Universiteit Leiden

nl en

Latijns-Amerikastudies (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Latijns-Amerikastudies richt je je op verschillende vakgebieden. Je verdiept je in taalvaardigheid, moderne geschiedenis, literatuur en taalkunde.

Programmaoverzicht

Taalverwerving Spaans of Portugees

In het eerste jaar besteed je veel tijd aan het leren van het Spaans of Portugees van Latijns-Amerika. Een taal vormt de sleutel naar de maatschappij in een land. Met die talenkennis kun je daarom de geschiedenis, de taal, cultuur en literatuur beter bestuderen.

Moderne geschiedenis Latijns-Amerika

Je onderzoekt de moderne geschiedenis van Latijns-Amerika vanuit sociale, politieke en economische perspectieven. In verschillende vakken wordt ook aandacht besteed aan de gevolgen van kolonialisme voor bijvoorbeeld de inheemse volken in de regio.

Culturele Analyse / Literatuur

In je studie besteden we aandacht aan bekende Latijns-Amerikaanse schrijvers, maar je bestudeert ook de betekenis van film, soaps, sociale media en stripverhalen. Voorbeelden van films die aan bod komen zijn Cidade de Deus, Amores Peros, Central Station, Y tu Mama Tambien en Roma.

Taalkunde

Taalkunde geeft je inzicht in de structuur en de historische ontwikkeling van het Spaans, Portugees en andere talen uit Latijns-Amerika. Zo leer je onder andere hoe en waarom taal verandert als gevolg van sociale migratie.

Een aantal vakken uitgelicht

Kennis van Spaans en/of Portugees is een onmisbaar hulpmiddel om Latijns-Amerika te begrijpen. Zo kun je in je studie boeken en kranten lezen en onderzoek doen in Latijns-Amerika.
Aan het einde van je bachelor kun je de door jou gekozen taal spreken, luisteren en schrijven op B2 niveau en lezen op C1 niveau. Ook is het mogelijk om beide talen te leren, hier wordt in het rooster rekening mee gehouden.

In dit vak wordt aan de hand van bekende, vertaalde literatuur en van enkele invloedrijke films de verbeelding van de Latijns-Amerikaanse werkelijkheid kritisch onder de loep genomen. Denk aan stereotypen over drugs en geweld in een populaire serie als Narcos of over romantiek en politiek in de mythische figuur van Che Guevara.

In dit vak ga je dieper in op de Latijns- Amerikaanse samenleving. Een ijkpunt in de geschiedenis van het continent is de onafhankelijkheid in het begin van de negentiende eeuw. Ook kijk je naar maatschappelijke groeperingen, bijvoorbeeld organisaties van inheemse boeren.  

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum.Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Laura Alvarado van Gijzen

Eerstejaars student

Laura Alvarado van Gijzen

"In het eerste jaar krijg je heel veel verschillende vakken, bijvoorbeeld over geschiedenis, cultuur en taalkunde. Dat is dus een breed pakket, waarvan de verschillende onderdelen ook weer goed bij elkaar aansluiten. Zo kun je proeven van verschillende aspecten van de regio, op die manier ontdek je wat bij je interesses past. Tot nu toe vind ik eigenlijk alles interessant, zelfs een vak als Linguistics, dat ik in het begin erg lastig vond."

Jai von Raesfeld Meyer

Student

Jai von Raesfeld Meyer

"Gedurende de afgelopen twee jaar heb ik ook ontdekt dat ik de taalkunde kant van LAS erg leuk vind; ik ben heel geïnteresseerd in de verschillende dialecten en achtergronden hiervan die zichtbaar zijn in de regio. Dat had ik voordat ik begon met de studie niet verwacht. Mijn favoriete vak is daarom ook ‘Sociolinguïstiek en Dialectologie van het Spaans in Latijns-Amerika’. Enthousiaste en goede docenten spelen hier een grote rol in; mijn passie voor taalkunde is mede dankzij Paz Gonzalez Gonzalez erg gegroeid. "

Esmee Tanis

Ouderejaars

Esmee Tanis

"Bij de studie onderzoek je de problemen vaak vanuit een politiek perspectief. In mijn minor heb ik gekozen voor verbredende vakken als culturele antropologie en ontwikkelingspsychologie om ook vanuit het individu te kijken. Daarnaast heb ik mijn vrije ruimte gekozen voor verdiepende vakken, zoals Publiek Beleid in Latijns-Amerika en Kunst en Politiek in Latijns-Amerika. Mijn scriptie gaat over het politieke taalbeleid in Bolivia. Doordat je de scriptie interdisciplinair mag schrijven, kan ik mijn favoriete vakgebieden, taalkunde en moderne geschiedenis, samenbrengen. Na mijn scriptie wil ik graag stagelopen bij de Nederlandse ambassade om een brug te slaan tussen Nederland en Latijns-Amerika."

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Ben je eenmaal begonnen met Latijns-Amerikastudies, dan krijg je veel vrijheid om zelf de inhoud van je studie te bepalen. In het derde jaar van je bachelor heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je vult die voor een belangrijk deel zelf in met:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studieadviseur. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Natuurlijk is niets zo effectief voor je taalverwerving en cultuurbegrip als een verblijf in Latijns-Amerika. Maar studeren in het buitenland biedt meer. Je krijgt ook de kans om vakken te volgen die je in Nederland niet kunt volgen. Of je loopt er stage en doet zo unieke onderzoekservaring of werkervaring op. Bij Latijns-Amerikastudies vormt een onderzoeksverblijf in het buitenland een vast onderdeel van de masteropleiding die je na de bacheloropleiding kunt volgen.

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. Met de educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op het behalen van de eerstegraads lesbevoegdheid.