Lerarenopleidingen
Zij-instroomtraject Nederlands voor niet-neerlandici (nieuw)
Wil jij leraar Nederlands worden? Ben jij geen neerlandicus, maar heb je wel een universitaire master in de Geesteswetenschappen of Rechtsgeleerdheid? Of heb je al een eerstegraads onderwijsbevoegdheid in een van de Moderne Vreemde Talen, Godsdienst of Filosofie? Dan kun je via dit nieuwe Zij-instroomtraject een eerstegraads onderwijsbevoegdheid Nederlands behalen.
Binnen dit Zij-instroomtraject combineer je een baan als leraar Nederlands met de lerarenopleiding. Deze opleiding bestaat uit een vakinhoudelijk en een educatief deel. Het traject duurt maximaal twee jaar en na afronding behaal je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid Nederlands.
Toelatingseisen
- Een universitaire master in de Geesteswetenschappen of Rechtsgeleerdheid. Je hebt daarnaast, of als onderdeel daarvan, een vooropleiding op WO-niveau (bachelor of master) met daarin relevante vakinhoud Nederlands op het gebied van Taalbeheersing, Taalkunde en/of Letterkunde van ten minste 15 EC;
- Goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel schriftelijk als mondeling;
- Een baan als leraar Nederlands in het voortgezet onderwijs van maximaal 0.4 fte*;
- In het eerste jaar geef je in elk geval lessen in de onderbouw en in het tweede jaar in de bovenbouw . Als jouw baan niet aan deze voorwaarden voldoet, moet via je werkgever een aanvullende stage worden geregeld.
- De omvang van de baan en de studielast van de vakinhoudelijke en educatieve vakken stellen je in staat om het volledige Zij-instroomtraject binnen twee jaar af te ronden.
Na aanmelding bepaalt de Toelatingscommissie van het ICLON, mede op basis van advies van de vakdidacticus, jouw toelaatbaarheid.
* De aanstelling moet voldoende ruimte open laten voor het volgen van dit traject.
Over de opleiding
Het opleidingsprogramma bestaat uit vakinhoudelijke vakken op het gebied van Neerlandistiek (Communicatie, Taalkunde en Literatuur) en educatieve vakken. De opleiding begint met optionele (afhankelijk van het maatwerkprogramma) startdagen, zie ook hieronder.
Onderwijsmomenten
De opleiding start met activiteiten die je voorbereiden op de opleiding en de stage/baan op school. Dit inhoudelijke startprogramma is optioneel en is te volgen op onderstaande momenten:
Startdagen
- De startdagen voor de start eind januari/begin februari 2025 zijn in de week van maandag 3 t/m woensdag 5 februari 2025
- De startdagen voor de start midden augustus 2025 worden nog bekend gemaakt.
Informatie over het rooster volgt later.
Aanmelddeadlines en -procedure
Het Zij-instroomtraject start tweemaal per jaar: begin februari en eind augustus.
Aanmelddeadlines
- De uiterste aanmelddatum voor de start eind januari 2025 is 1 december 2024.
- De uiterste aanmelddatum voor de start midden augustus 2025 is 1 maart 2025.
Aanmeldprocedure
Je meldt je in samenspraak met de school aan door middel van het aanmeldformulier. Houd rekening met de aanmelddeadlines.
Assessment
Het Zij-instroomtraject begint met een intakebijeenkomst en een assessment. Dit assessment, dat ook wel geschiktheidsonderzoek wordt genoemd, vindt plaats om de volgende drie vragen te beantwoorden:
- Kun je direct zelfstandig voor de klas staan?
- Kun je binnen twee jaar je bevoegdheid halen?
- Zo ja, welke scholing en begeleiding is daarbij nodig?
Het assessment bestaat uit een portfolio, een video-opname van een les en een criteriumgericht interview. In het portfolio neem je informatie op ten aanzien van je competenties en motivatie om in het onderwijs te werken. Het assessment stelt vast of je geschikt bent voor het onderwijs en wat je sterke en zwakke kanten zijn op onderwijsgebied. Op basis van de uitkomsten van het assessment en de vakinhoud Nederlands in de vooropleiding wordt een maatwerkprogramma opgesteld.
Kosten
Als zij-instromer ben je geen student van de universiteit en betaal je geen collegegeld. Je wordt als 'zij-instromer' ingeschreven bij het ICLON.
De school waar je werkt krijgt een factuur voor het assessment en de werkelijke kosten die voor het opleidingstraject gemaakt worden. Subsidie aanvragen voor het zij-instroomtraject kan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) door de school. Deze subsidie zij- bedraagt €25.000 per zij-instromer.
Informatie over de subsidie zij-instroom zoals de voorwaarden, aanvraagtermijn, het aanvraagformulier en de duur van deze regeling is te vinden op de website van DUO. De subsidieregeling loopt voorlopig tot 1 januari 2026. OCW gaat samen met het veld het traject voor zij-instroom verbeteren en flexibeler maken. Tot dan blijft de huidige regeling gelden.
Onderwijsbevoegdheid
Het zij-instroomtraject is een apart traject met een eigen getuigschrift, het Getuigschrift bekwaamheidsonderzoek. Je behaalt geen masterdiploma. Het getuigschrift vermeldt welke onderdelen het bekwaamheidsonderzoek bevatte en dat hieraan de eerstegraadsonderwijsbevoegdheid is verbonden. Met deze eerstegraads onderwijsbevoegdheid kun je Nederlands geven in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
Liever een ander opleidingstraject?
Wij bieden ook andere opleidingstrajecten aan waarmee je een onderwijsbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs kunt behalen. Bijvoorbeeld:
- Educatieve module
- master Lerarenopleiding
- het reguliere Zij-instroomtraject
Twijfel je welk opleidingstraject bij je past? Kijk dan op de webpagina Welk opleidingstraject kan ik volgen.
Vragen
Voor meer informatie over dit opleidingstraject kun je je richten tot Leontine van den Berg via het mailadres studieadviseur@iclon.leidenuniv.nl.
Op de hoogte blijven?
Laat via het formulier jouw gegevens achter en wij informeren je over de ontwikkelingen van dit zij-instroomtraject.