Universiteit Leiden

nl en

Leiden University College

LUC en Den Haag

Medewerkers en studenten van Leiden University College (LUC) werken in Den Haag samen met maatschappelijke partners via onderzoek, onderwijs, stages en vrijwilligerswerk, waardoor er sterke banden ontstaan die ook na het afstuderen blijven bestaan.

LUC-medewerkers en studenten zetten zich actief in voor onze stad, via diverse activiteiten zoals onderwijs, onderzoeksprojecten en ‘research clinics’, waarbij zij samenwerken met maatschappelijke partners in Den Haag. Bachelor­s­­cripties (capstones) vormen een andere manier om betrokken te raken, vaak in de vorm van zelfstandig onderzoek of partnerschappen, bijvoorbeeld via de Leiden-Delft-Erasmus (LDE) Thesis Hub in Den Haag Zuidwest. Stages en vrijwilligerswerk door studenten versterken deze connecties nog verder. Veel LUC-alumni blijven na hun afstuderen bijdragen aan Den Haag, bijvoorbeeld als vrijwilligers of door aan de slag te gaan bij ministeries, ngo’s of andere maatschappelijke organisaties.

Verken de initiatieven op deze pagina voor een indruk van de Haagse projecten waaraan wij werken.

'Struggle in the City': Studenten ontwerpen ‘serious games’

In het Global Citizenship vak Struggle in the City, verdiepen studenten zich in de veelzijdige aard van armoede, kwetsbaarheid en struggle in Den Haag. Ze onderzoeken de formele en informele netwerken van sociale bescherming die er zijn om steun te bieden. Op basis van hun onderzoek en geïnspireerd door lokale hulpverlenende organisaties, ontwerpen zij simulaties en ‘serious’ (educatieve) games, bedoeld om erkenning, empathie en betrokkenheid te vergroten voor de worstelingen die zij bestudeerden.

De thema’s lopen uiteen van verslaving en dakloosheid tot vluchtelingservaringen, vergrijzing, eenzaamheid, schulden, eetstoornissen, huiselijk geweld en voedselonzekerheid. Struggle in the City: The Hague Edition heeft samengewerkt met diverse partners, zoals de Kindertelefoon, Krav Maga The Hague, The Kessler Soup Bus, Brijder, Frisse Gedachtes, Alcoholics Anonymous, De Waag en The Woodstock clinic.

Voorbeelden van studentensimulaties zijn onder meer een ‘sightseeing’-tour door Den Haag om te ervaren hoe het is om blind te zijn, en een werksimulatie om verslaving te verbergen. Enkele gameconcepten zijn Silent Saboteur, Debt Lifting en Let’s Connect. Voor een volledig overzicht van projecten, partners en gameconcepten kun je terecht op de webpagina van het vak.

Contact

Muddy Boots & Muddy Waters: Samenwerking met Dunea om duindynamiek en koolstofopslag te onderzoeken

Via een samenwerkingsverband met Dunea werken LUC-medewerkers en -studenten samen aan duurzaamheidsonderzoek gericht op koolstofopslag in de bodem, landschapsdynamiek, waterbeheer en ecologisch herstel. Door een combinatie van veldtechnieken, het LUC Science Lab en ruimtelijke (GIS-)analyses worden de duindynamiek en de variabiliteit in koolstofopslag in het nabijgelegen kustgebied Meijendel onder de loep genomen.

In het laboratorium voeren zij onder andere analyses uit van de deeltjesgrootte van sedimenten, karakterisatie van organisch materiaal, berekeningen van koolstof in de bodem en statistische analyses om diverse indexen op te stellen. Studenten werken, in het kader van een Research Clinic, nauw samen met LUC-docenten aan projecten die zowel praktische toepassingen als theoretische inzichten bieden.

Het veldwerk vindt plaats in de nabijgelegen duingebieden van Meijendel, waarbij de onderzoeksresultaten aan Dunea worden gepresenteerd ter ondersteuning van hun initiatieven.

Lees verder

Contact

LUC’s interdisciplinaire blik op het gemeentelijke initiatief voor buurtmoestuinen

Door snelle verstedelijking, milieuverandering en sociale isolatie worden buurtmoestuinen steeds belangrijker in leefbare, duurzame en veerkrachtige steden. Deze plekken bieden essentiële ecosysteemdiensten, bevorderen gezondheid en welzijn, vergroten voedselzekerheid en versterken de sociale cohesie.

In Den Haag worden urban farming initiatieven ondersteund door het gemeentelijke programma Stadslandbouw (Stadslandbouw Den Haag | Het Haagse Groen). LUC werkt samen met Stadslandbouw Den Haag door capstone-scripties te coördineren die dienen als pilotstudies voor langetermijnprojecten. Het onderzoek volgt een interdisciplinaire benadering, waarbij zowel milieu- als sociaaleconomische uitdagingen worden aangepakt via veldwerk, systematische literatuurstudies en ruimtelijke analyses.

Contact

Samenwerking van studenten met Humanities across Borders resulteert in een meertalig woordenboek over de Aziatische diaspora in Den Haag

In het vak Social Determinants of Health werken studenten actief samen met gemeenschappen in Den Haag om de sociale, politieke en economische factoren te onderzoeken die van invloed zijn op welzijn. Tot de partnergemeenschappen behoorden het Bezuidenhout Buurthuis, Stadsdeel Benoordenhout en Humanities across Borders (onderdeel van IIAS, Universiteit Leiden).

Als onderdeel van de samenwerking met Humanities across Borders bleven studenten vrijwilligerswerk doen nadat ze het vak hadden afgerond. Ze droegen bij door interviews af te nemen voor het meertalige woordenboekproject van Humanities across Borders, dat de diversiteit van de Aziatische diaspora in Den Haag in kaart brengt. De 25-woordenverhalen in het boek bieden een unieke inkijk in de levens van een aantal bewoners van de stad.

Downloads

Contact

Verbindingen tussen burgerschap, voedsel en afvalbeheer in Den Haag

Dit project bracht drie verschillende initiatieven samen:

1. Een ‘teaching-in-practice’ research clinic

In het kader van CID KennisMaken Den Haag onderzochten LUC-studenten en -medewerkers hoe verschillende bewonersgroepen in Den Haag—statushouders, nieuwkomers en expats—omgaan met en aankijken tegen voedselverspilling in relatie tot burgerschap, met de nadruk op rechten en verantwoordelijkheden. Tot de samenwerkingspartners behoorden de Technische Universiteit Delft, Compost Bakkers, de British School of the Netherlands Junior School Diamanthorst, De Vuurvlinder, de BZH-bibliotheek en HSV School Bezuidenhout. De bevindingen zijn gebundeld in een beleidsrapport voor de gemeente en CID KennisMaken Den Haag. Meer hierover vind je op de projectpagina Wasted: Exploring Food Citizenship as a Form of Urban Resilience.

2. Verhalen van solidariteit tijdens COVID-19

Deze activiteit was een samenwerking tussen LUC, ISS en De Haagse Hogeschool. Een LUC-onderzoeker leidde in samenwerking met LIAS een project gericht op verhalen van solidariteit in tijden van COVID-19. Het onderzoek richtte zich op de rol van voedsel bij het bevorderen van solidariteit in Den Haag en Leiden, in samenwerking met lokale organisaties als Conscious Kitchen, Vers en Vrij, Haagse Markt, Leiden Market en Green Kitchen Leiden. Lees meer op de website Learning from solidarities in times of COVID-19 in The Hague.

3. Verhalen van solidariteit rondom voedselverspilling

Voortbouwend op het vorige initiatief voerde LUC een gerichte studie uit naar solidariteit in relatie tot voedselverspilling in Den Haag. Dit mondde uit in de tentoonstelling Food Waste Transformers in het stadhuis van Den Haag in juni 2022. De verhalen werden op een creatieve manier gepresenteerd met behulp van een ‘fridge bike’, een koffiekar en een statafel, om infrastructuren van solidariteit in Den Haag en Leiden onder de aandacht te brengen. Kijk voor meer informatie op de Stories of solidarity with food waste during COVID-19 pagina’s.

Contact

Fireside Peace Chats: Beleidsmakers, practitioners en academici betrokken bij peacebuilding komen samen in Den Haag

Een van de voorgaande edities van de Fireside Peace Chats

De Fireside Peace Chats, mede georganiseerd door Leiden University College, The Hague Humanity Hub en het Knowledge Platform for Security and Rule of Law, bieden een plek voor informele en persoonlijke gesprekken met vredesbouwers en experts die actief zijn in door conflicten getroffen gebieden. Deze bijeenkomsten brengen een diverse leergemeenschap samen van praktijkmensen (van zowel ngo’s als overheden), onderzoekers, beleidsmakers, studenten en burgers.

Onder de deelnemers bevonden zich onder meer experts en organisaties als Peace Boat Japan, GPPAC Northeast Asia, vredeswerkers uit Zuid-Korea en Mongolië, de Public Movement for Multinational Georgia, de Peace Academy in Bosnië en Herzegovina, evenals ngo’s uit de Filipijnen, West-Afrika, Oost-Afrika, Sri Lanka, Colombia en vele andere regio’s.

Contact

Vrijwilligerswerk door studenten in Den Haag

Veel LUC-studenten zetten zich op uiteenlopende manieren in als vrijwilliger, vaak via studenten commissies. Zo organiseert de duurzaamheidscommissie ActAware, samen met de Fibre Crafts Committee en Wool for Warmth, breiacties voor mutsen en sjaals ten behoeve van daklozen in de stad. LUC4People, een andere vrijwilligerscommissie, coördineert studentenhulp voor inwoners van Den Haag met financiële of lichamelijke uitdagingen.

Via deze initiatieven komen studenten in aanraking met de verschillende sociale groepen en subculturen die de Haagse stedelijke samenleving vormen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de (Engelstalige) LUC-studenten zich meer thuis gaan voelen in de stad waar ze studeren, maar stimuleert hen ook om Nederlands te leren. Veel studenten blijven zich langdurig inzetten, zelfs na hun afstuderen.

Een bijzonder voorbeeld is LUC-alumna Emma Krick, die het illustratieproject Haagse Haufde in the Spotlight oprichtte. Dit initiatief zet mensen in het zonnetje—jong en oud, Hagenaars en Hagenezen—die bijdragen aan een gelukkigere stad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.