is als hoogleraar verbonden aan het LACDR en Van der Zee is universitair hoofddocent bij het LUMC. ‘De snelle wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van regeneratieve geneeskunde vragen om een nieuwe generatie onderzoekers met kennis van kwaliteit voor deze complexe groep geneesmiddelen.’ Lees hier meer

Zie jij de mogelijkheden?

Zou jij graag regeneratieve geneeskunde in jouw onderwijsactiviteiten willen verwerken? Heb jij innovatieve ideeën om expertise te integreren in onze activiteiten? Of heb je andere inspiratie die je graag wil delen? Neem dan contact op: we denken graag mee over de mogelijkheden!

Neem contact op met de coördinatoren
Deze website maakt gebruik van cookies.