Vestert Borger
Universitair Docent
- Naam
- Dr. V. Borger LLM
- Telefoon
- +31 71 527 7715
- v.borger@law.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0002-4261-4540
Vestert Borger is als universitair docent Europees recht verbonden aan het Europa Instituut van de Universiteit Leiden.
Meer informatie over Vestert Borger
Profileringsgebied
Nieuwsberichten
Promovendi
Borger promoveerde in januari 2018 cum laude aan de Universiteit Leiden. In zijn proefschrift onderzoekt hij hoe de muntunie tijdens de eurocrisis een constitutionele gedaantewisseling heeft kunnen ondergaan terwijl de Unieverdragen vrijwel onveranderd bleven. In 2019 werd het proefschrift beloond met de dissertatieprijs van de European Law Faculties Association. In 2020 is het bij Cambridge University Press gepubliceerd onder de titel The Currency of Solidarity: Constitutional Transformation during the Euro Crisis. In 2021 werd dit boek onderscheiden met de Best Book Prize van de University Association for Contemporary European Studies (UACES).
Naast zijn specialisatie in het recht inzake de euro heeft Borger een bijzondere belangstelling voor het institutionele en constitutionele recht van de Europese Unie. Zijn werk is verschenen in gerenommeerde Nederlandse en internationale tijdschriften, waaronder SEW, German Law Journal, European Constitutional Law Review en Common Market Law Review. Ook schrijft hij regelmatig opiniestukken over zijn onderzoek voor NRC Handelsblad, De Volkskrant en Het Financieele Dagblad.
In het academisch jaar 2019-2020 verbleef Borger als Niels Stensen Fellow aan Yale Law School. Daar deed hij op basis van een vergelijking met het constitutionele systeem van de Verenigde Staten onderzoek naar het rechterlijk gezag van het Europees Hof van Justitie.
Samen met Luuk van Middelaar werkt Borger sinds 2022 aan een vierjarig onderzoeksproject getiteld ‘Het spel van de Europese constitutie: Aantekeningen bij de Unie, en haar woordvoerders, stelsel en fundament’. Dit project, gefinancierd met een Thorbecke beurs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), onderzoekt wat het groeiende politieke handelingsvermogen van de Europese Unie leert over de aard en dynamiek van haar constitutie. Het zal uitmonden in een boek en enkele publieksessays. Borger is projectleider van het onderzoek.
Borger is book review editor bij de European Constitutional Law Review. Hij verzorgt onderwijs in Nederlands- en Engelstalige vakken op het terrein van Europees recht, zowel op bachelor-, master- als advanced masterniveau. Daarnaast begeleidt hij bachelor- en masterscripties.
Universitair Docent
- Faculteit Rechtsgeleerdheid
- Instituut voor Publiekrecht
- Europees Recht
- Borger V. (16 mei 2013), Who rules Europe after the Pringle judgment: financial markets, Brussels or the citizens?. Clifford Chance. [lezing].
- Borger V. (2 november 2012), Financial solidarity in times of crisis. Maastricht University (Conference: 'Economic Crisis and the Law'). [lezing].
- Borger V. (22 maart 2012), IBAV-lezing: Na de crisis komt het (EU) recht. Universiteit van Amsterdam. [lezing].
- Borger V. (1 juli 2011), De juridische dimensie van steunverlening in de EU, Utrecht University. Utrecht University, Utrecht. [lezing].
- Borger V. (26 augustus 2011), Is de euro Europa's achilleshiel? - Noodsteun in tijden van crisis, Accenture Amsterdam. Amsterdam. [lezing].
- book review editor