Onderzoeksproject
Onderwerp: Psychologische factoren bij jeuk en pijn
Aangezien jeuk en pijn zeer belastend kunnen zijn, vooral wanneer mensen chronisch aan (een van) deze symptomen lijden, is het belangrijk te weten door welke factoren deze gewaarwordingen worden beïnvloed. Het wordt steeds duidelijker dat psychologische factoren een belangrijke rol spelen bij het ervaren van jeuk en pijn. Psychologische factoren die jeuk en/of pijn kunnen verergeren zijn waarschijnlijk ook factoren die gebruikt kunnen worden om het proces om te keren, zodat deze sensaties verminderen. Voorbeelden van dergelijke processen zijn het richten van de aandacht versus het uitschakelen van de aandacht, verwachtingen van toename versus afname van jeuk en pijn, negatieve emoties versus positieve emoties, en langdurige vermijdende reacties versus benaderende reacties. Het rechtstreeks vergelijken van jeuk en pijn kan het begrip van beide symptomen bevorderen.
- Contact
- Antoinette van Laarhoven
Multidisciplinair onderzoek: Deze onderzoekslijn richt zich op het ophelderen van hoe psychofysiologische factoren een rol kunnen spelen in de ervaring van jeuk en pijn, beide sensaties die ons waarschuwen voor mogelijke bedreigingen van ons lichaam. Aan de ene kant proberen we te begrijpen hoe psychofysiologische factoren jeuk en pijn kunnen verergeren, en aan de andere kant hopen we dat dit ons een aangrijpingspunten biedt voor multidisciplinaire interventies.
Belangrijkste focus van dit onderwerp:
Binnen dit thema ligt er een grote nadruk op de cognitieve factoren, maar er is ook aandacht voor affectieve en gedragsfactoren.
- Cognitieve factoren
- Met betrekking tot aandacht bestuderen we bijvoorbeeld of het richten van de aandacht op jeuk en pijn tegenover het afwenden van de aandacht van jeuk en pijn de perceptie ervan kan veranderen, of jeuk- en pijnstimuli de aandacht trekken en hoe de ervaring van jeuk en pijn interfereert met het uitvoeren van een taak (zie het Project van Laarhoven, Attentional processing of itch and pain).
- Met betrekking tot verwachting wordt onderzocht hoe verwachtingen worden aangeleerd en hoe en in welke mate ze de ervaring van jeuk en pijn kunnen beïnvloeden (zie het onderwerp Placebo).
- Met betrekking tot affectieve factoren in jeuk- en pijnperceptie richten we ons bijvoorbeeld op de effecten van negatieve emoties op jeuk en pijn.
- De rol van gedragsfactoren wordt onderzocht door bijvoorbeeld jeuken en vermijden van pijn.
Onderzoeksmethoden:
We maken gebruik van verschillende manieren om jeuk en pijn op te wekken, voornamelijk met behulp van quantitative sensory testing (QST) stimuli, zoals histamine-iontoforese of het aanbrengen van koehage om jeuk op te wekken, en elektrische of warmte/koude stimulatie om pijn op te wekken. Ook plaatjes en woorden gerelateerd aan jeuk en pijn worden gebruikt in ons onderzoek, vaak in gedragstaken. We meten hersenactiviteit tijdens de verwerking van jeuk- en pijnprikkels met behulp van elektro-encefalografie (EEG) en doen virtual reality-onderzoek. Uitkomsten zijn onder andere zelfgerapporteerde jeuk en pijn, EEG metingen, oogopslag en reactietijden voor de gedragstaken.
Langetermijndoel:
Uiteindelijk hopen we meer inzicht te krijgen in de gemeenschappelijke en afzonderlijke processen die een rol spelen bij jeuk en pijn, met als doel manieren te vinden om deze processen tegen te gaan en de sensaties te verminderen. Dit is vooral relevant voor mensen die chronisch last hebben van jeuk en pijn, bijvoorbeeld patiënten met een chronische huidaandoening zoals atopische dermatitis of patiënten met reumatoïde artritis of fibromyalgie.
Zie ook
Project: Attentional processing of itch and pain
Project: Placebo research: Pharmacological conditioning
Project: Psychophysiological responses to stress and stress management
Project: The role of expectancies and avoidance learning in the maintenance of somatic symptoms
Project: e-Coach: Tailored cognitive-behavioral e-Health care for patients with chronic somatic conditions
Pijler: Fundamental research
Pijler: Diagnostics and treatment
Pijler: Evaluation and implementation
Onderwerp: Aging and neuropsychological rehabilitation
Onderwerp: E-health
Onderwerp: Healthy lifestyle: Nudging and self-regulation
Onderwerp: Itch and pain
Onderwerp: Movement and mental functions
Onderwerp: Music and health
Onderwerp: Novelty and enrichment
Onderwerp: Patient communication
Onderwerp: Persistent physical symptoms
Onderwerp: Placebo
Onderwerp: Population health
Onderwerp: Psychopharmacology
Onderwerp: Psychosocial consequences of ICU treatment
Onderwerp: Self-management in chronic diseases
Onderwerp: Spatial thinking
Onderwerp: Stigmatization
Onderwerp: Stress and stress-related disorders
Onderwerp: Work and health