Universiteit Leiden

nl en

Economie & Samenleving (BSc)

Over de opleiding

De opleiding Economie & Samenleving bereidt je met zijn vijf doordachte leerlijnen uitstekend voor op een succesvolle carrière als econoom.

Binnen de bachelor zijn vijf doordachte leerlijnen uitgewerkt die je uitstekend voorbereiden op een succesvolle carrière als econoom. Deze leerlijnen richten zich onder andere op economische inzichten en theorie, programmeren en empirische vaardigheden, en brede kennis van politiek, recht en instituties. Natuurlijk komen ook praktische vaardigheden ruim aan bod, zoals helder schrijven, overtuigend presenteren, en effectief samenwerken.

 

In het eerste jaar leg je de basis voor de opleiding. Je krijgt een introductie in de economische theorie, waaronder micro-economie, macro-economie en gedragseconomie. De bijhorende ondersteunende vakken, zoals wiskunde en statistiek, komen uiteraard ook voorbij. Daarnaast leer je programmeren en maak je kennis met de verwante disciplines van het recht en de politieke wetenschappen en het grote belang daarvan voor economen.

In het tweede jaar verdiep je je verder in een aantal moderne deelgebieden van de economie, zoals Internationale economie, Publieke economie, Arbeidsmarktbeleid en Toegepaste Econometrie. Je verbreedt ook je kennis van de politiek en het recht, en kiest zelf waarin je specialiseert! Daarnaast pas je in het tweede jaar ook de kennis uit het eerste jaar toe op concrete en actuele problemen, zoals klimaatverandering, ongelijkheid en migratie. Dit zijn reële maatschappelijke uitdagingen én onze Leidse en Rotterdamse economen zijn experts in deze onderwerpen.

Het eerste semester van derde jaar biedt héél veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit meer dan 100 minoren. Vond je bijvoorbeeld het eerstejaarsvak Gedragseconomie – waarbij inzichten worden geput uit de psychologie – onwijs interessant? Dan kies je gewoon voor een minor van 30 EC in de psychologie! Of is artificiële intelligentie toch meer jouw ding? Dan combineer je economie met een minor in artificiële intelligentie!

In het tweede semester van het derde jaar ga je verder met de opleiding en integreer je de kennis van economie, politiek en recht in vakken als Politieke Economie en Rechtseconomie. Het programma wordt afgesloten met een Bachelorproject (10 EC). Dit is een individueel onderzoeksproject over een maatschappelijk-economisch thema, waarbij je zowel economische, politieke als juridische aspecten combineert.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

In Leiden kun je je opleiding zo veel mogelijk laten aansluiten op jouw interesses en ambities. In het derde bachelorjaar is de vrije keuzeruimte. Een half jaar lang (oftewel 30 EC) kun je je verdiepen door middel van een interessante minor. Of wat dacht je van een periode studeren in het buitenland?

Geen zin in een minor, maar wil je meer praktische ervaring? Dan kun je kiezen voor een halfjaarlijkse stage – zo zijn er veel in Den Haag – of voor één van de internationale uitwisselingsprogramma’s over de hele wereld.

Een half jaar lang (oftewel 30 EC) kun je je verdiepen in een minor naar keuze. Een minor is een samenhangend pakket van vakken. Denk aan een verdieping in o.a. mensenrechten, rechtspraktijk of fundamentele vragen over recht en rechtvaardigheid. 

Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die aan de Universiteit Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien leer je internationaal te denken. In het buitenland studeren is mogelijk binnen het reguliere studieprogramma, dus je loopt geen vertraging op.
Hiervoor kun je in je tweede jaar plannen maken.

Op een buitenlandse universiteit kun je vakken volgen die aan de Universiteit Leiden niet worden gegeven. Ook kan je je verdiepen in onderwerpen waar op de Universiteit Leiden minder aandacht voor is. De rechtenfaculteit werkt samen met vele gerenommeerde universiteiten in Europa, zoals Oxford, Parijs, Siena, Oslo, Granada en Zürich. Maar ook wereldwijd heeft de opleiding goede contacten. Zo kun je bijvoorbeeld studeren in China aan de Shanghai International Studies University. Kijk voor meer informatie bij het Bureau Internationaal Onderwijs