Hortus botanicus Leiden
Natuur en samenleving
De Hortus botanicus Leiden brengt wetenschap en publiek samen. Ons onderzoek richt zich op hoe mensen de natuur ervaren en waarderen, terwijl we tegelijkertijd bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
Als botanische tuin is de Hortus betrokken bij diverse projecten rondom biodiversiteitsbehoud. We spelen een actieve rol in internationale samenwerkingen door bedreigde plantensoorten in onze collecties te huisvesten, hun verspreiding te bevorderen en materiaal te delen met andere botanische tuinen.
Natuurbeleving en stedelijke biodiversiteit
Naast onderzoek naar biodiversiteit bestudeert de Hortus de relatie tussen mens en natuur, met aandacht voor onderwerpen zoals natuurbewustzijn en plantblindheid – het fenomeen waarbij mensen de rol van planten in hun omgeving over het hoofd zien.
In de afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in publieksbereik via uiteenlopende benaderingen en verschillende projecten rondom stedelijke biodiversiteit. Citizen Science-initiatieven zoals Hidden Biodiversity en het onderzoek naar bestratingsplanten trekken niet alleen veel belangstelling van bezoekers, maar hebben ook invloed op beleidsmaatregelen, bijvoorbeeld bij de gemeente Leiden.
Educatie en maatschappelijke betrokkenheid
Binnen de tuin creëren we volop mogelijkheden om kennis over een duurzame wereld te delen met onze bezoekers. We ontwikkelen voortdurend nieuwe manieren om verschillende doelgroepen te bereiken, onder andere door scholen en wijken actief te benaderen en speciale evenementen te organiseren voor kinderen en ouderen.
De Hortus blijft zich inzetten om wetenschap, natuur en samenleving te verbinden en een breder publiek te inspireren.