Nederlandse taalkunde (MA)
Carrièreperspectieven
Van de afgestudeerden werkt ruim veertig procent in het onderwijs, inclusief volwasseneneducatie en zakentrainingen. Neerlandici zijn verder goed in schrijven en redigeren. Ze komen dan ook vaak in communicatiefuncties terecht. Mogelijke functies zijn journalist of redacteur bij media en uitgeverijen, voorlichter, communicatiemedewerker of consultant/adviseur. Een aantal gaat ook aan de slag als freelancer met een eigen tekst- en taalbureau.
Voorbeelden van functies die onze alumni bekleden zijn onder andere:
- Beleidsanalist - Axon Healthcare
- Coördinator Onderwijs - Handle with Care Opleidingen
- Coördinator van redactie - NU.nl
- Development engineer (ontwikkelaar) - ING
- Docent - Stanislascollege Westplantsoen Delft
- Docent communicatieve vaardigheden - TU Delft
- Emvi-consultant - House of Tenders
- Framingspecialist - Taalstrategie
- Mentor speciaal onderwijs - Elan college
- Paralegal - Ministerie van Justitie en veiligheid
- Senior intercedent - Randstad
- Speechschrijver - Rijksoverheid
- Teamleider IT-servicedesk - OGD
- Technisch schrijver - ChipSoft
Astrid van Veen
Afgestudeerd in Nederlandse taalkunde (MA Neerlandistiek)
“Na de Bachelor Nederlandse taal en cultuur koos ik voor de specialisatie Nederlandse taalkunde binnen de Master Neerlandistiek. Ik kijk zeer positief terug op dit masterjaar, waarin ik veel keuzevrijheid had om mij écht te specialiseren binnen mijn interessegebied: cognitieve taalkunde en taalonderzoek bij kinderen.”
Stimulerend en inspirerend “Tijdens mijn Master heb ik een onderzoeksstage kunnen volgen aan de Universiteit van Amsterdam, waarin ik onderzoek deed naar taalproblematiek bij kinderen met autisme. Over dit onderzoek heb ik uiteindelijk ook mijn scriptie geschreven. Als ik terugkijk op mijn Master denk ik vooral met veel plezier terug aan een hechte groep studenten en docenten. Het was een omgeving waarin ik gestimuleerd en geïnspireerd werd door de docenten om mijn eigen ideeën en interesses verder te onderzoeken.”
Analytisch denkvermogen “Tijdens mijn master heb ik uitstekende schrijf- en onderzoeksvaardigheden opgedaan. Ik heb mijn analytisch denkvermogen verder ontwikkeld en heb geleerd om altijd kritisch en vanuit verschillende invalshoeken naar zaken te kijken.”
Maarten Bogaards
Afgestudeerd bij Taalkunde (MA Neerlandistiek)
"Ik ben promovendus en docent bij de BA-opleidingen Nederlands en Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden. Mijn promotieonderzoek gaat over een deelgebied van de Nederlandse grammatica en is behoorlijk theoretisch. De meeste vakken die ik geef zijn daarentegen meer toegepast, bijvoorbeeld over hoe je een goed samenhangende tekst schrijft. Het mooie van de MA Neerlandistiek is dat je je in zowel theoretische als toegepaste taalkunde kunt verdiepen. Het vakkenpakket kun je daar zelf op afstemmen."
Constructieve kritiek
"Ik wist al langer dat ik verder wilde in de taalwetenschap. Deze master kan je daar verder voor klaarstomen. Zo oefen je met ‘peer review’: je levert kritisch commentaar op het werk van je medestudenten, en zij op dat van jou. Daarmee leer je om je niet alleen helder en scherp, maar ook constructief uit te drukken. En natuurlijk om met die constructieve kritiek je voordeel te doen. Dat zijn vaardigheden waar je ook buiten de wetenschap veel aan hebt."
Enthousiaste docent
"Eén van de mastervakken heb ik afgesloten met een paper over taalgebruik op YouTube. De docent deelde mijn enthousiasme en moedigde me aan om het paper verder bij te schaven en in te dienen bij een wetenschappelijk tijdschrift. Na een lang en streng peer-reviewproces (waar ik gelukkig op was voorbereid!) is het uiteindelijk geaccepteerd. Die publicatie helpt me weer vooruit in mijn huidige carrière."
Lerarenopleiding
Als je interesse hebt in een loopbaan in het onderwijs, kun je je na voltooiing van deze master aanmelden voor de eenjarige Educatieve master bij het ICLON. Om toegelaten te worden heb je zowel een master- als bachelordiploma nodig op het terrein van de neerlandistiek, of een nauw verwant programma. Het is overigens ook mogelijk om direct na je bachelorstudie de tweejarige educatieve master bij het ICLON te doen. In deze master zijn vakinhoud en didactiek meer geïntegreerd.
Waar komen ze terecht?
De onderstaande cijfers zijn gebaseerd op alumnidata van MA Neerlandistiek 2016-2020.
- 20 % Onderwijs
- 20 % Communicatie en marketing
- 10 % Media en journalistiek
- 10 % ICT
- 10 % Overheid en semioverheid
- 10 % Financiële instellingen
- 5 % Zakelijke dienstverlening
- 5 % Consultancy
- 5 % Onderzoek
- 5 % Overig
Lees meer over hoe deze master jou precies voorbereidt op je toekomstige carrière en bekijk onze voorbereidingsactiviteiten.
Met de master Neerlandistiek doe je diepgaande kennis op en het vermogen om kritisch, analytisch en wetenschappelijk te denken. Je leert de begrippen, disciplines en academische benaderingen kennen die momenteel in dit vakgebied actueel zijn, zoals taalkunde, taalbeheersing en letterkunde.
Veel van onze studenten kiezen ervoor om een stage te lopen tijdens hun masteropleiding. Studenten van de master Neerlandistiek/Dutch Studies hebben stages gelopen bij organisaties zoals:
- Meertens Instituut;
- Instituut voor Nederlandse Taal;
- De Bijzondere Collecties / Bibliotheca Neerlandica Manuscripta van de Universiteitsbibliotheek;
- het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Amsterdam;
- het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam;
- en stages bij taalwetenschappelijke onderzoeksprojecten.
De Career Service van de Faculteit Geesteswetenschappen biedt professioneel advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages, arbeidsmarktoriëntatie en sollicitaties.
De Career Service organiseert ook regelmatig (online) workshops, bijvoorbeeld over sollicitatiegesprekken en hoe je een goede cv kunt maken. Bekijk het overzicht van de workshops.
Leiden University Career Zone is een online carrièreplatform waarmee je je kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je kunt hiermee meer persoonlijk inzicht te vergaren, meer leren over de arbeidsmarkt, je sollicitatievaardigheden ontwikkelen, je academische en professionele carrière plannen. Ook kun je er vacatures vinden en erachter komen wat de Career Service voor jou kan doen.
Sluit je aan bij het Mentornetwerk om advies te krijgen van alumni die ervaring hebben op de arbeidsmarkt. Meer dan 1200 alumni helpen je graag!
Jelle over het vinden van een stage via het Mentornetwerk
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of