Neerlandistiek (MA)
Over de opleiding
De master Neerlandistiek geeft je ruime kennis van en inzicht in de inhoud van het vakgebied van jouw keuze.
Actuele vragen
Wie het Nederlands en de Nederlandse literaire cultuur bestudeert, stuit op belangrijke actuele vragen, die vaak hun wortels in het verleden hebben. Wat weten we van de taalverandering, verschillende taalvariaties of de meertaligheid van veel Nederlanders? Welke functies heeft het schrijven of vertellen van verhalen door de tijd heen voor mensen gehad? Ook onderzoeken we bijvoorbeeld hoe mensen elkaar met taal proberen te overtuigen. Hoe proberen publieke figuren zich te verdedigen na een controversiële uitspraak en hoe redelijk is dat? Nederlands richt zich zo niet alleen op actuele vragen, het blijkt ook niet beperkt te zijn tot onze eigen tijd of onze grenzen: over de hele wereld worden vragen gesteld die we bij Nederlands ook onderzoeken. Dit biedt interessante mogelijkheden voor stages of werk.
Indeling van het programma
De master Neerlandistiek heeft vijf afstudeerrichtingen. Binnen elke richting, met uitzondering van Nederlandkunde, kun je je eigen vakkenpakket kiezen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- 20 EC scriptie op het gebied van de gekozen afstudeerrichting
- 20 EC vakken binnen de gekozen afstudeerrichting
- 10 EC in het verlengde van de gekozen afstudeerrichting
- 10 EC vrije keuzeruimte
Het is ook mogelijk om, in overleg, een breed samengesteld vakkenpakket te kiezen.
Gedetailleerd programma
Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids.
Sjef Barbiers
Hoogleraar Nederlandse Taalkunde
“De Faculteit Geesteswetenschappen in Leiden heeft een lange traditie op het gebied van taal- en cultuurstudie. Dat komt terug in deze master Neerlandistiek: we leggen voortdurend verbindingen met andere talen en culturen. Het is heel leerzaam om de Nederlandse taal en cultuur in een ander, contrasterend perspectief te plaatsen.”
Geschiedenis van het Nederlands
“Als studenten in de master kiezen voor de taalkunde houden zij zich niet alleen met de taal op zich bezig, maar ook met de geschiedenis van het Nederlands en van Nederland. Die interdisciplinaire verwevenheid is kenmerkend voor Leiden.”