Kunstgeschiedenis (BA)
Na je studie
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofIn deze video leer je Dorian Meijnen kennen. Zij heeft Kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Leiden en werkt nu als Conservator bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ben je benieuwd wat ze precies doet? Bekijk dan de video.
Wat weet je en kun je als je bent afgestudeerd?
Als je de bachelor Kunstgeschiedenis hebt afgerond, heb je een mooi pakket aan kennis en vaardigheden tot je beschikking:
- Uitgebreide en brede kennis van kunst uit verleden en heden, uit verschillende continenten. Ook heb je inzicht in de museale praktijk.
- Academische vaardigheden, zoals teksten interpreteren, een onderzoek opzetten en uitvoeren, presenteren, goede teksten schrijven.
- Algemene vaardigheden, zoals plannen, structureren, projectmatig werken, creatieve oplossingen bedenken, werken in een team.
- In je studie heb je bovendien geleerd kritische en onafhankelijk te denken.
Met deze kennis en vaardigheden ben je geschikt voor een baan bij kunstinstellingen, maar ook bij het bedrijfsleven, de media, onderwijs en overheid.
Je kunt er ook voor kiezen om een vervolgstudie te doen en verder te gaan met een master in Leiden of aan een andere universiteit in binnen- of buitenland.
Lees meer over Kunstgeschiedenis en de arbeidsmarkt.
Wonu Veys
Bijzonder hoogleraar Art and Material Culture of Oceania
"Tegen mensen die kunstgeschiedenis overwegen en die vragen hebben over de arbeidsmarkt, zou ik willen zeggen: als je een studie doet die je interessant vindt, word je vanzelf goed in wat je doet. Dan vind je je weg wel. Er komen steeds nieuwe beroepen bij in de kunst- en cultuursector, zo is er nu veel vraag naar herkomstonderzoek: waar komen kunstvoorwerpen vandaan, zijn ze op een gerechtvaardige manier verkregen? Tegelijk ontwikkel je vaardigheden tijdens je studie die je ook in andere beroepen kunt gebruiken, zoals het kritisch omgaan met bronnen en moeilijke concepten op een heldere manier omschrijven."
Anna Elisabeth Kruyswijk
Alumna Kunstgeschiedenis
"Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis kreeg ik een brede oriëntatie mee, maar ik had vooral architectuur, mode en fotografie op mijn radar. Dingen die je elke dag tegenkomt, openbare kunstvormen die in het dagelijks leven voor iedereen zichtbaar zijn. Dat vond ik interessant en daar deed ik graag onderzoek naar."
"Ik deed een minor vormgeving op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, waarbij ook de praktische kant van fotografie aan bod kwam. Mijn werk nu in de fotografie is goed te verklaren."
Ontdek je toekomst op het Humanities Career Event
De faculteit Geesteswetenschappen wil dat haar studenten na hun afstuderen goed terechtkomen. Daarom organiseren we elk jaar een Humanities Career Event. Hier kom je in contact met een groot aantal bedrijven en organisaties die mogelijk interessant zijn voor jou. Denk je al na over sollicitatiebrieven en je CV? Op het Career Event zijn er interessante workshops met tips en advies over de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. In andere workshops ontdek je wat je carrièremogelijkheden zijn.
Hier krijg je een indruk van het Career Event van 2021.
Loopbaanbegeleiding
De faculteit Geesteswetenschappen heeft een eigen Career Service waar je met al je vragen over de arbeidsmarkt terecht kunt. Onze adviseurs bieden je advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk. Daarnaast organiseert de Career Service workshops en geeft voorlichting over zaken als arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren.