Universiteit Leiden

nl en
Wiskunde - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Wiskunde (BSc)

Over de opleiding

Tijdens je eerste en tweede jaar werk je aan een stevig fundament in de wiskunde. In het derde jaar en in de master is er veel keuzeruimte om vakken te kiezen in de fundamentele en toegepaste wiskunde.

Opbouw van de bacheloropleiding

In het eerste jaar (de propedeuse) maak je kennis met verschillende vakgebieden binnen de wiskunde zoals analyse, algebra, kansrekening en optimalisering. Ook volg je een keuzevak wiskunde of een keuzevak bij een andere studie. Als je alle vakken van het eerste jaar hebt afgerond heb je bij elkaar 60 EC (studiepunten) behaald.

In het tweede jaar is een vijfde van het aantal studiepunten (12 EC) te behalen met keuzevakken wiskunde. Het overige deel bestaat uit verplichte vakken, die je wiskundebasis verder versterken. De vakken in Leiden verdiepen zich zowel in de fundamentele als de toegepaste kant van de wiskunde. 

In het derde jaar heb je 42 EC (van de 60) aan keuzeruimte om je te verbreden of te verdiepen. Een deel van deze keuzeruimte (30 EC) mag je gebruiken voor een minor, maar je mag ook alle 42 EC besteden aan wiskundevakken. Je sluit de opleiding af met een zelfstandig onderzoeksproject in de fundamentele of de toegepaste wiskunde, waarover je een bachelorscriptie schrijft. 

Bekijk alle vakken in de studiegids.

Elise

Student

Elise

'Ik hou ervan om ver na te denken en lastige problemen op te lossen, van sommige problemen had ik nooit gedacht dat ik ze kon begrijpen. Deze studie biedt leuke uitdagingen en helpt mij om structuur te brengen in mijn gedachten, logisch te redeneren en systematisch te werken, iets waar ik ook op latere leeftijd veel aan zal hebben. De universiteit helpt mij om gestructureerd te dromen.'

Peter Stevenhagen

Hoogleraar Zuivere Wiskunde

Peter Stevenhagen

'In de eerste twee jaren zijn er de vakken Algebra 1, 2 en 3, die ik regelmatig geef, en waarvoor ik de Nederlandse syllabi geschreven heb. Je leert hoe je de algebraïsche eigenschappen van getallen in allerlei situaties kunt toepassen. Algebra is qua onderwerp en abstractie een geheel nieuw onderwerp voor de meeste studenten. Dat maakt het zowel spannend als pittig'.

Onderwijsvormen

Per week heb je rond de 20 contacturen, ongeveer gelijk verdeeld over hoor- en werkcolleges. Daarnaast besteed je wekelijks ongeveer 20 uur aan zelfstudie met het maken van opdrachten en het voorbereiden van colleges.

Gedreven docenten presenteren de leerstof en verbinden die met de actualiteit en eigen onderzoek. Van jou wordt verwacht dat je deze colleges voorbereidt door de opgegeven literatuur te bestuderen.

Kleine groepen gaan onder leiding van ouderejaarsstudenten en promovendi in op de stof van het hoorcollege. Tijdens de werkgroepen werk je zelf onder begeleiding aan opgaven.

Thuis werk je aan opdrachten die kunnen meetellen voor het eindcijfer van het vak.

Als je een dubbele bachelor doet, moet je uitgaan van ongeveer 30%-40% extra studiebelasting in het eerste en derde jaar en zo'n 40-60% in het tweede jaar.

Studiebegeleiding

Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies aan. Zowel op inhoudelijk gebied als op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn er verschillende mensen en afdelingen bij de Universiteit Leiden die je daarbij kunnen helpen. De studieadviseur van jouw opleiding is de deskundige op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen, etc.

Alles over begeleiding en advies