Universiteit Leiden

nl en

Kunstgeschiedenis (BA)

Studieprogramma

Bij de bachelor Kunstgeschiedenis verdiep je je intensief in de geschiedenis van de visuele en toegepaste kunsten en architectuur en de onderlinge interacties, binnen en buiten Europa, maar ook in de werking van musea en het maken van tentoonstellingen. Daarbij leer je de kunstwerken in de context van hun geschiedenis en maatschappij plaatsen.

Programmaoverzicht

Je krijgt les van experts op veel verschillende vakgebieden, bijvoorbeeld architectuurgeschiedenis, de visuele kunst van de klassieke oudheid tot heden, de toegepaste kunsten en wooncultuur, en musea, erfgoed en collecties. Die staan niet los van elkaar; we willen juist laten zien dat die vakgebieden nauw met elkaar samenhangen.

Een aantal vakken uitgelicht

In het eerste jaar besteden we ruime aandacht aan de geschiedenis van de kunst. We hebben vijf cursussen waarin we stap voor stap de kunstproductie bespreken van de Oudheid tot vandaag. In deze cursussen worden de visuele en decoratieve kunsten en de architectuur samen behandeld. Telkens verschuift de aandacht van de ene kunstvorm naar de andere en van Nederland naar andere delen van Europa, maar altijd vormt de onderlinge samenhang in de wijze waarop deze kunsten zich ontwikkeld hebben, het uitgangspunt. Excursies binnen en buiten Leiden brengen je zo dicht mogelijk bij de kunstwerken en gebouwen.

Het centrale thema van deze cursus is de geschiedenis en ontwikkeling van musea, te beginnen met het idee van het museum dat zich ontwikkelde met de vroegmoderne verzamelpraktijken van prinsen en geleerden uit de Renaissance, via het institutionele verzamelen geïnspireerd door de Franse Revolutie en Verlichting, tot aan de 19e-eeuwse natievorming in Europa en de uitvinding van nationale musea. De nadruk ligt op de intellectuele ideeën die vroegmoderne verzamelaars en moderne oprichters van musea dreven en op de politieke en theoretische kwesties die de opkomst van moderne musea bepaalden, in termen van hun architectuur, missie, verzameldoelen, koloniale en postkoloniale praktijken en andere belangrijke sociale kwesties.

Kunst is iets universeel menselijks. Vanaf het begin der tijden heeft de mensheid vormgegeven aan de omgeving. De belangstelling voor kunst en architectuur die gemaakt is in het verre verleden en in andere culturen is de afgelopen decennia sterk gegroeid. In deze inleidende cursus kijken we naar kunst in een cultuurhistorisch en mondiaal perspectief aan de hand van vier grote thema’s: macht, religie, identiteit en het leven na de dood.

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een minorruimte van 30 studiepunten. Je mag helemaal zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een museum, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, maar ook kleinere musea als Villa Mondriaan in Winterswijk, of een culturele instelling, zoals het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag of het Nationaal Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je stagecoördinator. Onze docenten en de Career Services helpen je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Meer info vind je hier.

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt dat doen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Er zijn ook beurzen beschikbaar voor een dergelijk verblijf in het buitenland.

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. 
Met de educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op de educatieve master en voor een toekomst in het onderwijs.