Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Dilemma's van Diversiteit - diversiteitsbeleid en -praktijk

Hoe kunnen we sociale cohesie bevorderen in een samenleving die cultureel en religieus divers is?

Looptijd
2022 - 2027
Contact
Marlou Schrover
Financiering
Dutch National Research Agenda - NWA NWA.1389.20.002

Samenvatting

Een van de meest complexe en interessante sociale uitdagingen van tegenwoordig is hoe we een samenhangende en inclusieve samenleving kunnen vestigen en behouden. De Nationale Wetenschapsagenda stelt: "Hoe kunnen we sociale cohesie bevorderen in een cultureel en religieus diverse samenleving?" Dit NWA-project pakt deze vraag aan door verder te kijken dan culturele en religieuze diversiteit en ook te kijken naar klasse, gender, etniciteit, seksualiteit, religie, leeftijd, gezondheid en (dis)capaciteit.

DiDi maakt deel uit van een samenwerking tussen het LDE (Leiden, Delft, Erasmus) onderzoekscentrum voor Governance of Migration and Diversity, de Leiden Academy on Vitality and Ageing, het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en de Hogeschool Utrecht. Door verschillende vormen van diversiteit en hun intersecties vanuit diverse disciplinaire perspectieven te onderzoeken, streeft dit project naar een vollediger begrip van diversiteitsbeleid, -praktijken en de dilemma's die gepaard gaan met leven in een samenleving die gekenmerkt wordt door meerdere diversiteiten.

Het vergroten van ons begrip van hoe diversiteit in de praktijk kan worden toegepast, zal helpen te verduidelijken hoe beleid sociale cohesie kan bevorderen en inzicht geven in waarom diversiteitsinitiatieven vaak als "mislukt" worden afgedaan.

Partners

Groepsfoto DiDi team

Het concrete maatschappelijke probleem dat DiDi aanpakt, is dat diversiteitsbeleid bedoeld is om sociale cohesie te bevorderen, maar in de praktijk vaak niet werkt zoals bedoeld of gepland. Dit is een ernstig probleem, omdat het idee dat beleid 'mislukt' en dat een deel van de mensen wordt uitgesloten, het vertrouwen in en de veerkracht van de democratie ondermijnt.

Vanuit dit probleem stellen we de volgende vragen:

  1. Welke diversiteitsbeleid is er ontwikkeld en voor welke groepen?
  2. Welke actoren spelen welke rollen bij de implementatie van beleid?
  3. Hoe reageren burgers en hoe beïnvloeden ze beleid, en wat verklaart hun keuzes?
  4. Hoe waarnemen en verklaren beleidspraktijkers (PPs) de keuzes die ze maken met betrekking tot implementatie?
  5. Hoe anticiperen en accommoderen PPs publieke kritiek op hun keuzes in het doen van diversiteit?
  6. Hoe verhouden beleid en de implementatie daarvan zich tot sociale cohesie, ongelijkheid en vertrouwen in de democratie?
  7. Hoe kunnen we een intersectionele benadering van diversiteit bevorderen en welke tools kunnen we gebruiken om de implementatie van diversiteitsbeleid in de toekomst te verbeteren?
  8. Welk diversiteitsbeleid is nodig in de toekomstige Nederlandse samenleving?

We identificeren drie oorzaken van dit maatschappelijke probleem die verband houden met een gebrek aan kennis:

  1. Het beleid rondom inclusie en diversiteit is de afgelopen decennia zeer vaak veranderd, beïnvloed door ideologische en politieke verschuivingen. Dit biedt onvoldoende tijd om resultaten te beoordelen en te analyseren. Over het algemeen is er een gebrek aan kennis over de langetermijnresultaten van beleid en over hoe beleid en aanbevelingen in de praktijk zijn gebracht.

  2. Achter deze frequente veranderingen in beleidsrichtingen schuilt de echte moeilijkheid om mensen te bedienen met aandacht voor diversiteit, rekening houdend met hun meerdere, elkaar kruisende identiteiten in plaats van deze te reduceren tot één categorie. Er ontbreekt kennis over wanneer, waarom en door wie keuzes worden gemaakt om de ene categorie boven de andere te prioriteren.

  3. In democratische samenlevingen kunnen burgers deelnemen aan en reageren op het beleid dat hen aangaat, hetzij formeel, hetzij informeel. Er is een gebrek aan kennis over hoe burgers beleidskeuzes en de keuzes van implementatie beïnvloeden. Dit is een belangrijk aspect van het probleem dat we aanpakken.

DiDi draagt bij aan de bevordering van een grotere inclusie van alle mensen door diversiteitsbeleid en de uitvoering daarvan te verbeteren in co-productie met beleidspraktijkers (PPs) en burgers. DiDi heeft als doel kansen te creëren voor mensen uit alle segmenten van de samenleving en met verschillende achtergronden, inclusief de burgers die nu grotendeels ongehoord blijven.

Ten eerste richt DiDi zich op een diepgaande analyse van de uitdagingen van diversiteit door middel van nauwe samenwerking tussen onderzoekers, burgers en PPs, wat wederzijds leren, discussie en evaluatie van strategieën bevordert. Ten tweede genereert DiDi, door deze uiteenlopende activiteiten, dialogen tussen belanghebbenden en ontwikkelt het praktische materialen, zoals toolkit en toekomstscenario's voor het doen van diversiteit.

DiDi streeft ernaar bij te dragen aan een verandering in beleid en publieke discoursen over diversiteit door de dominante normatieve discoursen met brede diversiteitscategorieën te transformeren naar een aanpak die is gebaseerd op kennis over hoe diversiteit te realiseren. Met al deze inspanningen zal DiDi in staat zijn om zijn hoge ambities voor maatschappelijke impact te bereiken: het vergroten van sociale cohesie, het creëren van inclusieve gemeenschappen en het versterken van het vertrouwen in de werking van democratieën.

In dit subproject bestuderen postdoc Liesbeth Rosen Jacobson en promovenda Suzan Abozyid de benaderingen die sinds 1945 zijn genomen om diversiteit aan te pakken en sociale cohesie te bevorderen, evenals de dilemma's waarmee beleidspraktijkers (PPs) te maken hebben en de vormen van verzet van burgers.

De onderzoekers gebruiken beleidstraceringstechnieken om vragen te beantwoorden zoals: wie heeft welk idee als eerste geformuleerd? Hoe werd het aangepast en overgenomen door anderen? Welke elementen en argumenten veranderden onderweg? Met de benadering van probleemanalyse identificeren de onderzoekers: wat of wie werd als probleem gezien, door wie, wat wordt als de oorzaak van het probleem gezien en wat als de oplossing, en wiens probleem is het? Verder onderzoeken de onderzoekers hoe de antwoorden op deze vragen in de loop van de tijd zijn veranderd.

De onderzoekers identificeren organisaties die betrokken zijn geweest bij diversiteitskwesties, hun protesten en steun voor diversiteitsbeleid (vermenigvuldigeffect), en hun relaties met autoriteiten en het publiek. Dit zal laten zien hoe diversiteit in de loop der tijd is waargenomen en gerealiseerd. In het onderzoek zullen (voormalige) leden van deze organisaties betrokken worden bij oefeningen die reflectie op de geschiedenis van diversiteit in hun stad bevorderen en hoe verschillende vormen van diversiteit in het beleidsspectrum zijn aangepakt. Op deze manier zullen historische verschuivingen worden geïdentificeerd en zullen vergelijkingen tussen steden worden gemaakt. Dergelijke reflecties zullen door de postdoc en promovenda worden gebruikt om verschillende perspectieven op te nemen en de betrokkenheid van partners en andere relevante organisaties aan te moedigen bij het nadenken over huidige uitdagingen en mogelijke gezamenlijk gecreëerde oplossingen.

Onder leiding van Marlou Schrover bekijken postdoc Liesbeth Rosen Jacobson en promovenda Suzan Abozyid alle geselecteerde Nederlandse gemeenten, evenals Antwerpen en Hamburg. Het onderzoek naar Antwerpen en Hamburg zal minder gedetailleerd zijn en zal steunen op gepubliceerde onderzoeken.

In this subproject Postdoc Lieke van der Veer and PhD candidate Kay Mars examine how Policy Practitioners (PPs) managing spaces of sports and recreation have understood diversity and approached it with regulations and initiatives to enhance inclusion and social cohesion. They also look at how citizens have perceived these regulations and initiatives.

The research focuses on the period 2000-2020 and includes research in spaces of encounter such as swimming pools, sports halls, sports associations, public libraries, community gardens and public parks. By focusing on more current developments, which have close links to present dilemmas of diversity, the research will reveal how PPs interpret diversity, their role in managing diversity to ensure social harmony and how they do diversity through the programs and initiatives they design and implement. The research will also consider how citizens perceive diversity, whether it is a concern or not, how it has been addressed by PPs, and their perceptions of diversity policy interventions and their effects.

Under the supervision of Peter Scholten and Marlou Schrover, Postdoc Lieke van der Veer and PhD candidate Kay Mars look at selected Dutch localities as well as Antwerp and Hamburg. Research in Antwerp and Hamburg will be based on secondary literature and on exchanges with experts on those cities, while for the Netherlands the researchers conduct primary research and involve partners.

PhD candidate Lara Fizaine analyzes how Policy Practitioners (PPs) that manage care and welfare service provision have understood diversity and governed it with initiatives to ensure health and quality of life among diverse members of the population. The research also explores how care and welfare beneficiaries and citizens have perceived the same regulations and initiatives.

This research focuses on the 2000-2020 period and includes research in spaces such as health care centers, early-life consultation bureaus and residential homes for seniors. In a sector that provides fundamental services to people that differ according to age, gender, class, religion, sexuality, ethnicity and abilities, PPs in the care and welfare sectors face dilemmas of diversity that can be of vital importance. The research explores how these PPs interpret the needs of diverse social groups, the interaction with these groups and how they manage the wide variety of needs to ensure appropriate service. Researchers will inquire how these PPs, together with those concerned, do diversity through the regulations they follow and the programs and initiatives they design and implement. The research will study how patients, clients, residents and other citizens perceive diversity, whether they perceive it as a concern, how it has been addressed by PPs and the impact of such interventions.

Under the supervision of Tineke Fokkema, Nina Conkova and Marlou Schrover and the close collaboration of Jolanda Lindenberg and, research will be carried out in all selected Dutch localities as well as Antwerp and Hamburg. For Antwerp and Hamburg research will be based on secondary literature and on exchanges with experts on those cities. In all the Dutch localities the researchers will conduct primary research with the partners.

PhD candidate Cas Vercruysse examines how Policy Practitioners that govern housing and are engaged in community-based initiatives, address dilemmas raised by diversity in housing and local communities. He also studies how housing beneficiaries and community-organizers perceive these interventions.

This research focuses on the 2000-2020 period and includes research in organizations concerned with housing and rights to housing. Moreover, it looks at perspectives on diversity policies and diversity in practice held by community-based initiatives engaged in voicing the needs of specific groups of citizens. Key to this research is the identification of moments of change – concerning housing and other social issues taken up by community-based organizations, including protests against housing shortages and the housing of refugees, which will allow the research team to analyze the interface of diversity policy on paper, PPs’ implementation choices and the public’s reaction.

Under the supervision of Reinout Kleinhans and Marlou Schrover formerly in collaboration with Patricia Wijntuin, the PhD candidate carries out research in the selected Dutch localities and Antwerp and Hamburg. For Antwerp and Hamburg research will be based on secondary literature and on exchanges with experts on those cities.

This research aims to develop future scenarios that present possible changes in diversity in cities in the next 15-20 years and that explore diversity policies and practices suitable for such futures.

This research is based on the Global Migration Futures (GMF) Scenario Methodology, which is a systematic process to explore possible future social changes that involves deep discussions carried out during scenario workshops with a broad range of social actors. A wide range of stakeholders - from citizens and care providers to policymakers and the business community - will take part in discussions that help identify factors that are uncertain, underestimated, but potentially highly significant in changing diversity in our cities in the next 15 to 20 years. The workshop discussions include reflections on changes that took place in the past as to ground discussions on what changes are possible, yet unexpected, in the upcoming future. One of the main goals of the GMF Scenario Methodology is to be prepared for major social changes, including having a set of flexible policies that can guide policymakers and PPs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.