Logo Universiteit Leiden.

nl en

Verhalen in het groen

Kunst, natuur en gemeenschap

*Banner is een uitsnede van: Floris Verster_Avond_1895_Collectie Museum De Lakenhal

In de herwaardering van natuur en tuin om je heen, en de groene ruimte in de stad kijken we deze lente naar een aantal inspirerende (Leidse) voorbeelden. Geïnspireerd op de tentoonstelling Thuis in het groen rond Leidse kunstschilder Floris Verster in Museum De Lakenhal duiken we dieper in bloemstillevens, de Flora Batava en het Singelpark.
De lezingen bieden een kans om meer te ontdekken over de invloed van de natuur op Versters werk, het Singelpark en de botanische tuinen van Leiden en de iconische Flora Batava, een monumentaal project waarin de flora van Nederland werd vastgelegd. Van bloemstillevens tot de relatie tussen kunst en wetenschap: deze lezingen bieden een veelzijdig perspectief op het werk van Floris Verster, en laten zien hoe de natuur als inspiratiebron een belangrijke rol speelt in zowel kunst als wetenschap, maar ook in de gemeenschap.
De tentoonstelling Thuis in het groen rond kunstenaar Floris Verster is vanaf 12 april t/m 24 augustus 2025 te zien in Museum De Lakenhal.

Drs. Cécile Verburg, tweede spreker wordt nog bekendgemaakt

Als aanvulling op de tentoonstelling organiseert de stichting Vrienden van het Singelpark een  publieksprogramma met een wandelroute door het park.
In het park wordt speciaal voor deze tentoonstellingen een wandelroute aangelegd langs planten die voorkomen in het werk van Floris Verster.
Voor het Singelpark is o.a. Cecile Verburg betrokken bij dit project met de Lakenhal. Ze is kunsthistorica en heeft zich vanaf het begin ingezet voor de realisatie van het Singelpark. Zij zal vanavond meer over de realisatie van het park komen vertellen.

Renée Volkers MA, tweede spreker wordt nog bekendgemaakt

Sinds de 17e eeuw zijn bloemstillevens een geliefd onderwerp in de schilderkunst. Op weelderige stillevens werden bloemen uit alle windstreken met verschillende bloeiperiodes samen in een vaas geportretteerd. Ze vormen een groot contrast met de bloemstillevens van de Leidse kunstschilder Floris Verster. Hoe ontstonden deze weelderige werken en waarom waren de schilderijen van Verster zo’n breuk met deze trend? Ontdek het in dit programma 
met onder andere een lezing door Renée Volkers, conservator Moderne Kunst van Museum De Lakenhal.

Norbert Peeters MA & Esmée Winkel BSc

Tussen 1800 en 1934 verscheen het groots opgezette project Flora Batava, het eerste overzicht van wilde planten in Nederland. In 28 delen werd de kennis over in Nederland groeiende wilde planten en bloemen gebundeld, met uitgebreide informatie per plant en prachtige tekeningen. De Flora Batava was een omvangrijke samenwerking tussen kunstenaars, botanisch tekenaars en wetenschappers. De Leidse Helena van de Pavord-Smits maakte meer dan 800 tekeningen voor de laatste tien delen. In 2023 verzorgde botanisch filosoof Norbert Peeters samen met conservator Oude Drukken van de Koninklijke Bibliotheek Esther van Gelder een nieuwe uitgave van dit lijvige werk. Peeters gaat in zijn lezing in op het belang van dit boek voor de waardering van lokale natuur.  Wat zegt het over de biodiversiteit, toen en nu? Botanisch tekenaar Esmée Winkel gaat dieper in op botantisch tekenen en de verschillen tussen bijvoorbeeld het werk van Verster en Van de Pavord-Smits

Floris Verster_Bloemen en bladeren_1888_Collectie Museum De Lakenhal

Tijd, plaats, aanmelden en livestreams

Dinsdagavond 15 april
19.30-21.30
Lipsiusgebouw, zaal 019
Cleveringaplaats 1
Leiden
Gratis entree
Aanmelden 15 april


Zondagen 11 mei en 1 juni
11.00 tot 12.30 uur
Museum De Lakenhal
Oude Singel 32
2312 RA Leiden

Ticket: € 5,- via website Museum De Lakenhal, studenten gratis

Iedereen welkom!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.