Universiteit Leiden

nl en
Staats- en Bestuursrecht - Universiteit Leiden

Staats- en bestuursrecht (LL.M.)

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, moet je aan de onderstaande toelatingseisen voldoen.

Je bent toelaatbaar met een bachelordiploma Rechtsgeleerdheid (met togatraject) van een Nederlandse universiteit afgerond vóór de start van de masteropleiding. 

  • Heb je een bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid behaald of ga je deze dit collegejaar afronden met opleidingscode 50700 dan ben je direct toelaatbaar. Zie voor de opleidingscodes/RIO de website van DUO.
    LET OP! DIT GELDT PAS VOOR AANMELDINGEN VOOR COLLEGEJAAR 2025-2026, dus startdatum 1 september 2025.
    Voor de start in februari 2025 is nog een toelatingsverzoek noodzakelijk voor studenten met een Nederlandse bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid buiten de universiteit Leiden. 
  • Heb je een vergelijkbare bacheloropleiding maar met een andere opleidingscode dan 50700, dan dien je na de aanmelding in Studielink, een toelatingsverzoek in te dienen via het online aanmeldportaal uSis van de Universiteit Leiden.

Zie de aanmeldprocedure voor directe toelating en het indienen van een toelatingsverzoek.

HBO-afgestudeerden (ook MER, SJD en HBO-Recht) kunnen alleen starten in het eerste jaar van de bacheloropleiding.
De Leidse rechtenfaculteit kent geen schakelprogramma’s voor HBO-studenten of voor studenten met een niet-juridische universitaire bachelor. Ook met een schakelprogramma van elders ben je niet toelaatbaar. Wel kunnen eventueel op grond van de gevolgde HBO-opleiding(en) enkele vrijstellingen worden verleend tijdens de bacheloropleiding.

Voor niet-Nederlandstalige studenten die deze master willen volgen, geldt dat zij aan het volgende vereiste niveau voor de Nederlandse taal moeten voldoen: Het Toelatingsexamen Universiteit Leiden TUL-gevorderd.

Met het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal, niveau Educatief Startbekwaam of niveau Educatief Professioneel kan eveneens worden voldaan aan de eis.

Voor studenten voor wie het Nederlands niet de moedertaal is, maar die een opleiding in het voorbereidend of hoger onderwijs in het Nederlands heeft afgerond, is bovenstaande niet van toepassing.

>> Ga naar Stap 2. Check de aanmelddeadlines

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.