Staats- en bestuursrecht (LL.M.)
Extracurriculair
Wil je graag wat extra’s doen naast je studie? Daar is bij de Universiteit Leiden alle ruimte voor.
Master Honoursonderwijs
Voor nieuwsgierige en gemotiveerde masterstudenten organiseert de Honours Academy van de Universiteit Leiden verschillende vormen van extracurriculair onderwijs, variërend van langlopende programma’s tot kortdurende vakken.
Leiden Leadership Programme
Heb jij interesse in een uitdaging op het gebied van leiderschap? Neem dan deel aan het Leiden Leadership Programme (LLP). In dit eenjarige programma word je uitgerust met de nodige kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van leiderschap om je maatschappelijke impact te vergroten. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling door middel van trainingen, seminars en een praktijkopdracht bij een organisatie, waarin je intensief leert samenwerken met andere professionals. Met het LLP behaal je 15 EC naast je masteropleiding.
Master Honours Classes & Challenges
Wil jij je academische vaardigheden en maatschappelijke bewustzijn verder ontwikkelen? Doe mee aan een van de Master Honours Classes & Challenges van de Universiteit Leiden. In een kleinschalig, interdisciplinair vak ga je een complex vraagstuk te lijf voor de maatschappij of een specifieke partnerorganisatie. Je leert over de laatste wetenschappelijke inzichten omtrent het thema en gaat tevens aan de slag met de praktijk, waarbij je samenwerkt met studenten met allerlei verschillende achtergronden. Master Honours Classes & Challenges worden aangeboden voor 5 of 10 EC.
Extra uitdagingen
Wil je leren hoe je een bestuursrechtelijke zaak tot op de bodem uitzoekt en hoe je deze het beste kan bepleiten voor de rechter? Dan ben jij de uitgelezen kandidaat om mee te doen aan de VAR-pleitwedstrijd. In deze wedstrijd leer je van ervaren bestuursrechtadvocaten, rechters en academici hoe je een zaak effectief aanpakt. Daarbij wordt je in teamverband gecoacht in essentiële processtrategie, het schrijven van processtukken en uiteraard leer je de fijne kneepjes van het pleiten voor een rechtbank.
Uiteindelijk zal je al deze vaardigheden benutten om de standpunten van het Leidse team te bepleiten op de finaledag die jaarlijks in mei wordt georganiseerd door de Vereniging voor bestuursrecht (VAR). Daarnaast behaal je een 5 EC-keuzevak, naast het vaste mastercurriculum.
Voor meer informatie: VAR-pleitwedstrijd
Bij het studentenparlement ga je in teamverband werken aan een wetsvoorstel tot wijziging van de Grondwet dan wel een gewone wet. Je zal werken aan een schriftelijke voorbereiding van het voorstel (opstellen van een bijdrage aan het verslag over het wetsvoorstel, moties en amendementen) en een mondelinge behandeling ervan (de plenaire behandeling onder leiding van de Voorzitter van de Tweede Kamer, dan wel zijn vervanger als kamervoorzitter). Het onderwerp van het wetsvoorstel betreft steeds een actueel en inhoudelijk uitdagend staats- en bestuursrechtelijk thema, dat het nodige zelfstandig rechtswetenschappelijk onderzoek vergt. Ook moeten studenten zich verdiepen in het gedachtegoed van een bij loting bepaalde politieke stroming ter zake van het onderwerp van het wetsvoorstel alsmede de bijbehorende regerings- dan wel oppositierol. Je krijgt intensieve en persoonlijke begeleiding van deskundige en praktisch ervaren medewerkers van de afdeling staats- en bestuursrecht.
Voor meer informatie: Studentenparlement.
Bij Res Publica is het mogelijk om een certificaat te verkrijgen als bewijs van het feit dat de student actief heeft deelgenomen aan de inhoudelijke activiteiten die zijn georganiseerd.
Gedurende het jaar organiseert Res Publica inhoudelijke activiteiten zoals bezoeken aan advocatenkantoren, lezingen, een studiereis, bezoeken aan gemeenten en rechtbanken en organiseert het een carrièredag. Voorafgaand aan deze activiteiten dient de student zich aan te melden via het door Res Publica opgegeven e-mailadres. Res Publica streeft ernaar om, naast de gezelligheidsactiviteiten, ten minste tien van deze inhoudelijke activiteiten te organiseren per jaar. Bij een aanwezigheid van 80% (dus acht activiteiten) zal het officiële certificaat, namens de Afdeling Staats- en Bestuursrecht en Res Publica, worden uitgereikt aan de student.
Met dit certificaat kunnen studenten laten zien dat zij actief hebben bijgedragen aan de activiteiten van Res Publica. Indien gewenst kunnen zij bij een docent, verbonden aan de Afdeling Staats- en Bestuursrecht, een aanbevelingsbrief verkrijgen.