Logo Universiteit Leiden.

nl en

Polarisering in Latijns Amerika

Zoals elders in de wereld, is Latijns-Amerika steeds meer gepolariseerd. Er is een duidelijke toename van autocratische regimes, zoals die van Venezuela en Nicaragua, en semi-autocratische regimes, zoals El Salvador en Ecuador, waar de drugsmaffia nu actief is (voorheen was dat in Colombia). En extreemrechts zoekt aansluiting bij Trump, zoals die van president Milei van Argentinië die Trump ontmoette in februari van dit jaar.

De linkse politiek heeft grote problemen. President Preto in Colombia zit met corruptie binnen zijn familie, in Chili heeft het rechtse congres de nieuwe progressieve grondwet tegengehouden, en de Braziliaanse regering lijdt onder een rechts, inhalig congres. Terwijl Mexico lijdt onder geweld en corruptie.

Daarbij komen dan nog de milieuproblemen, zoals de orkanen in Mexico en de bosbranden en enorme droogte in Chili, Argentinië en Paraguay, tegenover overstromingen in Zuid Brazilië.

Corruptie gaat vaak samen met politiek- of bendegeweld. Dat zien we vooral in Mexico en Midden-Amerika en dat leidde samen met extreme armoede tot massale migratiestromen richting de V.S. en Europa.

Venezuela is een probleem apart. Het is al jaren een linkse dictatuur gekenmerkt door het elimineren van politieke tegenstanders en straffe controle over de bevolking met voedselpakketten als dwangmiddel en milities van gewapende 'vrijwilligers'. Bovendien zijn er grote spanningen tussen Guyana en Venezuela omdat Maduro, Essequibo aan Venezuela wil toevoegen. In juli 2024 zijn er verkiezingen en Maduro heeft er maandenlang alles aan gedaan om mogelijke oppositie uit te schakelen.

Door de verkiezingen in Mexico, Panama, El Salvador en Venezuela is 2024 een uitermate belangrijk jaar voor Latijns Amerika.

Studentenprotesten in Venezuela 2014 (bron: MO* magazine)
  1. Raymond Buve
    Inleiding inzake polarisering
  2. Marianne Wiesebron
    van Kirchnerisme naar extreem rechts in Argentinië
  3. Pablo Isla Monsalve
    Coups in Zuid-Amerika: factoren en actoren van de recente en huidige politieke crisis in Ecuador en Peru
  4. Marianne Wiesebron
    Brazilië: Lula, het globale zuiden en het tegenwerkend congres
  5. Raymond Buve
    Venezuela: verkiezingen, het Essequibo avontuur
  6. Fábio de  Castro
    Climate Justice in Latin America: Fires, floods, droughts and storms
     
  7.  Raymond Buve 
    Centraal Amerika en Mexico

Docenten

Prof. dr. Raymond Buve is emeritus-hoogleraar Geschiedenis van Latijns Amerika met 50 jaar ervaring in dat werelddeel als onderzoeker en bij werk voor de Europese Unie.

Dr. Marianne Wiesebron is universitair hoofddocent (gepensioneerd), Geschiedenis van Latijns-Amerika met ruim 40 jaar ervaring in dat werelddeel, vooral in Brazilië.

Dr. Pablo Isla Monsalve is universitair docent aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Dr. Fàbio de Castro is universitair hoofddocent bij het CEDLA (Centre for Latin American Research and Documentation) van de Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie

7 woensdagen
9, 16, 23, 30 oktober
6, 13, 20 november
13.15-15.00 uur
Leiden, in een collegezaal

Hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

Thuis 2 tot 3 uur lezen per bijeenkomst. 
Een deel van de teksten zijn in het Engels.

HOVO stelt bestanden en links van een of twee teksten per bijeenkomst beschikbaar. 

Colleges en studiemateriaal € 284,-(incl. koffie/thee)

Aanmelden

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.