Film- en literatuurwetenschap (BA)
Na je studie
En dan ben je afgestudeerd! Als film- en literatuurwetenschapper heb je kennis van verschillende culturen en media. Je weet hoe je tekst en beeld kunt ‘lezen’. Bovendien ben je een onafhankelijke, kritische denker en onderzoeker. Dat maakt je geschikt voor veel verschillende functies.
Wat weet je en kun je als je bent afgestudeerd?
Als je de bachelor Film- en literatuurwetenschap hebt afgerond, heb je een mooi pakket aan kennis en vaardigheden tot je beschikking:
- Je bezit kennis over de studie van film en literatuur in brede zin, je kent de belangrijke theorieën, en je kunt stromingen, thema’s en stijlen in hun culturele en historische context plaatsen en je hebt inzicht in actuele ontwikkelingen binnen deze discipline.
- Je hebt specifieke kennis over jouw specialisatie: film of literatuur.
- Je kunt films en romans of andere teksten analyseren en duiden, en je kunt je er zelfstandig een oordeel over vormen.
- Je bezit academische vaardigheden, zoals wetenschappelijke teksten interpreteren, bronnen zoeken en kritisch beoordelen, een onderzoek opzetten en uitvoeren, presenteren, goede teksten schrijven.
- Ook heb je algemene vaardigheden ontwikkeld, zoals plannen, structureren, projectmatig werken, creatieve oplossingen bedenken, werken in een team.
Met deze kennis en vaardigheden heb je een prima startpositie op de arbeidsmarkt. Als je tijdens je studie ook nog bestuurservaring of relevante werkervaring tijdens een stage hebt opgedaan, vind je nog sneller de baan van je dromen.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofIn deze video leer je Jennie Barbier kennen. Zij heeft Film- en literatuurwetenschap gestudeerd aan de Universiteit Leiden en werkt nu als Projectleider bij het Literatuurmuseum. Ben je benieuwd wat ze precies doet? Kijk dan de video!
Verder met een masteropleiding
Je kunt er ook voor kiezen om een vervolgstudie te doen en verder te gaan met een master in Leiden of aan een andere universiteit in binnen- of buitenland. Na een succesvol afgeronde masteropleiding ontvang je de titel Master of Arts (MA). Met een masteropleiding op zak heb je meer kans op een baan op academisch niveau.
Lees meer over onze masteropleidingen.
Verder naar een baan
Waar je later werkt, hangt af van je eigen interesses, kennis en vaardigheden en de keuzes die je maakt. Studenten die deze opleiding volgen, komen dan ook terecht in uiteenlopende sectoren en beroepen.
Lees meer over de arbeidsmarkt
Janna Houwen
Alumna
"Mijn werk sluit naadloos aan bij de opleiding; met name de (onderzoeks)master legt zowel wat kennis als wat vaardigheden betreft de perfecte basis om wetenschappelijk onderzoek te gaan verrichten."
Ontdek je toekomst op het Humanities Career Event
De faculteit Geesteswetenschappen wil dat haar studenten na hun afstuderen goed terechtkomen. Daarom organiseren we elk jaar een Humanities Career Event. Hier kom je in contact met een groot aantal bedrijven en organisaties die mogelijk interessant zijn voor jou. Denk je al na over sollicitatiebrieven en je CV? Op het Career Event zijn er interessante workshops met tips en advies over de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. In andere workshops ontdek je wat je carrièremogelijkheden zijn.
Hier krijg je een indruk van het Career Event van 2021.
Loopbaanbegeleiding
De faculteit Geesteswetenschappen heeft een eigen Career Service waar je met al je vragen over de arbeidsmarkt terecht kunt. Onze adviseurs bieden je advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk. Daarnaast organiseert de Career Service workshops en geeft voorlichting over zaken als arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren.