Bestuurskunde (BSc)
Over de opleiding
De opleiding Bestuurskunde biedt je de tools om oplossingen te ontwikkelen voor complexe vraagstukken binnen de overheid, maatschappij, en het bedrijfsleven. Je richt je op het functioneren van de publieke sector en de totstandkoming van beleid. Je kiest een specialisatie die aansluit bij jouw interesses en toekomstplannen.
Gemeenschappelijke basis
De basis van de studie Bestuurskunde is voor alle studenten hetzelfde. Twee derde deel volgen studenten gemeenschappelijk. Een derde deel van de vakken verschilt per specialisatie: Beleid, Bestuur en Organisatie; Digitalisering, Bestuur en Maatschappij; of Economie, Bestuur en Management. Voor de start van het eerste jaar kies je gelijk de specialisatie die bij je interesse en toekomstplannen past.
Opbouw programma
De basis van de opleiding Bestuurskunde leg je in het eerste jaar. Hier leer je de beginselen van sociaalwetenschappelijk onderzoek en bestuurskundige vaardigheden om theorie in de praktijk te brengen. Je maakt kennis met verschillende disciplines, zoals Recht en Politicologie, die inzicht kunnen geven in bestuurskundige vraagstukken, en volgt de basisvakken van de specialisatie die bij jouw interesses en ambities passen.
In het tweede jaar staat verdieping centraal. Je vult vakken vanuit je specialisatie aan met inzichten in de ontwikkeling van bestuursstelsels en het proces van Europese integratie. Hier krijgt het internationale aspect van Bestuurskunde ruim de aandacht.
Het derde jaar start met de vrije keuzeperiode, die je de ruimte geeft om je studie te verrijken. Je kiest in deze periode of je in het buitenland gaat studeren, stage loopt, of een minor volgt. Naast je specialisatiekeuze kun je hierdoor de opleiding verder personaliseren en je horizon verbreden, zoals belangrijke ervaring opdoen in het werkveld. De opleiding rond je af met een afstudeerwerkstuk, de bachelorscriptie.
De studie leert je om mee te denken over de beleidsmatige aanpak van belangrijke kwesties binnen onze samenleving. Het gaat vaak om complexe vraagstukken, waar je zelf de weg in moet vinden. Het studieprogramma maakt je daar stapsgewijs klaar voor.
Hiske Doornekamp
Student Bestuurskunde: Beleid, Bestuur en Organisatie
'Wat ik zo leuk vind aan deze bachelor is dat je naar maatschappelijke problemen kijkt vanuit de politicologie, sociologie, economie en het recht.'
'Wat ik zo leuk vind aan deze bachelor is dat je naar maatschappelijke problemen kijkt vanuit de politicologie, sociologie, economie en het recht. Omdat ik een brede interesse heb sprak de combinatie van die vier perspectieven me erg aan, en de opleiding heeft me niet teleurgesteld. Hoe verder je komt in de studie, hoe leuker het wordt, omdat je steeds specifieker ingaat op onderwerpen die bestuurskundigen interessant vinden.'
Joost Mertens
Student Economie, Bestuur en Management
'Vooral de combinatie van verschillende disciplines van waaruit je een maatschappelijk onderwerp bekijkt spreekt me aan.'
'Vooral de combinatie van verschillende disciplines van waaruit je een maatschappelijk onderwerp bekijkt spreekt me aan. Op de middelbare school had ik al wat met economie, maar het leuke aan deze economische track van Bestuurskunde vind ik dat het gecombineerd wordt met andere vakgebieden, wat het heel divers maakt. Zo krijgen we rechtenvakken, maar bijvoorbeeld ook bestuurskundige vakken over beleidsvoering. Een aantal vakken wordt ook gedeeld met de specialisatie Beleid, Bestuur en Organisatie, zoals Inleiding Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek en Statistiek.'
Laura van der Velden
Student Beleid, Bestuur en Organisatie
'Een groot pluspunt van deze opleiding vind ik de interdisciplinaire benadering.'
'Een groot pluspunt van deze opleiding vind ik de interdisciplinaire benadering. Je leert bijvoorbeeld veel over rechten en sociologie, hulpwetenschappen die een bestuurskundige kan gebruiken om vraagstukken op te lossen. Daardoor ontwikkel je dus interdisciplinaire kennis en vaardigheden, terwijl je maar één opleiding hoeft te volgen.'
Onderwijsvormen
Het academisch jaar is opgedeeld in twee semesters van elk twee blokken. Je hebt gemiddeld 13 contacturen per week, waarin je hoor- en werkcolleges volgt. De rest van de tijd besteed je aan zelfstandig studeren of samenwerken met medestudenten om werkgroepen, colleges of practica voor te bereiden. Daarnaast ga je op onderzoek uit, interview je professionals uit het werkveld, of neem je deel aan simulaties.
De bacheloropleiding is kleinschalig en persoonlijk. In het eerste jaar krijg je intensieve begeleiding van een vaste docent-tutor en studentmentor. We dagen je uit om academische en professionele vaardigheden op een vernieuwende, speelse manier te ontwikkelen.
Blokken worden afgesloten met een traditioneel tentamen, groepsopdracht, of creatieve opdracht zoals een vlog of podcast. Vanaf het eerste jaar duik je in actuele vraagstukken, die je interactief onderzoekt, zowel individueel als in groepsverband. Je scherpt je presentatievaardigheden aan, debatteert, en werkt intensief samen in groepsprojecten.
Natuurlijk moet je wel eens in oude dossiers of originele beleidsdocumenten spitten, maar we zoeken altijd naar aansluiting met de moderne werkpraktijk. En je gaat erop uit! Bezoek de Tweede Kamer, rechtbanken, ministeries, neem interviews af in het werkveld… de echte wereld als outdoor-collegezaal op steenworp afstand in het centrum van Den Haag.
Virtuele tour door onze gebouwen in Den Haag
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofStudiebegeleiding
De opleiding Bestuurskunde is kleinschalig en biedt een persoonlijke benadering. Werkgroepen bestaan uit maximaal 25 studenten, en in je eerste jaar krijg je intensieve begeleiding van zowel een studentmentor als een docent-tutor.
Tijdens wekelijkse bijeenkomsten in het eerste semester ontwikkel je academische vaardigheden en maak je kennis met de universiteit. Door middel van sociale activiteiten, verbonden aan het programma of de steden Den Haag en Leiden, leer je je medestudenten beter kennen.
Voor praktische vragen kun je altijd terecht bij je studentmentor, terwijl de docent-tutor je verder adviseert over studie-inhoudelijke zaken. Ervaren studieadviseurs staan klaar om je te ondersteunen bij studiegerelateerde of persoonlijke omstandigheden. In het tweede en derde jaar krijg je gerichte begeleiding bij het opstellen van je studieplan.