Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Conflicten tussen migranten en locals in Leiden en Rotterdam, 1680-1800

De Nederlandse Republiek stond in de 17e eeuw bekend om zijn economische welvaart, religieuze tolerantie en grote aantallen migranten. Deze nieuwkomers droegen bij aan de economische bloei, maar veroorzaakten ook sociale onrust. Culturele verschillen en een hoge bevolkingsdichtheid leidde tot problemen in het dagelijks leven. Er is echter weinig bekend over hoe lokaal en migranten samenleefden. Werden nieuwkomers echt als buitenstaanders gezien? Leidde de dagelijkse interactie tussen migranten en de lokale bevolking tot meer conflicten? En maakten vooroordelen tegen deze nieuwkomers hen kwetsbaarder voor geweld of wantrouwen van de autoriteiten? Dit zijn belangrijke vragen om beter te begrijpen hoe migranten en locals in die tijd met elkaar omgingen.

Looptijd
2020 - 2025
Financiering
NWO NWO

Om te onderzoeken in hoeverre immigratie in Rotterdam en Leiden tussen 1680 en 1800 leidde tot discriminerende patronen in strafvervolging en conflicten tussen autochtonen en immigranten, worden verschillende juridische bronnen bekeken. Dit project richt zich op de dagelijkse omgang tussen locals en migranten, en hoe kwetsbaar migranten waren voor de rechtbanken. Er zal onderzocht worden hoe de steden Leiden en Rotterdam omgingen met verstoringen van de openbare orde, geweld en gevallen van sodomie.

Het doel is niet alleen om te begrijpen hoe kenmerken zoals migratiestatus invloed hadden op de behandeling van mensen in de vroegmoderne rechtbanken, maar ook om te kijken naar de conflicten achter zaken, zoals geweldsmisdrijven. De manier waarop deze conflicten werden aangepakt door betrokkenen en autoriteiten biedt waardevolle inzichten in de dagelijkse interacties en relaties tussen gevestigde stadsbewoners en nieuwkomers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.