Universiteit Leiden

nl en

Film- en literatuurwetenschap (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Film- en literatuurwetenschap richt je je op verschillende vakgebieden. Je verdiept je in het begrip 'literatuur', lezen, geschiedenis, interpretatie, comparative studies en systematiek.

In het eerste jaar volg je vakken waarin je getraind wordt in tekst-beeld analyse, want dat is een basisvaardigheid. Ook krijg je inzicht in belangrijke stromingen en richt je je op de rol van film en literatuur in maatschappelijke debatten. In het tweede en derde jaar kun je je specialiseren: je volgt dan vakken binnen de specialisatie filmwetenschap of literatuurwetenschap.

Jade Kooge

Ouderejaars student

Jade Kooge

"Een sterk punt van de opleiding vind ik het plaatsen van een object in de tijd, maatschappij en cultuur. Binnen deze opleiding wordt je blik op de wereld vergroot door culturele objecten uit verschillende culturen en historische tijden te behandelen. Zo lazen we bijvoorbeeld A Small Place van Jamaica Kincaid. Dit boek gaat over de koloniale bezetting van Groot-Brittanië op Antigua en de culturele doorwerking van het contact tussen Engelse gebruiken en de Antiguaanse cultuur."

Lezen

Eigenlijk 'lees' je ieder medium, niet alleen literatuur maar ook films, series en andere audiovisuele media. In deze opleiding leer je daar veel over: wat is dat 'lezen' precies? En welke manieren zijn er om boeken en films te lezen, en hoe verschillen deze manieren van lezen van elkaar?

Tekst-beeld analyse 

Je leert met een kritisch oog naar teksten en beelden te kijken, om die vervolgens te interpreteren. Belangrijke vragen hierbij zijn: Wie spreekt in een roman of film en is degene die niet spreekt het zwijgen opgelegd of kiest die voor strategisch zwijgen? Vanuit welk perspectief wordt het verhaal ons verteld? Hoe beïnvloedt dat de betekenisgeving? Zijn er bepaalde woorden of beelden die steeds terugkeren in een boek of film, en wat zegt dat? Om dit soort vragen te beantwoorden bestudeer je bepaalde passages uit een boek nauwgezet en systematisch of richt je je op een specifieke filmscène. 

Historische leerlijn 

Via stromingen als realisme, modernisme, (historische) avant-garde en postmodernisme leer je over de historische ontwikkeling van literatuur en film. Je bestudeert de kenmerken van stromingen en je leert over de invloed die literatuur en film indertijd had. Maar minstens zo belangrijk is hoe we vanuit het nu tegen teksten uit het verleden aankijken. Kunnen romans en films van toen ook wat vertellen over (maatschappelijke) kwesties van nu? 

Interculturaliteit en intermedialiteit 

In een aantal vakken (bijvoorbeeld Wereldliteratuur en Wereldcinema) vergelijk je literatuur en films uit Westerse, Afrikaanse en Aziatische talen en culturen. Zo vind je universele kenmerken, maar ook verschillen die soms wel en soms niet door de cultuur bepaald zijn (interculturaliteit). Bovendien leer je hoe literatuur en film zich tot andere media (schilderkunst, muziek, strips) verhouden (intermedialiteit). 

Systematiek 

Voor alle vakken geldt dat je leert om systematisch te denken, te analyseren en te interpreteren. 

Een aantal vakken uitgelicht

Wat is wereldliteratuur? Behoort een literaire tekst tot de wereldliteratuur als het een duidelijk product is van de nationale cultuur, of is dat alleen het geval als zo’n tekst over de grenzen van een eigen cultuur heen gaat? In dit vak maak je kennis met beide visies, waarbij je de werken van veel auteurs bestudeert: van Shakespeare tot Hella Haasse en van Marguerite Duras tot Wole Soyinka.

Contemporaine kwesties: Film, literatuur, politiek

In Contemporaine Kwesties worden belangrijke maatschappelijke thema’s als uitgangspunt genomen om die vervolgens te koppelen aan een literaire tekst of film. Het gaat om actuelethema’s, en je kunt denken aan bijvoorbeeld klimaat, gender, armoede. 

Als film- en literatuurwetenschapper duik je ook in vakgebieden als kunstgeschiedenis of cultuurwetenschap. Deze disciplines hebben veel gemeen in hun aanpak en terminologie. Je maakt kennis met de belangrijkste begrippen.

 

Filmgenres 

Dit vak biedt je een staalkaart van ontwikkelingen in de filmgeschiedenis. Je krijgt een overzicht van genres en stromingen en ziet hoe die steeds weer op elkaar reageren. 

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Je krijgt veel vrijheid om zelf de inhoud van je studie te bepalen. In het derde jaar van je bacheloropleiding heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je kiest zelf hoe je die invult:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw interesse. Je maakt je keuze uit een minor, een speciaal samengestelde pakket. Leiden biedt meer dan dan vijftig minoren aan, maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je gedurende een aaneengesloten periode bij een organisatie, maar ook andere opties zijn mogelijk. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. Onze Career Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden.

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een verblijf in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt een stage in het buitenland doen, maar je kunt ook een periode aan een universiteit studeren. Dat laatste kan bijvoorbeeld in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma, maar er zijn ook beurzen beschikbaar.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.