Universiteit Leiden

nl en

Civiel recht (LL.M.)

Wil jij als rechter, advocaat of bedrijfsjurist aan de slag? Heb je interesse in Overeenkomstenrecht, Aansprakelijkheidsrecht en Goederenrecht, en wil je meer weten over de wisselwerking tussen nationaal en Europees recht? Dan is de master Civiel recht in Leiden jou op het lijf geschreven.

Dagelijks van belang

Dagelijks word je geconfronteerd met civiel recht, van de koop van een paar schoenen en de huur van je studentenkamer wordt beheerst door het civiele recht, maar ook een miljoenendeal tussen twee bedrijven. Het civiele recht staat centraal in maatschappelijke en actuele ontwikkelingen. Vragen die bijvoorbeeld steeds actueler worden:

  • Wie is aansprakelijk als grote techbedrijven zoals Airbnb en AliExpress diensten of producten aanbieden aan consumenten, en daarbij risico's ontstaan?
  • Wie is er aansprakelijk wanneer schade ontstaat door AI-systemen of robots, bijvoorbeeld bij een medische operatie?
  • Kan de overheid worden aangesproken op het niet nakomen van klimaatafspraken? Zijn bedrijven verplicht om hun CO₂-uitstoot te verminderen op basis van zorgvuldigheidsnormen?
  • Kan ons recht adequaat inspelen op nieuwe ontwikkelingen zoals de handel in emissierechten?

De jurist van nu kan niet zonder het civiele recht. Civiel recht is overal om ons heen. Of het nu gaat om een hypotheek op een woning, een faillissement, een huwelijk of een overlijden, een arbeidscontract of een ongeval: het civiele recht is dagelijks van groot belang.

Praktijkgericht en kleinschalig

In de master Civiel recht word je zo goed mogelijk voorbereid op de praktijk. Dit doen we met kleinschalig onderwijs, met veel ruimte voor persoonlijk contact met de docent. Veel van onze docenten zijn zelf in de praktijk werkzaam of zijn dat geweest. In de master besteden we uitgebreid aandacht aan het trainen van academische vaardigheden, die ook voor de praktijk van grote waarde zijn. Je doet juridisch onderzoek, schrijft stukken, houdt referaten en debatteert.

Vanessa Mak

Hoogleraar burgerlijk recht

Vanessa Mak

Civielrechtelijke vragen zijn overal aanwezig als je er oog voor hebt. De opkomst van online platforms heeft in recente jaren tot nieuwe vragen geleid over de rol van het privaatrecht in de ordening van markten voor producten en diensten. Hoe wordt gewaarborgd dat eerlijke contract bedingen door online platforms worden gehanteerd jegens kleine ondernemers die producten aanbieden via het platform? Worden consumenten voldoende beschermd als zij via een online platform aankopen doen? Kunnen consumenten naast de verkoper ook het platform aanspreken voor gebrekkige nakoming van een overeenkomst of anderszins geleden schade? Welke handhavingsmechanismen bestaan en hoe verhoudt private handhaving (bijv. onder de WAMCA) zich tot publiekrechtelijke handhaving door een toezichthouder?

Deze vragen worden in het Nederlandse recht beantwoord op grond van het Burgerlijk Wetboek, met invloeden van Europees en internationaal recht. Het systeem van het BW is daarbij eindeloos fascinerend. Veel van de inhoudelijke normen gaan terug tot het Romeinse recht. Tegelijk moet het recht soms responsief zijn ten aanzien van maatschappelijke veranderingen.

Wat uniek is voor Leiden, is de aandacht voor schrijfvaardigheden en individuele begeleiding. De vakken privatissimum en practicum zijn parels in onze master. In deze vakken oefenen studenten in kleine groepen onder begeleiding van een docent intensief met het schrijven van wetenschappelijk en praktijkgerichte stukken.

Jeroen Boot

Alumnus, senior consultant

Jeroen Boot

"Als jurist moet je niet alleen de regels kennen, maar ook het grotere plaatje kunnen overzien. In mijn master Civiel recht heb ik beide geleerd. In mijn werk als consultant heb ik er elke dag profijt van."

“In 2006 studeerde ik in Leiden civielrechtelijk af. Na een tijd voor Autoriteit Consument & Markt te hebben gewerkt, werk ik nu als senior consultant bij organisatieadviesbureau Berenschot. Bij Berenschot adviseer ik overheden en bedrijven over samenwerkingsvraagstukken. In beide organisaties heb ik niet dagelijks gedetailleerde civielrechtelijke kennis nodig (gehad). Vraagstukken zijn vaak heel praktisch, zoals: “Als ik als klokkenluider meewerk met ACM, schend ik dan het geheimhoudingsbeding in mijn arbeidsovereenkomst?” Bij Berenschot krijg ik ook meer abstracte vragen als: “Hoe maak ik als overheid verstandige afspraken over samenwerking met andere overheden of het bedrijfsleven?” Dat soort vragen hebben een juridische component, zonder dat je op de universiteit het ‘goede’ antwoord hebt geleerd. Ik ben er van overtuigd dat een goed jurist zich tijdens zijn of haar carrière steeds in nieuwe (deel)gebieden kan specialiseren en inziet dat het juridische perspectief niet op zichzelf staat. Kennis van specifieke regelgeving doe je in mijn ervaring bovendien vooral op in de praktijk. Tijdens je universitaire opleiding is het daarom relevant dat je met een juridische bril leert kijken en jezelf uitdaagt om over het systeem van het recht na te denken. Het civiele recht biedt een enorme rijkdom, doordat het zich in meer dan 2000 jaar heeft gevormd en in de haarvaten van onze samenleving zit. De civielrechtelijke master legt in mijn ervaring een degelijk fundament waarop je in je carrière kan voortbouwen. De master heeft bovendien veel aandacht voor praktische vaardigheden, zoals in de vakken practicum en privatissimum. Je leert daar óók hoe je je argumenten goed over het voetlicht brengt. Het is een open deur, maar met het ‘juiste’ antwoord alleen, red je het in de praktijk lang niet altijd.”

Waarom koos Iskren de master Civiel recht?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom kiezen voor de master Civielrecht in Leiden?

  • De master Civiel recht stoomt je klaar voor de kernberoepen van de rechtspraktijk: advocatuur, rechtsbijstand, rechterlijke macht, bedrijfsleven en overheid. Maar ook als je bent geïnteresseerd in een wetenschappelijke carrière ben je bij deze master aan het juiste adres.
  • De Leidse master Civiel recht heeft een uitstekende reputatie onder werkgevers.
  • Deze master is breed én specialistisch. Naast de verplichte vakken die een brede basis leggen, biedt de master keuzevakken die verdieping bieden in maatschappelijke thema's en voor de praktijk relevante specialismen.
  • Docenten Civiel recht hebben zelf ervaring als rechter, advocaat of bedrijfsjurist. Regelmatig zijn er ook gastcolleges van prominente professionals uit de praktijk. Dit bevestigt de sterke band met de rechtspraktijk. 
  • De master is intensief en uitdagend, met veel aandacht voor onderzoeks-, schrijf- en presentatievaardigheden, waarmee je voorbereid bent op de arbeidsmarkt of een wetenschappelijke carrière.

Past de master Civiel recht bij jou?

Heb jij interesse in maatschappelijke vraagstukken en volg je de actualiteit op de voet? Ambieer je een carrière in de rechtspraktijk? Dan is deze master een uitstekende keuze. Als je daarnaast doorzettingsvermogen hebt en creatieve oplossingen durft te bedenken, zien wij je graag bij de master Civiel recht.