Bestuurskunde (BSc)
Wat bestudeer je?
Tijdens de studie Bestuurskunde werk je aan praktijkvragen waar jouw kritische blik waardevol is. Zo ben je na je opleiding klaar om echt bij te dragen aan de maatschappij. Welke vraagstukken ga jij oplossen?
Veel maatschappelijke kwesties die we bij Bestuurskunde bestuderen zoals de wooncrisis, immigratiebeleid en energietransitie staan voortdurend in de belangstelling, het is vrijwel dagelijks nieuws. Op deze pagina vind je voorbeelden van thema's die je tijdens de opleiding Bestuurskunde kunt tegenkomen. Ontdek de veelzijdigheid van het vakgebied!
Voedselverspilling
In Nederland verdwijnt er elk jaar ruim 2 miljard kilo aan eten in de vuilnisbak. De overheid wil graag de verspilling verminderen. Binnen de Bestuurskunde specialisatie Beleid, Bestuur en Organisatie benader je een probleem zoals voedselverspilling vanuit verschillende invalshoeken. Wegen de inspanningen van de overheid op tegen de baten van minder verspilling? Hoe komt het issue van voedselverspilling op de politieke agenda? En welke obstakels moeten door burgers en bedrijven overwonnen worden bij de implementatie van de nieuwe wetgeving tegen voedselverspilling?
Open overheid
De Wet Open Overheid (WOO) verplicht overheidsinstanties om alle digitale informatiestromen binnen hun beleidsprocessen openbaar te maken, wat de transparantie bevordert. Burgers kunnen zo overheidsactiviteiten beter volgen, maar dit kan ook negatieve gevolgen hebben, zoals vermijdingsgedrag of manipulatie. Binnen de Bestuurskunde specialisatie Digitalisering, Bestuur en Maatschappij leer je dat digitale initiatieven zowel technologische als sociale effecten hebben—iets waar beleidsmakers rekening mee moeten houden.
Vliegbelasting
Moet er een minimumprijs voor vliegtickets komen? Deze vraag speelt in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, en is bestuurlijk complex. Besluitvorming kan nationaal of op Europees niveau plaatsvinden. De Bestuurskunde specialisatie Economie, Bestuur en Management helpt je niet alleen deze complexiteit te begrijpen, maar ook de economische gevolgen te beoordelen. Wat zijn de voor- en nadelen van hogere prijzen, en wanneer is overheidsingrijpen economisch gerechtvaardigd?
Joshua Keet
Student Bestuurskunde - Economie, Bestuur en Management
'Ik vind de betaalbaarheid van het pensioenstelsel een boeiend vraagstuk.'
'Ik vind de betaalbaarheid van het pensioenstelsel een boeiend vraagstuk. Daarvoor zijn veel oplossingsrichtingen. Mijn uitdaging zou zijn consensus te vinden in de verschillende belangen van de beroepsbevolking en de gepensioneerden.'
Veerle Verver
Student Bestuurskunde - Beleid, Bestuur en Organisatie
'Publieke en semi-publieke organisaties kunnen vaak efficiënter worden ingericht.'
'Publieke en semi-publieke organisaties kunnen vaak efficiënter worden ingericht. Ik wil daarover advies geven aan het management, bijvoorbeeld op basis van onderzoek onder medewerkers over wat er leeft.'
Mahamed Xasan
Bestuurskunde alumnus, adjunct-inspecteur
'We controleren begrotingen op doelmatigheid en adviseren de minister van Financiën.'
'Ik werk als adjunct-inspecteur bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF) op het Ministerie van Financiën. De IRF controleert de begrotingen van alle vakdepartementen op doelmatigheid en doeltreffendheid. Wij functioneren als de oren en de ogen van de minister van Financiën. Daarnaast adviseren wij de minister over de gehele rijksbegroting en ondersteunen wij de minister bij Kamerdebatten na bijvoorbeeld de presentatie van de Miljoenennota op Prinsjesdag.
In het bijzonder houd ik me bezig met de begrotingen van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast adviseer ik de minister van Financiën over 'nucleaire dossiers' op terrein van Infrastructuur en Waterstaat (Ministerie van IenW). De vraagstukken bij Buitenlandse Zaken gaan over de Nederlandse inzet in het buitenland, waarbij de onderwerpen Brexit en migratie de laatste tijd veel aandacht vergen.
De studie Bestuurskunde heeft mij geholpen de multidisciplinaire aspecten van beleid te overzien en zo vanuit mijn rol de minister op een budgettair verantwoorde manier te adviseren. De kern van het werk van IRF is om na te denken over onze taken en met zo min mogelijk belastinggeld, het best mogelijke beleid kunnen voeren.
Bestuurskundigen krijgen vaak de opdracht te werken in een dynamische en maatschappelijk relevante werkomgeving. Bestuurskunde is een mooie studie om zowel binnen als buiten het publieke domein te werken. Dat is uitdagend en is van toegevoegde waarde aan de maatschappij. Daarom zou ik deze studie aanbevelen. Naast mijn master Public Administration ('between Politics & Policy') heb ik na twee jaar werken besloten een aanvullende master in Economie in Gent te doen. De Universiteit van Gent biedt een unieke aanvullende masterprogramma aan die mooi aansluit bij mijn interesses en huidige functie bij het Ministerie van Financiën.'