Universiteit Leiden

nl en

Economie & Samenleving (BSc)

Arbeidsmarkt

De bachelor Economie & Samenleving sluit goed aan bij de vraag op de arbeidsmarkt. Werkgevers geven aan dat er veel behoefte is aan moderne, multidisciplinaire economen die inzichten integreren om actuele maatschappelijke vraagstukken te begrijpen.

De opleiding is vormgegeven na overleg met een adviesraad van topwerkgevers. Die raad wordt jaarlijks geraadpleegd om de vakken te evalueren en de ontwikkelingen in het werkveld bij te houden. De werkgevers geven aan dat er veel behoefte is aan moderne, multidisciplinaire economen die inzichten integreren om actuele maatschappelijke vraagstukken te begrijpen.

Hoe helpt de universiteit je aan een goede baan?

Tijdens je opleiding begin je in een tutorgroep. In deze groep leer je onder meer vaardigheden voor de arbeidsmarkt, zoals het opstellen van een curriculum vitae. Daarnaast biedt de opleiding buiten de studievakken om het programma Learning My Way aan. Dit programma bestaat uit verschillende workshops, individuele coaching en een speeddate met alumni. Het is gericht op voorbereiding op de arbeidsmarkt.

De opleiding beschikt daarnaast over een loopbaancoach, en studenten van de opleiding hebben toegang tot de diensten van de universitaire Career Services.  Daar krijg je individueel advies over je loopbaan, persoonlijk profiel en de arbeidsmarkt. Je kunt er tests afleggen en hulp vragen bij sollicitaties.

Ook in de studievereniging die wordt opgericht komt voorbereiding op de arbeidsmarkt aan bod.

Belangrijk hierbij is dat de bachelor is gehuisvest in Den Haag. Hier kun je als student meteen contact leggen met de organisaties in Den Haag waar je later kan werken. Je gaat er op bezoek of doet een onderzoeksstage. En er komen regelmatig gastsprekers langs.

Waar kun je werken?

Je toekomstige carrière hangt af van je interesses en je vervolgopleiding. Maar één ding is zeker: je hebt al een uitstekende basis gelegd. Als breed opgeleide econoom kun je in diverse functies terechtkomen, zoals economisch beleidsadviseur bij een ministerie of een internationale organisatie, econoom bij een centrale bank, lobbyist, manager, onderzoeker, data-analist, economisch journalist of beleidsmedewerker, om er maar enkele te noemen.

Kortom, als econoom zijn je kansen op een baan uitstekend. De grootste uitdaging is om een baan te vinden die je leuk vindt en die aansluit bij jouw passie!