Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

De Uitbuiting van Andermans Rijk: Nederlandse Investeringen in Buitenlandse Koloniale Grondstoffen, 1570-1800

Dit project onderzoekt hoe en waarom Nederlandse ondernemers betrokken waren bij de uitbuiting van de Engelse, Franse en Iberische rijken.

Looptijd
2020 - 2025
Contact
Catia Antunes
Financiering
NWO Vici SGW NWO Vici SGW

Vroegmoderne Europese rijken worden vaak gezien als nationale ondernemingen en als gebieden van contact. In Nederland heeft dit geleid tot een debat over de verantwoordelijkheden voor het koloniale verleden. Vaak wordt vergeten dat buitenlanders, die geen onderdanen van een specifieke koning of republiek waren, ook een rol speelden in de uitbuiting van andere rijken.

Dit project onderzoekt hoe en waarom Nederlandse ondernemers deelnamen aan de uitbuiting van de Engelse, Franse en Iberische rijken. Nederlandse bedrijven zijn namelijk zeer zichtbaar in het Europese koloniale landschap. Aangezien deze ondernemers betrokken waren bij het uitbuiten van hulpbronnen in andere landen, wat betekent dat voor het publieke debat in Nederland en Europa over gedeelde verantwoordelijkheid voor het koloniale verleden?

De antwoorden zijn te vinden in verschillende archieven die veel informatie bevatten over bedrijven uit de Nederlandse Republiek die actief waren in de grootste West-Europese rijken. Door originele en recent ontdekte bronnen te combineren, wil dit project de gangbare opvattingen over de Nederlandse koloniale deelname veranderen en de manier waarop deze opvattingen in het publieke debat doordringen. We denken dat de verwevenheid van deze rijken heeft geleid tot een gedeelde Europese cultuur van uitbuiting, die moeilijk te bespreken is binnen nationaal gebonden debatten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.