Onderzoeksproject
Migranten en de Rechtbanken in Amsterdam, 1600-1800
Tijdens de zestiende en zeventiende eeuw vestigden zich ongeveer 600.000 buitenlanders in de steden van de provincie Holland in de Nederlandse Republiek. Het is algemeen bekend dat het vroegmoderne Amsterdam, in het bijzonder, een constant grote migrantenpopulatie aantrok. De religieuze tolerantie, de economische mogelijkheden en de voorzieningen voor armen maakten Amsterdam een bijzonder aantrekkelijke bestemming voor zowel buitenlandse als binnenlandse migranten. Terwijl andere steden in de Nederlandse Republiek steeds strenger reguleren wie er welkom was om zich te vestigen, hield Amsterdam vast aan een tolerante migratiepolitiek, zonder een systeem van schadeloosstellingsbrieven.
- Looptijd
- 2020 - 2025
- Financiering
- NWO
Tegelijkertijd was er bewijs van toenemende spanning tussen migranten en locals in Amsterdam. Dit was zichtbaar in de opkomende segregatie op de arbeidsmarkt, de huwelijksmarkt en in woonpatronen. In deze periode werden armere migranten elders in Europa steeds vaker gezien in het licht van hun eisen voor toegang tot armoedeverlichting en gemeenschappelijke middelen, en ze werden steeds vaker geassocieerd met crimineel gedrag en verstoring van de openbare orde.
Dit project kijkt opnieuw naar de ontvangst van verschillende migrantengroepen in Amsterdam, met een focus op de verwevenheid van migratie en criminaliteit. Het analyseert de ondervragingen en veroordelingen van migranten om meer inzicht te krijgen in de behandeling van migranten door de Amsterdamse rechterlijke autoriteiten, evenals de ontvangst van migranten door de gevestigde bevolking.