Logo Universiteit Leiden.

nl en

Stap 1: zoeken

Hoe vind je gratis wetenschappelijk materiaal online?

Informatie

De meeste mensen zoeken informatie op internet via een zoekmachine, vaak via Google. Het nadeel is echter dat je dan wel heel veel resultaten krijgt waarin je verder moet zoeken. Als je alleen wetenschappelijk materiaal wilt vinden, dan kun je Google Scholar gebruiken. Je krijgt echter ook dan nog heel veel resultaten. En niet al die resultaten zijn gratis te bekijken.

Open access

Als een wetenschappelijke publicatie of dataset gratis online beschikbaar is, dan noemen we dat open access. Deze bronnen zijn dus via internet door iedereen te bekijken en daar hoeft niet voor betaald te worden. Zo wordt wetenschappelijke kennis verspreid over de hele wereld.

Groei

Open access is ontstaan dankzij de komst en groei van het internet. Het is nog volop in ontwikkeling. Het aanbod aan open access materiaal wordt steeds groter en zal naar verwachting alleen maar toenemen.

Vinden

Er is helaas (nog) geen universele zoekmachine voor open access publicaties en databases. Open access materiaal kun je vinden door te zoeken in online repositories (archieven) of door te zoeken in open access journals. Veel gebruikte zoekmachines hiervoor zijn:

Tip: veel wetenschappelijke publicaties hebben een samenvatting en bevatten tabellen of grafieken die nuttig kunnen zijn voor je profielwerkstuk!
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.