Oudere Nederlandse letterkunde (MA)
In de afstudeerrichting Oudere Nederlandse letterkunde van de Universiteit Leiden bestudeer je teksten uit de Middeleeuwen (1100-1550) en de Vroegmoderne Tijd (1550-1800) en ontwikkel je een visie op de waarde van het Nederlandstalige literaire erfgoed.
Onderdeel van
Waarom Oudere Nederlandse letterkunde studeren aan Universiteit Leiden?
Tijdens deze master bestudeer je hoe de Nederlandse literatuur is ontstaan en werd gevormd door grote veranderingen in de Europese cultuur, op het gebied van scholing, kunst, politiek, religie, en boekproductie (handschrift en druk). Ook leer je hoe je literatuur in een historische context plaatst en leg je verbanden met retorica, boekwetenschap, filosofie, en teksten in andere talen. Je gaat in de collecties van de universiteitsbibliotheek zelf aan de slag met boeken die soms eeuwen oud zijn, en doet onderzoek naar de veranderende boekcultuur in de Nederlanden.
Lees meer over het studieprogramma
Goede stagemogelijkheden
Op het universiteitsterrein bevinden zich de Bibliotheca Thysiana en het Instituut voor de Nederlandse Taal – uitstekende plekken voor een stage in de oudere letterkunde of de taalkunde. Maar de opleiding heeft ook zeer goede contacten met andere instellingen en bedrijven die interessante stageplekken bieden. Kies je voor een afstudeerrichting in de taalkunde of taalbeheersing, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij het Meertensinstituut, de Taalunie, of je doet een stage in de journalistiek, bij de communicatieafdeling van een ministerie, bij een communicatie-trainingsbureau of bij een taaladviesbureau, zoals Taalstrategie of Tabula Rasa. Voor letterkunde kun je onder andere terecht bij De Bezige Bij en Prometheus, het Stedelijk Museum, de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Letterenfonds, het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en op vele andere plekken. Je kunt ook stage lopen in het buitenland, bijvoorbeeld als lector Nederlands aan een universiteit.
Wat zijn je carrièreperspectieven?
Van de afgestudeerden werkt ruim veertig procent in het onderwijs, inclusief volwasseneneducatie en zakentrainingen. Neerlandici zijn verder goed in schrijven en redigeren. Ze komen dan ook vaak in communicatiefuncties terecht. Mogelijke functies zijn journalist of redacteur bij media en uitgeverijen, voorlichter, communicatiemedewerker of consultant/adviseur. Een aantal gaat ook aan de slag als freelancer met een eigen tekst- en taalbureau.
Lees meer over jouw carrièreperspectieven
Is Oudere Nederlandse letterkunde de studie voor jou?
In de afstudeerrichting Oudere Nederlandse letterkunde ontwikkel je een geheel eigen visie op de waarde van het Nederlandstalige literaire erfgoed. In de vrijekeuzeruimte kun je je kennis van de Oudere Nederlandse letterkunde verbreden door bijvoorbeeld de Core Course Medieval Studies en Early Modern Studies te volgen, waarin intensief wordt samengewerkt met docenten van onder meer Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Literary Studies. Enthousiast geworden? Kijk snel of je in aanmerking komt voor deze master.
Een expertisecentrum voor talen en culturen van de wereld
Als het om talen en culturen gaat, is Leiden dé universiteit. De mondiale expertise die aanwezig is, plaatst onze universiteit aan de top. In Leiden en Den Haag bestuderen we talen en culturen uit alle regio's van de wereld en van de prehistorie tot nu. Zo creëren we een brede blik op de wereld; de sleutel tot wederzijds begrip.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of