Universiteit Leiden

nl en

Film- en literatuurwetenschap (BA)

Over de opleiding

Tijdens de opleiding Film- en literatuurwetenschap bestudeer je literatuur en film afzonderlijk, maar ook naast elkaar. Zo analyseer je de verschillende verteltechnieken: Wat kan in literatuur wél en in film niet – en omgekeerd? Door media met elkaar te vergelijken, leer je beter hun kenmerken begrijpen. Op die manier krijg leer je waarom een tekst literair is en ga je doorzien hoe filmische kunstgrepen werken.

Opbouw van de bacheloropleiding

In het eerste jaar van de bachelor maak je kennis met het vakgebied. Je volgt inleidende colleges in de Film- en literatuurwetenschap. Ook doe je vaardigheden op die je als film- of literatuurwetenschapper nodig hebt, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek. Je legt zo een gedegen basis voor het vervolg van je opleiding.

In het tweede jaar kies je een specialisatie: filmwetenschap of literatuurwetenschap, of je kiest voor de mogelijkheid om allebei te doen. Je krijgt niet alleen inzicht in de belangrijkste theorieën en stromingen van 'jouw' discipline, je blijft je ook bezighouden met de theorieën van de andere discipline. Verder maak je in je tweede jaar kennis met de typisch Leidse richtingen Intermedialiteit en Interculturaliteit: de brede benadering van media en culturen. In het derde jaar heb je een vrije studieruimte van 30 studiepunten. Je kunt een pakket met keuzevakken binnen of buiten deze opleiding kiezen of je kunt een minor doen waarmee je je kennis nog verder verdiept of verbreedt. Daarnaast is het ook mogelijk om de vrije ruimte te gebruiken voor een stage of een studie in het buitenland gedurende een semester.

In je derde jaar schrijf je een eindwerkstuk. Hiermee sluit je je bacheloropleiding af. Het onderwerp bepaal je samen met je docent. In het werkstuk laat je zien dat je een academicus bent: je kunt gericht informatie zoeken, deze kritisch analyseren en zowel schriftelijk als mondeling op heldere wijze verslag doen van de resultaten uit je onderzoek.

Voorbeelden van werkstukonderwerpen

  • Recente verfilmingen van de klassieke tragedie Antigone
  • Opkomst van audioboeken in het literaire veld
  • Politiek commentaar in komische horrorfilms
  • Sciencefiction als een postmodern genre
  • De muziek van het gedicht
  • Spectraliteit in de beelden van George Floyds dood en de daaropvolgende wereldwijde BLM-protesten

Victor van Doorn

Student

Victor van Doorn

"Na het eerste studiejaar kies je of je de film- of literatuurtrack gaat volgen, of dat je het beide wilt doen. Ik heb gekozen voor de filmtrack, vooral omdat filmanalyse mij net wat beter lag. Maar ik vind beide erg interessant en daarom volg ik een aantal vakken van de literatuurtrack. Verder heb ik een minor gevolgd die ik zelf heb samengesteld met vakken uit twee minors die mij erg aanspraken. Dit waren Game Studies and Cultural Analysis en Gender and Sexuality in Society and Culture. Bij Film- en literatuurwetenschap behandelden we al onderwerpen als genderkritiek en nieuwe media. De keuze voor deze minors is dus echt in lijn met Film- en literatuurwetenschap."

Romy Koreman

Student

Romy Koreman

"Ik vind het heel leuk dat we zoveel verschillende dingen leren. De studie is een stuk breder dan de naam doet vermoeden. Naast het analyseren van films en boeken, leer je ook heel veel over geschiedenis, cultuur en filosofie. Zo verbreed je je kennis. Dat vind ik heel leuk en waardevol. Ik heb nog veel meer geleerd dan ik vooraf had verwacht. Hoewel ik zelf nooit voor alleen filmwetenschappen zou kiezen, vind ik het heel leuk dat ik nu literatuur met film kan combineren."

Peter Verstraten

Docent

Peter Verstraten

"De vakken die ik geef zijn onder meer Cinema: Realisme en Modernisme, Filmgenres en Wereldcinema. Voor een vak als Filmgenres selecteer ik de hoogtepunten uit meer dan honderd jaar film; slechte films komen niet voorbij. Het is ook een dankbare positie: ik breng jonge mensen in contact met bijvoorbeeld oude films uit de jaren dertig, die zij anders nooit zouden gaan zien."

Bob vertelt je alles over de opleiding Film- en literatuurwetenschap

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Onderwijsvormen

Als student Film- en literatuurwetenschap studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt 14 uur per week aan colleges, werkgroepen en tentamens. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.

De hoorcolleges zijn voor de grote lijnen. In de werkcolleges ga je in groepjes dieper in op bepaalde thema’s, bijvoorbeeld aan de hand van een literaire tekst. Ook zijn er werkcolleges waarin je praktische vaardigheden traint, zoals schrijven en presenteren.

Studiebegeleiding

Je komt samen met een aantal andere eerstejaarsstudenten in een kleine groep met een eigen mentor. De mentoren zijn meestal ouderejaarsstudenten die je op weg helpen in je studie. In de mentorgroep oefen je onder andere academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog. Ook is de mentorgroep een goede manier om je studiegenoten te leren kennen.

De studieadviseur van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of studentenpsycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.