Universiteit Leiden

nl en

Beleid, Bestuur en Organisatie (BSc)

Studieprogramma

De basis van de studie is voor alle Bestuurskundestudenten hetzelfde, een deel van de vakken verschilt per specialisatie. Bij Beleid, Bestuur en Organisatie krijg je vakken die je helpen complexe problemen bij publieke organisaties of in het bedrijfsleven te doorgronden.

Programmaoverzicht

Je volgt twee derde van het programma gemeenschappelijk met alle Bestuurskunde studenten. Dit wordt aangevuld met vakken die per specialisatie verschillen: Beleid, Bestuur en Organisatie; Digitalisering, Bestuur en Maatschappij; of Economie, Bestuur en Management. Deze opzet biedt een brede oriëntatie, waarbij je colleges volgt in verschillende vakgebieden. Hierdoor leer je vraagstukken vanuit diverse perspectieven te beoordelen en raak je vertrouwd met disciplines zoals recht, publiek management, politicologie en ethiek.

Een aantal specialisatievakken uitgelicht

Geschiedenis van het Openbaar Bestuur

Bij dit specialisatievak ontdek je de ontwikkeling van het Nederlandse openbaar bestuur vanaf de middeleeuwen tot nu. Je verkent historische bestuurlijke vragen, theorieën, en concepten om hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen beter te begrijpen. Dit vak toont hoe kennis van het verleden nuttig is voor moderne besluitvorming.

Sociologie

Het specialisatievak Sociologie is een cruciale ondersteunende discipline van Bestuurskunde. Het biedt de tools om maatschappelijke verschijnselen te analyseren. Dit vak behandelt de kernvragen van de sociologie en toont de waarde van sociologische kennis voor het effectief besturen en begrijpen van de samenleving.

Beleids- en besluitvorming

In dit gemeenschappelijke vak bestuderen we processen en hoe deze leiden tot beleidsoplossingen. Bijvoorbeeld hoe bepaalde issues op de politieke agenda komen en hoe vervolgens de besluitvorming functioneert. Je krijgt tools uit de beleidswetenschap om meerdere invalshoeken te bekijken en methodieken om de het beleidsvormingsproces te begrijpen.

Integratief Project 'De Responsieve Overheid'

In dit specialisatievak analyseren studenten hoe maatwerk en een responsieve overheid tot stand komen. Ze integreren theorieën, concepten en methodologische vaardigheden uit het eerste jaar. Het vak omvat hoorcolleges voor theoretisch inzicht en werkgroepen waarin studenten samen aan een groepspaper werken onder begeleiding van een docent.

European Union Politics and Policy

De Europese Unie staat voor grote uitdagingen zoals migratie en de klimaatcrisis. Bij dit gemeenschappelijke vak onderzoek je de interacties tussen EU-instellingen zoals de Europese Commissie, Raad en Parlement, en hoe deze leiden tot beleidsuitkomsten, zowel in crisissituaties als in dagelijkse processen.

Beleidsimplementatie en Evaluatie

Bij dit gemeenschappelijke vak behandelen we de factoren die cruciaal zijn voor de implementatie van beleid, zoals de keuze van beleidsinstrumenten en de rol van uitvoeringsorganisaties. Het belicht hoe beleid in de praktijk vorm krijgt door de gezamenlijke inspanningen van politici, burgers, ambtenaren en andere stakeholders zoals belangenorganisaties en de media.

Publiek leiderschap

Bij dit specialisatievak bekijken we het brede scala aan vaardigheden waarover een ambtelijk leider dient te beschikken. Zo is de ambtelijk leider adviseur van politici en bestuurders, partner van stakeholders in het maatschappelijk middenveld en leidinggevende binnen de ambtelijke organisatie.

Administrative Ethics

Dit gemeenschappelijke vak kijkt naar de beïnvloeding van beleidsvorming en gedrag van ambtenaren en politici. Deze cursus verkent twee benaderingen van bestuursethiek—'applied ethics' en 'political ethics'—en past ze toe op morele dilemma's zoals het toekennen van sociale voorzieningen of mogelijke clientelisme door een burgemeester.

Bachelorproject

De bachelorscriptie vormt het sluitstuk van de opleiding Bestuurskunde: Beleid, Bestuur en Organisatie. Studenten analyseren een bestuurskundig probleem, passen onderzoeksvaardigheden toe en presenteren hun bevindingen. Binnen werkgroepen met thema’s zoals het pensioenstelsel of een EU-crisis, krijg je intensieve begeleiding.

Curriculumoverzicht

Verken de Studiegids voor een uitgebreid overzicht van alle gemeenschappelijke en specialisatievakken die je kunt verwachten in de opleiding Bestuurskunde.

Verken de Studiegids

Hoe vul je keuzeruimte in?

In het derde jaar is er vrije keuzeruimte. Deze kun je grotendeels naar eigen voorkeur invullen. Denk aan het volgen van keuzevakken, een minor of aan een stage. Je kunt ook kiezen voor een studieperiode in het buitenland, dé kans om je horizon te verbreden.

Een minor is een samenhangend vakkenpakket met een omvang van 30 studiepunten. Het is afgestemd op het niveau van derdejaars bachelorstudenten. De Universiteit Leiden biedt zo’n 50 minoren met verschillende thema’s. Elke faculteiten heeft een breed aanbod. Daarnaast zijn er interdisciplinaire minoren.

Lees meer over minoren >>

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een buitenlandse universiteit. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken.

Studeren en stage in het buitenland >>

Tijdens een stage werk je een aaneengesloten periode bij een organisatie. Bijvoorbeeld een ministerie of internationaal bedrijf. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met een stagedocent van je opleiding en de stageorganisatie.

Lees meer over stages bij Bestuurskunde >>

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.