Universiteit Leiden

nl en

Leiden Learning & Innovation Centre

Basis Kwalificatie Onderwijs

De Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) is een integraal onderdeel van professionele ontwikkeling voor docenten. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de trainingssessies die jouw reis naar het behalen van dit certificaat ondersteunen.

Het traject 

De BKO staat onder Nederlandse universiteiten bekend als een belangrijke indicator voor kwaliteit en biedt een betrouwbare maatstaf voor didactische competenties. 

Het behalen van de BKO begint met een intakegesprek met de contactpersoon van jouw faculteit, gevolgd door het doorlopen van de BKO-trainingsmodules. Naarmate je verder komt stel je een professioneel onderwijsportfolio samen en neem je deel aan een lesobservatie om je manier van lesgeven te evalueren. Let op: specifieke eisen en procedures kunnen per faculteit verschillen. Voor precieze richtlijnen en om te begrijpen wat dit voor jou betekent, kun je deze pagina raadplegen en contact opnemen met de BKO-coördinator van jouw faculteit voordat je je inschrijft voor de module.  

Deelnemen aan onze BKO-trainingen 

De trainingsmodules zijn zo ontworpen dat docenten zich kunnen ontwikkelen in alle aspecten van het lesgeven en hier ook op reflecteren. De trainingen zijn georganiseerd rond de volgende onderwerpen:   

  1. Lesgeven in de praktijk 

  2. Studenten begeleiden 

  3. Toetsen & beoordelen 

  4. Onderwijs ontwikkelen 

  5. Inclusief onderwijs 

Deze sessies zijn niet alleen toegankelijk voor medewerkers van de Universiteit Leiden; we verwelkomen ook externe docenten die hun onderwijsvaardigheden willen verbeteren. Bekijk de aankomende sessies en meld je aan via het overzicht van de BKO-trainingen.

Veelgestelde vragen

Algemeen 

Een overzicht van de BKO-trainingen is hier beschikbaar. Nadat je een training hebt gekozen, vind je de beschikbare sessies door te navigeren in het registratiesysteem.

Sommige faculteiten hebben hun eigen planning: 

  • FGGA: kijk op deze pagina voor de agenda.   
  • LUMC: vraag de agenda aan door te mailen naar bko@lumc.nl.  
  • LAW: vraag de agenda aan via de BKO contactpersoon.  

De trainingen hoeven niet in een bepaalde volgorde gevolgd te worden. Samen met de facultaire BKO contactpersoon kan je bepalen wanneer je een training volgt, op basis van jouw beschikbaarheid en behoeften.  

Voor medewerkers van de Universiteit Leiden zal de leidinggevende goedkeuring moeten geven. Wanneer goedkeuring is gegeven, wordt de registratie compleet gemaakt en wordt de betaling afgehandeld binnen het organisatie-onderdeel.  
Aan externe deelnemers wordt tijdens de aanmelding gevraagd hun factureringsgegevens door te geven. NB: er gelden prijsverschillen tussen interne en externe participanten. Medewerkers van Erasmus Universiteit Rotterdam en TU Delft betalen (in het kader van de LDE samenwerking) dezelfde prijzen als medewerkers van de Universiteit Leiden. 

Externe deelnemers, inclusief cursisten vanuit LUMC, Erasmus Universiteit Rotterdam, en TU Delft, kunnen zich registreren via het formulier op de trainingspagina. 

Een training bestaat meestal uit diverse trainingssessies. Elke sessie duurt 4 uur (een overzicht kan je hier vinden) en daarbij komt 4 uur voorbereidingstijd. Over het algemeen dien je daarom 9 halve dagen te investeren om zowel de live sessies bij te wonen en voldoende tijd te hebben voor het huiswerk.  

Sessies vinden plaats bij PLNT, Langegracht 70, Leiden. Op de begane grond is de vergaderruimte. Bij FGGA, LUMC, en Rechten zijn de trainingen gehost door de faculteit zelf.  

Nieuwe data worden halfjaarlijks bekend gemaakt, normaliter in maart en november. 

Trainingen worden aangeboden in het Engels en het Nederlands. In de cursuskalender wordt aangegeven in welke taal de training wordt gegeven. Indien je de sessie in een andere taal wilt volgen, kan je de taal van de website omschakelen. 

Kijk op deze pagina of neem contact op met jouw BKO-contactpersoon

Een BKO-traject bestaat uit verschillende live trainingssessies (met huiswerk), het samenstellen van een portfolio, en een observatie van een college of werkgroep die jij verzorgt. Voor specifieke informatie over de duur van het traject van jouw faculteit, kan je contact opnemen met jouw BKO-contactpersoon.  

Ontdek de opties op onze workshop pagina en neem contact met ons op via hello@llinc.leidenuniv.nl. We maken een afspraak om behoeften in kaart te brengen en een persoonlijk aanbod te doen. 

Twaalf dagen voordat een training begint, sluit de mogelijkheid tot registratie. De training is dan niet langer zichtbaar in het systeem. Dit gezien de voorbereidingen die het verzorgen van een training vereist. Je kunt je inschrijven voor een andere datum. 

Als een training vol is kun je je inschrijven voor de wachtlijst, waarna je automatisch bericht krijgt als er een plekje vrijkomt.

Registratie

  1. Ga naar het BKO-overzicht  

  2. Selecteer de gewenste training  

  3. Medewerkers van de Universiteit Leiden: klik op ‘registratie (medewerkers)’ om door te gaan naar het registratiesysteem.  

    Externe deelnemers: gebruik de ‘registratie via web formulier’ optie en email het complete en ondertekende formulier naar trainingoffice@llinc.leidenuniv.nl .  

    Beschikbare plaatsen voor elke training zijn zichtbaar in het registratiesysteem. Indien het vol zit, kan je je inschrijven voor de wachtlijst. Je krijgt dan een automatisch een melding wanneer een plek beschikbaar komt. 

Door een technisch probleem kan het zijn dat je geen BKO-trainingen ziet staan. Als dat het geval is, stuur dan een mailtje naar trainingoffice@llinc.leidenuniv.nl.

Het kan zijn dat de e-mail terechtkomt in de spam-box. De afzender is noreply@leidenuniv.nl. Zorg er in elk geval voor dat je leidinggevende op tijd toestemming geeft zodat je echt geregistreerd staat voor de training. 

Nee. Het is belangrijk om op tijd goedkeuring te krijgen van jouw leidinggevende (12 dagen voordat de training begint) zodat je officieel geregistreerd wordt. 

Wanneer je een groot deel van de training mist, contacteer ons dan via trainingoffice@llinc.leidenuniv.nl om eventueel een volgende sessie bij te wonen. Let op dat de mogelijkheid hiertoe afhangt van beschikbaarheid. 

Annulering zonder kosten is mogelijk tot 12 dagen voordat aanvang van de training. Voor annuleringen na deze tijd, no-shows, of het niet kunnen deelnemen aan de trainingen worden kosten in rekening gebracht. Medewerkers van de Universiteit Leiden moeten annuleren via het registratiesysteem, externe deelnemers door contact op te nemen met de Training Office via trainingoffice@llinc.leidenuniv.nl.

Na deelname aan een van de BKO-trainingen, ontvang je een certificaat als bewijs van deelname via het registratiesysteem. Dit is nog niet je kwalificatie, maar het bewijs dat je hebt deelgenomen aan de training.   

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.