Onderzoeksprogramma
Steden, migratie en mondiale onderlinge afhankelijkheid 1350-2000
Het onderzoeksprogramma Steden, Migratie en Mondiale Ondergeschiktheid 1350-2000 (CMGI) richt zich op verstedelijking, migratie en economische ontwikkeling in een globale context. De belangrijkste vraag is: Hoe veranderden individuele levens tussen 1350 en 2000 door de groei van steden, meer mobiliteit en wereldwijde interactie? Met andere woorden, hoe beïnvloedden globalisering, industrialisatie en de vorming van staten de stedelijke omgeving, mobiliteit, genderrollen en denkpatronen, zowel lokaal als wereldwijd?
- Contact
- Marlou Schrover
Het onderzoeksprogramma Steden, Migratie en Mondiale Ondergeschiktheid 1350-2000 richt zich op verstedelijking, mobiliteit, economische ontwikkeling en de toename van wereldwijde interactie. Het probeert te verklaren wanneer, hoe en waarom deze processen veranderden en hoe deze veranderingen het leven van mensen en de organisatorische structuren (op groeps-, lokaal, nationaal en internationaal niveau) beïnvloedden. Hoe ervoeren gewone mensen de grote veranderingen van het verleden? Waarom boekten sommige samenlevingen meer economische groei dan andere? Waarom zijn bepaalde ongelijkheden hardnekkiger dan andere? Wie had toegang tot macht en hoe slaagden bepaalde groepen erin anderen uit te sluiten? Wanneer en waarom vond collectieve actie plaats?
Binnen ons onderzoeksprogramma kijken we naar de beweging van mensen, goederen, diensten, kapitaal en ideeën. We bestuderen hoe actoren deze veranderingen beïnvloeden, maar ook de beperkingen waarmee ze te maken krijgen, zoals demografische, fysieke, ruimtelijke, politieke, institutionele, juridische, technische, financiële en imaginaire beperkingen. Kortom, ons programma richt zich op de manieren waarop mannen en vrouwen sociale, culturele en economische processen creëerden en hoe deze processen hen beïnvloedden. Zonder het belang van individuele ervaringen in de historische analyse uit het oog te verliezen, probeert dit project het aggregaat of structurele niveau van sociale groepen, netwerken en politieke entiteiten te analyseren, en te begrijpen hoe mensen worden versterkt en beperkt door zowel formele als informele instellingen.
Dit project heeft als doel grotere processen en mechanismen van verandering in de tijd te begrijpen door te focussen op:
- Stedelijke en staatsinstellingen en hun effecten op inclusie en exclusie;
- Sociale engineering, criminaliteit en stedelijke subculturen;
- Veranderende arbeidsverhoudingen in kapitalistische instellingen en hun relatie tot economische ontwikkeling;
- De (gender)interactie tussen migratie en lidmaatschapsregimes in verschillende delen van de wereld en de effecten van maatschappelijke categorisering bij het maken van onderscheid tussen migranten en niet-migranten;
- De ontwikkeling van vrijheden en onvrijheden;
- Cross-culturele commerciële netwerken, culturele uitwisselingen en vergelijkende sociaal-economische systemen in de pre-koloniale, koloniale en post-koloniale wereld en systemen van rijken.
We maken vergelijkingen over tijd (1350-2000) en ruimte. We combineren historisch onderzoek met methoden, theorieën en inzichten uit de sociale wetenschappen, archeologie, antropologie, linguïstiek en economie. We besteden systematische aandacht aan de intersectie van analysecategorieën zoals gender, klasse, religie, seksualiteit en ras/etniciteit, die elementen van macht en gelijkheid/ongelijkheid vormen, evenals bepalende elementen van identiteit (persoonlijk, sociaal, juridisch), sociale locatie, kansen en ervaring.
Wat belangrijk is voor ons onderzoeksprogramma zijn theorieën over het maatschappelijk middenveld, mobiliteit, agency, intersectionaliteit, oriëntalisme, netwerkvorming, gouvernementaliteit, beschaving, sociale bewegingen, de publieke sfeer, sociale cohesie, ingebeelde gemeenschappen en vormen van kapitaal.