Beleid, Bestuur en Organisatie (BSc)
Na je studie
Je behaalt een diploma in Bestuurskunde met daarop je specialisatie in Beleid, Bestuur en Organisatie. Je leert bestuurlijke vraagstukken vanuit een breder perspectief te benaderen, onderliggende factoren te analyseren en beleidsvoorstellen om te zetten in uitvoerbare plannen. Hierdoor ben je goed voorbereid voor beleids- en managementfuncties in zowel de (semi-)publieke als de private sector.
Wat weet je en kun je na je bachelordiploma?
Als afgestudeerde Bestuurskundige met een specialisatie in Beleid, Bestuur en Organisatie heb je een scherp inzicht in het functioneren van de publieke sector. Je analyseert kwesties vanuit diverse invalshoeken, waaronder andere wetenschappen, internationale context en organisatorische haalbaarheid. Je bent breed georiënteerd, beschikt over sterke onderzoeksvaardigheden en begrijpt de impact van internationale ontwikkelingen. Als kritische denker ben je in staat problemen te signaleren, oplossingen te bieden en bij te dragen aan betere publieke dienstverlening.
Toekomstperspectief
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofBestuurskundigen hebben een sterke startpositie op de arbeidsmarkt en zijn gewilde kandidaten in zowel de publieke als private sector. De meeste afgestudeerde bachelorstudenten kiezen voor een master, wat je toekomstperspectief verder versterkt. Met een Bestuurskunde-diploma zijn er veel mogelijkheden binnen en buiten de Universiteit Leiden. Het Instituut Bestuurskunde biedt diverse masteropleidingen aan.
Ontdek onze masteropleidingen >>
Een greep uit mogelijke werkgevers:
- Rijksoverheid, zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken of Infrastructuur en Milieu
- Beleidsafdelingen bij NGO’s of belangenorganisaties
- Lokale overheden
- Public affairs-bureaus of multinationals
- Politieke organisaties
Mathijs van de Waardt
Bestuurskunde alumnus, Beleidsadviseur Ministerie van Economische Zaken
'Dankzij de opleiding kan ik over allerlei vakgebieden in de basis meepraten.'
'Vanuit mijn interesse voor politiek en maatschappelijke vraagstukken ben ik in 2002 Bestuurskunde én Politicologie gaan studeren. In het eerste jaar had ik een toekomst voor ogen in het openbaar bestuur, maar vier jaar later was mijn blik veel breder geworden. Uiteindelijk vond ik na mijn afstuderen vrij makkelijk een baan in de adviessector: eerst heb ik ervaring opgedaan bij een groot consultancykantoor, en daarna heb ik enkele jaren bij een kleiner kantoor gewerkt. In 2012 maakte ik de overstap naar het ministerie van Economische Zaken, waar ik nog altijd met veel plezier werk.
Als beleidsadviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (een directoraat-generaal van het ministerie) coördineer ik samen met mijn team de besteding van geld uit de Europese structuur- en landbouwfondsen in Nederland. Wij zorgen ervoor dat de Nederlandse systemen zijn ingericht conform de Europese regelingen en wij declareren de subsidiegelden in Brussel. Dat betekent dat ik rekening moet houden met allerlei belangen: van politici, maar bijvoorbeeld ook van ondernemers, financiers en gemeenten. De opleiding Bestuurskunde heeft mij inzicht gegeven in de achtergrond van dergelijke belangen en de werking van beleidsprocessen.
Als je bestuurskunde hebt gestudeerd, ben je breed inzetbaar. Ik denk dat bestuurskundigen daarom ook zo gewild zijn op de arbeidsmarkt. Je krijgt van allerlei disciplines basiskennis mee: van politicologie, maar bijvoorbeeld ook van recht, sociologie en economie. Voor mij komt die veelzijdigheid van de opleiding goed van pas. Het ene moment zit ik met accountants aan tafel en is het handig dat ik weet hoe financiële processen binnen de overheid werken, en het andere moment praat ik met juristen en komt mijn kennis van de Algemene wet bestuursrecht goed van pas. Dankzij de opleiding kan ik over allerlei vakgebieden in de basis meepraten.
Tijdens de bacheloropleiding krijg je de mogelijkheid om jezelf breed te oriënteren en te ontdekken wat je leuk vindt, om daar in je masteropleiding mee door te gaan. Zelf koos ik voor de master European governance, een specialisatie die mij heeft geleerd hoe Europa werkt en wat de rollen zijn van de Europese Commissie, de Raad en het Europees Parlement.
Daarnaast biedt de opleiding alle ruimte om ook naast de studie actief te zijn, bijvoorbeeld als bestuurslid van een studie- of studentenvereniging. Je begrijpt de studie beter als je zelf plaatsneemt in een bestuur, verantwoordelijkheden draagt en rekening moet houden met verschillende belangen. Het leuke is dat je studenten Bestuurskunde in allerlei bestuursfuncties in Leiden terug ziet. Dat geldt trouwens net zozeer voor alumni van de opleiding: die kom je ook overal tegen.'
Laurie Grasmeijer
Bestuurskunde alumna
'In mijn werk zie ik de link met bestuurskunde duidelijk terug.'
'In mijn werk zie ik de link met bestuurskunde duidelijk terug. Thema's in relatie tot het openbaar bestuur of de politiek-bestuurlijke context spelen zich nu voor mijn ogen af. Dat maakt het werk heel erg leuk.'
Loopbaanbegeleiding
De Career Service van de faculteit Governance and Global Affairs biedt diverse activiteiten om je optimaal voor te bereiden op je toekomstige carrière:
- Persoonlijk loopbaanadvies: Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat past bij mij? Hoe bereik ik mijn doelen?
- CV-check
- Workshops en trainingen, zoals ‘Netwerken & LinkedIn’, ‘CV & Sollicitatiebrieven Schrijven’, of ‘Drijfveren’
- Stagemarkt
- Facultair Career Event
- Bedrijfsbezoeken
- Career Colleges met praktijkverhalen van alumni
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of