Franse taal en cultuur (BA)
Over de opleiding
In de opleiding Franse taal en cultuur bestudeer je de Franse taal en de vakgebieden die daarmee samenhangen. Je richt je daarbij op vier vakgebieden: taalvaardigheid, taalkunde, letterkunde en cultuurkunde. De colleges worden in het Frans gegeven, waardoor je een hoog taalniveau bereikt.
Opbouw van de bacheloropleiding
In het eerste jaar volg je inleidende colleges over taalkunde, letterkunde en cultuurkunde. Daarnaast besteed je veel tijd aan taalverwerving: je gaat actief aan de slag om het Frans goed te leren spreken en schrijven.
In het tweede en derde jaar verdiep je je verder in de Franse taal en cultuur, en de Francofonie (de Franstalige wereld). Door keuzevakken (séminaires’) kun je je eigen accenten leggen. Tijdens de ‘séminaires de recherche’ doe je zelfstandig onderzoek en leer je om daar verslag van te doen. Daarnaast kan je ervoor kiezen colleges Juridisch en Economisch Frans te volgen of een oriëntatie op leren en lesgeven van de Franse taal. In het derde jaar heb je een vrije keuzeruimte die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor een stage, een keuzepakket bij een andere opleiding of een verblijf in het buitenland. Zo stippel je zelf je optimale weg door je studie uit.
In je derde jaar schrijf je je bachelor-eindwerkstuk, waarmee je de bachelor afsluit. Het onderwerp bepaal je samen met een van de docenten van de opleiding. In het werkstuk laat je zien dat je een academicus bent: je kunt gericht informatie zoeken, deze kritisch analyseren en daar een helder, informatief stuk over schrijven in het Frans. Aan het einde van het jaar presenteer je je onderzoek met een poster aan de opleiding tijdens een feestelijke afsluiting van het academisch jaar.
Voorbeelden van afstudeeronderwerpen
- ”Que pensez-vous du franglais?” Une étude comparative sur les anglicismes en français
- L’ère, l’air ou l’aire de la Francophonie plurielle: les États francophones d’Afrique centrale face à la Françafrique
- D’un chasseur de souris à l’incarnation du Diable: L’histoire du chat à travers la littérature des XIIe et XIIIe siècles
Steven Hoogwout
Ouderejaarsstudent
"Een bijzonder en interessant vak is 'Francophonies et littératures francophones’, een onderwerp dat in Nederland alleen in Leiden wordt aangeboden. Daarbij gaat het om de Franse taal buiten Frankrijk zelf, dus bijvoorbeeld in bepaalde Afrikaanse landen, Quebec, de Antillen. Je ziet dan dat Frans echt een wereldtaal is. Natuurlijk komt bij dat vak ook het koloniale verleden aan bod, net als de dekolonisatie en verdere geschiedenis."
Kiné Poetoehena
Eerstejaars Franse taal en cultuur
"Vanaf dag één ging alles in het Frans: de colleges en werkgroepen, en ook de communicatie daaromheen. Dat was best overweldigend, we werden echt in het diepe gegooid. Maar juist doordat je als student zo wordt gestimuleerd om Frans te spreken, te lezen en te schrijven, heb je daar veel profijt van. In korte tijd leer je enorm veel."
Paras Dadra
Ouderejaars student
"Het klinkt misschien gek, maar een van mijn favoriete vakken ging over vogels in de Franse literatuur. Het was heel leuk om te leren over vogels van een docent die daar superveel van wist. Het doorbrak ook het normale ritme van de studie, waarin je toch meer rechttoe rechtaan vakken volgt zoals taalkunde of literatuur van een bepaald tijdvak. Je werd heel vrij gelaten in je onderwerpkeuze. Zo heb ik gekozen om een stuk te schrijven over vogels in Harry Potter."
Sophia vertelt je alles over de opleiding Franse taal en cultuur
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofOnderwijsvormen
Als student Franse taal en cultuur studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 14 uur per week aan colleges en werkgroepen. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig of in groepjes voor.
In hoorcolleges zet de docent de grote lijnen uit en licht – in het Frans – de studiestof nader toe, jij maakt aantekeningen en kunt vragen stellen. In werkcolleges diep je onderwerpen verder uit en bespreek je oefeningen en opdrachten. Ook houd je regelmatig mondelinge presentaties in het Frans.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofStudiebegeleiding
Je komt samen met een aantal andere eerstejaarsstudenten in een kleine groep met een eigen mentor. De mentoren zijn meestal ouderejaarsstudenten die je op weg helpen in je studie. In de mentorgroep oefen je onder andere academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog. Ook is de mentorgroep een goede manier om je studiegenoten te leren kennen.
De studieadviseur van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.
Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of studentenpsycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.