Universiteit Leiden

nl en

Nederlandse taal en cultuur (BA)

Over de opleiding

Bij de opleiding Nederlandse taal en cultuur ontwikkel je je tot een kritische beschouwer van je eigen taal en literatuur. We doen wetenschappelijk onderzoek naar vragen als: Hoe zit taal in elkaar en hoe leer je een taal? Welke argumenten zijn effectief in een discussie? Voor wie schreven middeleeuwse dichters hun teksten eigenlijk?

Opbouw van de bacheloropleiding

In dit jaar maak je niet alleen kennis met de belangrijke onderwerpen van je studie, maar kom je tegelijkertijd in aanraking met de basisbeginselen van wetenschappelijk onderzoek. Ook maak je kennis met academische vaardigheden: hoe doe je schriftelijk en mondeling verslag van onderzoek? Deze vaardigheden zul je gedurende de rest van je studie blijven oefenen en verdiepen.

Het tweede jaar bestaat voor de helft uit een vast programma; voor de andere helft kun je zelf al kiezen hoe je je studie verder wilt inrichten. Kies uit een aanbod dat varieert van opruiende pamfletten uit de Reformatie tot de taal van politiek Den Haag. Volg de cursus Creatief schrijven of loop college bij onze jaarlijkse gastschrijver. In een deel van de vakken speelt de bestudering van media expliciet de hoofdrol, zoals in ‘Nederlandse Media en Maatschappij’.

Dit jaar is volledig vrij voor het kiezen van vakken binnen en buiten de opleiding. Je kunt ook besluiten een stage te doen en je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Als je je blik nóg verder wilt verbreden ga je naar het buitenland. Je sluit je studie af met een werkstuk. Het onderwerp bepaal je in overleg met je docent, waardoor het kan aansluiten bij lopend en actueel onderzoek. In het werkstuk laat je zien dat je een academicus bent: je kunt gericht informatie zoeken, deze kritisch analyseren en hier zowel schriftelijk als mondeling op heldere wijze verslag van doen.

  • "Een hengel voor te vissen": Marktplaats.nl als corpus voor taalkundig onderzoek
  • "Als het beleid een gezicht krijgt, dan wordt het hart week": Een vergelijkende analyse van metafoorgebruik in de politiek
  • Schering en inslag. De functie van intertekstuele verwijzingen in de roman Dis van Marcel Möring.
  • De verbeelding van technologie in negentiende-eeuwse sciencefiction.
  • Emotietheater: Op zoek naar emotie in het theater tussen middeleeuwen en vroegmoderne tijd.
  • "Sorry dat ik u onderbreek, maar…" Een onderzoek naar beleefdheidsstrategieën in talkshows van bijvoorbeeld Jeroen Pauw.

Goran Bouaziz

Student

Goran Bouaziz

"Na het eerste jaar worden de vakken wat uitdagender, maar je groeit hier heel natuurlijk naartoe. Je wordt niet direct in het diepe gegooid. In het tweede jaar krijg je bovendien de kans om keuzevakken te gaan doen. Je krijgt zo steeds meer vrijheid en mag je richten op wat je het meest interessant vindt. Je gaat dan ook steeds beter aanvoelen welke kant je op wilt gaan."

Jarno Bijl

Ouderejaarsstudent

Jarno Bijl

"Pas heb ik een vak over recenseren gevolgd, waarin je leert om een recensie te schrijven. Zo maak je als student kennis met allerlei genres. Dat vind ik inspirerend, naar aanleiding van dat vak ben ik gelijk zelf een recensie gaan schrijven over een boek dat ik had gelezen. Je moet creatief nadenken in deze opleiding, dat zie je bijvoorbeeld ook in tentamens, die bevatten alleen maar open vragen. Je moet zelf formuleren en argumenteren. Ik voel me echt gestimuleerd om zelf te gaan schrijven en heb bijvoorbeeld een bijbaan als politiek verslaggever bij een lokaal nieuwsblad, dat is ontzettend leuk om te doen."

Roosmaryn Pilgram

Docent Taalbeheersing

Roosmaryn Pilgram

"Bij mijn vak bestuderen we de effecten van taal. Het gaat bijvoorbeeld over hoe je mensen het beste kunt overtuigen of informeren. Zo analyseren we het taalgebruik van politici in persconferenties. Welke metaforen gebruiken ze om hun boodschap over te brengen? Wat zijn daar de voor- of nadelen van?"

Iris vertelt je alles over de opleiding Nederlandse taal en cultuur

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Onderwijsvormen

Als student Nederlandse taal en cultuur studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 15 uur per week aan het volgen van hoorcolleges en werkgroepen. De rest van de week studeer je zelfstandig.

De hoorcolleges zijn voor de grote lijnen. De docent licht een bepaald onderwerp toe, jij maakt aantekeningen en kunt vragen stellen. In de werkcolleges ga je met je medestudenten in discussie over de stof. Je bespreekt wetenschappelijke artikelen en daaraan gekoppelde opdrachten – je leest bijvoorbeeld elkaars vertalingen van oude teksten – en oefent met mondelinge presentaties

Studiebegeleiding

Je tutor – een van de docenten – helpt je vanaf het eerste jaar op weg in je studie.

De studieadviseur van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging, studiestaking en conflicten met docenten.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of – psycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.