Universiteit Leiden

nl en
Molecular Science & Technology - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Molecular Science and Technology (BSc)

Studieprogramma

De bacheloropleiding duurt 3 jaar. In het eerste en tweede jaar volg je zowel vakken in de scheikunde als de technologie. Daarna verdiep je je verder in één van de gebieden.

Een aantal vakken uitgelicht

Organische chemie

In dit vak leer je verschillende reactiemechanismen van functionele groepen in organische moleculen en krijg je inzicht tussen de relatie van de molecuulstructuur en spectroscopische gegevens.

Chemische Thermodynamica

Een meer natuurkundig en wiskundig karakter heeft het vak Chemische Thermodynamica, waarbij je leert over energiebalansen en hoe je chemische processen kunt vertalen naar wiskundige modellen. Zo ontwikkel je goed inzicht in zaken die belangrijk zijn om labresultaten te kunnen vertalen naar een industriële schaal.

Calculus

15% van de te behalen punten in het eerste jaar (9 van de 60 studiepunten) is afkomstig van wiskunde (Calculus). Je hebt de kennis die je op doet bij deze vakken nodig voor een aantal vakken in de bachelor.

Fysische Chemie, Kinetiek en Biochemie

Fysische Chemie en Kinetiek en Biochemie gaan in op hoe moleculen met elkaar reageren en hoe je dit modelleert. Ook bestudeer je de werking van allerlei biomoleculen, zoals aminozuren, peptiden, eiwitten, enzymen en lipiden. 

Het derde jaar volg je vakken uit jouw keuzerichting en volg je een minor. Je sluit het derde jaar af met het afstudeerproject.

Afstudeerproject

Ter afsluiting van de bachelor voer je een afstudeerproject uit van 11 weken in een van de onderzoeksgroepen.

Bekijk alle vakken in de studiegids.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Waar je later terechtkomt, hangt af van de richting die je kiest. Het eerste jaar van je studie, de propedeuse, ligt vast om een sterke basis te ontwikkelen: je krijgt een inleiding in het vakgebied. Je kiest in je tweede jaar je eigen specialisatie In je derde jaar heb je bovendien een vrije keuze voor een minor.
Lees meer over minoren

Van je keuzeruimte mag je 30 studiepunten besteden aan keuzeruimte en invullen met een minor. Dat is een thematisch samenhangend vakkenpakket buiten je hoofdopleiding. Met een minor kun je eigen accenten geven aan je opleiding of je opleiding verbreden.

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken.