Economie & Samenleving (BSc)
Stap 1: Check de toelatingseisen
Wil je de bacheloropleiding Economie & Samenleving volgen aan de Universiteit Leiden? Controleer dan allereerst wat de toelatingseisen zijn van de opleiding.
Toelatingseisen
Je bent direct toelaatbaar tot de bacheloropleiding Economie & Samenleving met de volgende diploma’s. Dat betekent dat je je vóór 1 mei moet aanmelden via Studielink, maar geen toelatingsverzoek hoeft in te dienen via het online toelatingsportaal (zie de aanmeldprocedure):
- VWO-diploma (alle profielen) met wiskunde A of wiskunde B;
- Afgeronde WO-propedeuse mits voorafgaand een VWO-diploma met wiskunde A of wiskunde B behaald;
- Afgeronde WO-opleiding mits voorafgaand een VWO-diploma met wiskunde A of wiskunde B is behaald;
NB De vereiste van aantoonbaar wiskunde A of B op VWO-eindexamenniveau geldt voor iedereen, ook voor degenen die doorgestroomd zijn naar een WO-opleiding via de route havo-hbo of mbo-hbo.
Heb je een van onderstaande diploma's (of ga je die voor de start van de bacheloropleiding afronden), dan kom je in principe voor toelating in aanmerking. Omdat je niet direct toelaatbaar bent moet je nog wel vóór de deadline van 1 mei een toelatingsverzoek indienen ter beoordeling van je vooropleiding. Zie bij de aanmeldprocedures hoe je via het online toelatingsportaal (uSis) een toelatingsverzoek moet indienen.
- Alle andere Nederlandse diploma’s met wiskunde A of wiskunde B op VWO-niveau;
- Studenten met een VWO-diploma behaald in Aruba, Sint-Maarten en Curaçao met wiskunde A of wiskunde B;
- Internationale diploma’s die minimaal vergelijkbaar zijn met het Nederlandse VWO-diploma, inclusief wiskunde A of wiskunde B;
- HBO Associate degree met aantoonbaar VWO-deelcertificaat wiskunde A of B;
- HBO propedeuse-diploma aangevuld met een aantoonbaar deelcertificaat wiskunde A of B op VWO eindexamenniveau;
- HBO-(propedeuse)diploma van een HBO-instelling met aantoonbaar wiskunde A of wiskunde B op VWO-eindexamenniveau.
Met alleen een HBO propedeuse diploma of een HBO Associate degree, ben je niet toelaatbaar voor deze bacheloropleiding.
- Het aantoonbaar maken van wiskunde A of wiskunde B op VWO-eindexamenniveau kan enkel door:
- Het behalen van een VWO-certificaat;
Let op: een deelcertificaat VWO-wiskunde A of B kan behaald worden via een school of ROC, of door het afleggen van een staatsexamen. Het staatsexamen bestaat uit twee onderdelen: een centraal schriftelijk examen en een college-examen. Bij DUO kun je je aanmelden voor het staatsexamen. De deadline hiervoor is elk jaar op 31 december; - Het behalen van een Wiskunde A of B tentamen bij de Centrale Commissies Voortentamen;
- Het behalen van een Wiskunde A of B certificaat aan het Boswell-Bèta instituut.
- Het behalen van een VWO-certificaat;
Colloquium doctum
Het colloquium doctum is een bijzonder en streng toelatingsexamen voor studenten die:
- op grond van hun Nederlandse diploma (in principe) niet toelaatbaar zijn tot een universitaire studie.
- 21 jaar of ouder zijn op de dag dat de opleiding begint.
Hou er rekening mee dat dit altijd via een toelatingsprocedure via het online toelatingsportaal in uSis loopt en bij het indienen van documenten duidelijk aangegeven moet worden dat het om een verzoek gaat via het Colloquium Doctum toelatingsexamen. De aanmelddeadline is 1 november. Meer informatie
Taaleisen
Studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding moeten een Nederlandse taaltoets afleggen. Daarvoor accepteren wij de volgende toetsen:
- TUL Gevorderd (Toelatingsexamen Universiteit Leiden) van het Academisch Talencentrum;
- Met het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal, niveau Educatief Startbekwaam of niveau Educatief Professioneel kan eveneens worden voldaan aan de eis.
Uitzondering:
- Studenten met een International Baccalaureate (IB) Diploma met Nederlands A of met Nederlands B HL (Higher Level) zijn uitgezonderd van de Nederlandse taaleis;
- Studenten met andere diploma’s kunnen in sommige gevallen ook vrijgesteld worden. Het Admissions Office zal hier uitsluitsel over geven nadat een toelatingsverzoek is ingediend via het online toelatingsportaal.