Russische studies (BA)
Studieprogramma
Binnen de opleiding Russische studies kun je kiezen uit twee afstudeerrichtingen: Taal & Cultuur of Geschiedenis, Politiek & Economie.
Programmaoverzicht
Geschiedenis, Politiek & Economie
Bij deze afstudeerrichting ga je in op de geschiedenis van Rusland. Je verdiept je bijvoorbeeld in de overgang van de tsarentijd naar de Sovjetunie, op de manier waarop de Russische economie functioneert, hoe het politieke systeem in elkaar zit, hoe Rusland zich politiek verhoudt tot andere landen in de wereld en de impact vande oorlog in Oekraïne op de rol van Rusland op het internationale toneel.
Taal & Cultuur
Bij deze afstudeerrichting bestudeer je de Russische taal in al haar facetten, evenals de Russische literatuur en andere cultuuruitingen zoals film en beeldende kunst. Je leert wat de achterliggende historische context is van Russische literatuur en film, en welke diepere lagen er in zulke literatuur en film zitten. Ook is er aandacht voor de ingewikkelde relatie van bijvoorbeeld schrijvers en de totalitaire regimes waarin ze leven, een onderwerp dat ook nu weer actueel is.
Bij de taalkundevakken leer je op een wetenschappelijke wijze de Russische taal te doorgronden, bijvoorbeeld om te kunnen onderzoeken op welke manier het Russisch verschilt van of juist overeenkomt met het Nederlands. Ook wordt ingegaan op zaken als taal en samenleving en taalpolitiek, bijvoorbeeld waar het gaat om Russischtalige minderheden in andere landen, bijvoorbeeld Oekraïne.
Een aantal eerstejaarsvakken uitgelicht
In vogelvlucht maak je kennis met de Russische literatuur, vanaf het Kievse Rijk tot de Sovjet-Unie en het huidige Rusland. Het accent ligt op de negentiende en de twintigste eeuw, met ruime aandacht voor grote namen als Dostoevskij, Tolstoj, Tsjechov en Achmatova.
Het moderne Rusland begrijp je pas goed als je de geschiedenis kent. In dit vak ontdek je fenomenen als autocratie, lijfeigenschap en revolutionaire intelligentsia. Is de geschiedenis van Rusland vergelijkbaar met die van West-Europa? Of heeft zich in Oost-Europa iets wezenlijk anders voltrokken?
Dit college biedt een brede inleiding tot de Russische politiek en economie. Naast een bespreking van de recente politieke geschiedenis, de huidige politieke verhoudingen, en de economische uitdagingen van het land, wordt onder andere ook ingegaan op geografie en topografie, etnische verscheidenheid, en maatschappelijke kwesties.
Gedetailleerd programma
Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.
Hoe vul jij je keuzeruimte in?
Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je mag zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:
Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (er zijn meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.
Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of een organisatie als Raam op Rusland. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studieadviseur. Onze Career Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden.
Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Een stage of studieperiode in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken.