Franse taal en cultuur (BA)
Studieprogramma
Binnen de opleiding Franse taal en cultuur richt je je op vier vakgebieden. Naast taalvaardigheid, verdiep je je in taalkunde, letterkunde en cultuurkunde. In je tweede jaar heb je de mogelijkheid om je individuele interesses te verdiepen.
Programmaoverzicht
Taalvaardigheid Frans
Een derde van je eerste jaar besteed je aan vakken waarin taalvaardigheid centraal staat. Je leert Frans verstaan, spreken en schrijven. Bovendien wordt er in de meer inhoudelijke vakken (taalkunde, letterkunde en cultuurkunde) ook aandacht besteed aan taalvaardigheid.
Taalkunde
In deze vakken verdiep je je in de Franse taal als taalsysteem. Ook bestudeer je het Frans zoals dat in verschillende Franstalige landen gesproken wordt en verdiep je je in de ontwikkeling van de Franse taal.
Letterkunde
Je maakt kennis met de rijke Franse letterkunde in al z’n vormen: van George Sand, Victor Hugo, Charles Baudelaire, Patrick Modiano, Fatou Diome en Assia Djebar. Je leert de werken te analyseren en je leert begrijpen hoe ze in hun tijd passen.
Cultuurkunde
Bij cultuurkunde krijg je inzicht in de Franse en Franstalige geschiedenis en cultuur. Bij cultuurkunde krijg je inzicht in de Franse en Franstalige geschiedenis en cultuur. Tijdens de colleges wordt een aantal casestudies uit de actualiteit geanalyseerd aan de hand van authentiek materiaal. Bij elke casestudy wordt een verband gelegd met de geschiedenis. Een voorbeeld is de verhouding tussen Frankrijk en zijn voormalige koloniën: de afnemende militaire en politieke rol van Frankijk in Sub-Sahara-Afrika (Mali, Senegal, etc.) en de manier waarop artiesten uit Franstalige landen de Franse taal gebruiken (of juist niet) in bijvoorbeeld muziek en film kunnen alleen begrepen worden in het licht van de geschiedenis. Daarnaast worden typisch Franse culturele uitingen kritisch bekeken. Denk hierbij aan de traditie van stakingen en satire en aan de debatten rondom de Laicité (de scheiding van kerk en staat). Ook komt de Franse houding ten opzichte van Europese richtlijnen aan de orde, o.a. wat betreft de groene transitie en duurzaamheid.
Een aantal vakken uitgelicht
Vragen die tijdens deze cursus aan bod komen zijn onder meer: wat is het Frans? Waar komt het Frans vandaan? Welke vormen van taalvariatie zijn er binnen het Frans, in Frankrijk en in de wereld? Daarnaast leren de studenten het fonetisch alfabet en maken zij kennis met de sociolinguïstiek. Bij dit laatste onderdeel wordt de student uitgenodigd na te denken over de rol van taal in de maatschappij.
In dit vak maak je kennis met belangrijke auteurs uit de Franse letterkunde, zoals Maupassant, Modiano en Toussaint en ga je hun teksten lezen in het Frans. Wat is de historische en culturele achtergrond van deze teksten? Hoe passen ze in grote Europese stromingen zoals de Romantiek of het Realisme? En hoe zijn schrijvers aan hun stijl te herkennen?
In dit college maak je kennis met de francofonie en met literatuur uit alle hoeken van de wereld, aan de hand van vooraanstaande schrijvers/werken uit o.a. Algerije, Congo, Frankrijk, Québec, Senegal, Vietnam. Je komt in aanraking met de levendige debatten over de francofonie en je leert nadenken over dit cultureel lastig te bepalen begrip.
Kiné Poetoehena
Eerstejaars Franse taal en cultuur
"Mijn favoriete vak is Cultuurkunde. Daarin leren we over belangrijke historische gebeurtenissen als de Franse Revolutie en de wereldoorlogen, maar ook over het heden. Het gaat er daarbij om hoe dergelijke grote gebeurtenissen de Franse cultuur en de denkwijze van mensen hebben beïnvloed. Je ziet dan wat de effecten zijn op de Franse maatschappij en dat maakt dat ik die maatschappij ook beter kan begrijpen."
Jeroen van der Heide
Student
"Ik vind Letterkunde een van de interessantste vakgebieden. Het is veel filosofischer dan je zou denken; we gaan heel diep op de stof in. Taalkunde bevat juist een wiskundig aspect; in de grammatica zijn vaak bepaalde regels waar je je aan moet houden. Dan weet je zeker dat de uitkomst te beredeneren is. Bij de letterkunde liggen de uitkomsten nooit vast en leer je de stof vanuit verschillende perspectieven te bekijken. De afwisseling tussen taal- en letterkunde spreekt me aan."
Manola Ruff
Ouderejaarsstudent Franse taal en cultuur
"Mijn liefde voor lezen en schrijven komt terug in de vele literatuurvakken. De studie richt zich voornamelijk op de echte klassiekers. Mijn doel is om me in het Frans net zo goed uit te kunnen drukken als in het Nederlands. Ik besteed dan ook veel aandacht aan het schrijven van mijn essays. Onlangs heb ik een essay geschreven over de rol van de Franse taal in Noord-Afrikaanse landen. Door middel van literatuur uit de universiteitsbibliotheek maakte ik een analyse van de literatuurkenmerken, de schrijfstijl in Noord-Afrika, en ook van hoe de verschillende culturen zich tot elkaar verhouden."
Gedetailleerd programma
Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.
Hoe vul jij je keuzeruimte in?
Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een minorruimte van 30 studiepunten. Je mag zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:
Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (er zijn meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.
Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. Onze Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden.
Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Een studieperiode in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt dat doen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Er zijn ook beurzen beschikbaar voor een dergelijk verblijf in het buitenland.
Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen.
Met de educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op de educatieve master en voor een toekomst in het onderwijs.