Universiteit Leiden

nl en

Russische studies (BA)

Over de opleiding

In deze opleiding leer je het actuele Rusland en het Rusland uit het verleden kennen. Je leert de taal en bestudeert de Russische maatschappij, de binnen- en buitenlandpolitiek, economie en handel, de cultuur en geschiedenis. In het tweede jaar kies je je afstudeerrichting, terwijl je in het derde jaar ook een vrije keuzeruimte kunt vullen aan de hand van je eigen interesse.

Opbouw van de bacheloropleiding

In het eerste jaar leg je een stevige basis voor zowel je taalkennis als je algemene kennis over Rusland. Je gaat hard aan de slag met het Russisch. Je leert het Cyrillische schrift, en aan het eind van het eerste jaar spreek je een aardig woordje Russisch. Ter indicatie: je kunt een eenvoudig gesprek voeren en met behulp van een woordenboek kun je zelfstandig de krant lezen. Naast de taalvakken volg je in je eerste jaar een inleiding in de Russische politiek en economie. Ook verdiep je je in de geschiedenis, literatuur en taalkunde.

In het tweede jaar kies je je focus: Politiek, Geschiedenis & Economie of Taal & Cultuur. Taalverwerving blijft een belangrijk onderdeel van je studie, en in dit jaar ervaar je bovendien hoe het is om in een Russischtalige omgeving te wonen: je studeert acht weken in Daugavpils in Letland. Daar logeer je bij een Russischtalig gezin en volg je taallessen. Deze buitenlandervaring vraagt vaardigheden zoals initiatief, verantwoordelijkheid en flexibiliteit. Dat zijn skills die je zeker op je CV kunt zetten.

In je derde jaar schrijf je een eindwerkstuk in het Nederlands, en volg je een half jaar (30 EC) keuzevakken, die je heel breed kunt invullen met vakken buiten de opleiding. Ook kun je stage lopen. In je eindwerkstuk laat je zien dat je een academicus bent. Je doet onderzoek naar een Russisch onderwerp en presenteert de resultaten zowel mondeling als schriftelijk. De academische vaardigheden die je hiervoor nodig hebt, oefen je al vanaf het eerste jaar van je studie.

Voorbeelden van afstudeeronderwerpen

  • Moderne Russische desinformatie: Hoe berichten Russische kranten over de Oekraïnecrisis?
  • De taalsituatie in Oekraïne en de rol van het Russisch in het licht van de oorlog
  • De impact van de sancties op de economie van Rusland
  • Sjostakovitsj en de muziekcultuur onder Stalin;
  • De Anti-Corruption Foundation van Navalny in Autoritair Rusland: De werkwijze van een maatschappelijke organisatie onder druk
  • Stemmen uit het verleden: communicatiestrategieën in middeleeuwse berkenbastteksten uit Novgorod

Raam op Rusland

Wil je meer lezen over onderwerpen gerelateerd aan de opleiding Russische studies? Ga dan naar de website van Raam op Rusland. Dit is een aan de universiteit verbonden journalistiek platform, waar zowel ervaren journalisten als gevorderde studenten regelmatig publiceren over Rusland en de landen van de voormalige Sovjetunie.

Jelle de Bruin

Student

Jelle de Bruin

"De onderwerpen die we met het inleidende vak Ruslandkunde hebben besproken, waarin veel focus werd gelegd op economische en politieke onderwerpen, vond ik echt ontzettend interessant. Maar daarnaast heb ik gedurende mijn eerste jaar ook ontdekt dat ik enthousiast word van de verschillende facetten van taalkunde. Ik krijg de kans om me in het tweede jaar daarin meer te kunnen verdiepen."

Tomas Busser

Student Russische studies

Tomas Busser

"Het Russische schrift heb je in een mum van tijd onder de knie, daarna komen de naamvallen en de grammatica. Die zijn een stuk ingewikkelder. Na het eerste jaar heb je de basistaal wel redelijk onder knie, en dan vind ik vooral het lezen heel leuk. Als het lukt een Russisch boek te lezen, is dat best wel gaaf."

"De Russische letterkunde is erg rijk en kent veel goede schrijvers. In het tweede jaar lees je een boek van 300 bladzijdes in het Russisch, ik koos voor Moskou op sterk water van Venedikt Jerofejev. Als je samen met een boek veel uren doorbrengt, schept dat een band. Een jarenlange vriendschap."

Matthew Frear

Docent

Matthew Frear

"Ik geef bij deze opleidingen vakken op het gebied van de Russische politiek en het buitenlandbeleid. Mijn onderwijs pas ik voortdurend aan de meest actuele gebeurtenissen aan. Ook in mijn onderzoek volg ik de actualiteit, en dit komt terug in mijn colleges en werkgroepen. Rusland, en ook de voormalige Sovjet Unie, is fascinerend. Je kunt decennia teruggaan in de tijd, maar altijd was er tumult en rumoer rondom de nationale en internationale politiek. Rusland is nooit saai!"

Onderwijsvormen

Als student Russische studies studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 20 uur per week aan colleges, werkgroepen en tentamens. Gedurende de rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.

In hoorcolleges licht de docent een thema of een deelonderwerp toe, zodat je aantekeningen kunt maken en vragen kunt stellen. In werkcolleges ga je zelf aan de slag en discussieer je over teksten en over vertalingen van jou en je medestudenten. Ook maak je werkstukken en houd mondelinge presentaties.

Studiebegeleiding

Je komt samen met een aantal andere eerstejaarsstudenten in een kleine groep met een eigen mentor. De mentoren zijn meestal ouderejaarsstudenten die je op weg helpen in je studie. In de mentorgroep oefen je onder andere academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog. Ook is de mentorgroep een goede manier om je studiegenoten te leren kennen.

De studieadviseur van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of studentenpsycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

De POPcorner is een laagdrempelig ondersteuningspunt ván studenten vóór studenten. Er zijn locaties in Leiden en Den Haag. De POPcorner helpt je bij het vinden van je weg binnen de faculteit en tijdens je studie. Daarnaast worden allerlei activiteiten georganiseerd waarmee je kunt werken aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling, zoals lezingen en workshops.

Podcastserie Russische literatuur

Kan je niet wachten om te leren over Russische cultuur? Docent Otto Boele van Russische studies heeft als voorproefje op de studie een achtdelige podcastserie gemaakt over schandalen en controverse in de Russische literatuur. Luister hieronder naar de eerste aflevering, die gaat over een eigenzinnige filosoof en zijn werk. Wil je meer luisteren? Klik hier voor de volledige serie. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.