Universiteit Leiden

nl en

eLaw – Centrum voor Recht en Digitale Technologie

eLaw werkgroepen

Het doel van de eLaw werkgroepen is om een productieve werkomgeving te creëren om samenwerking binnen het Centrum voor Recht en Digitale Technologie te bevorderen.

De leden van de werkgroepen werken samen om het onderzoek naar specifieke onderwerpen binnen het recht en digitale technologieën te bevorderen, waaronder regelgeving en bestuur, robotica en kunstmatige intelligentie.

Elke werkgroep heeft een jaarplan met verschillende activiteiten van het schrijven van papers, het organiseren van lezingen, netwerkborrels, feedbacksessies, tot het gezamenlijk zoeken naar financiering voor het uitvoeren van maatschappelijk georiënteerde projecten. 

Voor meer informatie over een specifieke werkgroep, klik op de tabbladen hieronder:

Doel en focusgebied

Robotics and Autonomous System Lab is een interdisciplinaire werkgroep bij eLaw die zich inzet voor een beter begrip van de juridische, regelgevende en ethische implicaties van robots en autonome systemen.  

Ons werk richt zich op vier domeinen:

  • Robots en belichaamde technologieën
  • Kunstmatige intelligentie
  • Algoritmische profilering en besluitvorming
  • Eerlijkheid, verantwoording en transparantie

Motivatie

De integratie van tastbare en virtuele elementen in cyberfysische systemen neemt toe. Autonome auto's, operatie- en revalidatierobots, slimme huishoudelijke apparaten, speelgoed en natuurlijke taalprocessoren zijn slechts enkele voorbeelden van technologieën die steeds meer interactie aangaan met mensen in privé-, professionele of openbare omgevingen. De overheid en privébedrijven gebruiken ook algoritmes om besluitvormingsprocessen te automatiseren die het leven van burgers en gebruikers beïnvloeden en bepalen. Deze systemen ontketenen mogelijkheden die een paar jaar geleden nog ondenkbaar leken: ze bieden de mogelijkheid om infrastructuren die cruciaal zijn voor het moderne leven, zoals elektriciteitscentrales en productieprocessen, te automatiseren, te bewaken en te besturen; ze beheren op effectieve wijze stedelijke hulpbronnen, verminderen verkeersopstoppingen, vervuiling of optimaliseren de luchtkwaliteit; of geven gebruikers met beperkte mobiliteit meer mogelijkheden in de gezondheidszorg. Robots zijn aanwezig in huizen, scholen of zorginstellingen als poppen, metgezellen, klantassistenten, huisdieren of onschuldige sprekers die de grens tussen de cyberwereld en de fysieke wereld doen vervagen. 

Door de nieuwheid van praktijken en effecten kan de ontwikkeling van technologie leiden tot onduidelijke regels en gebieden van juridische ambiguïteit. Met andere woorden, het is mogelijk dat er geen onmiddellijk toepasbare rechtsregel of precedent is voor een bepaald gebruik of ontwikkeling van technologie. De exponentiële groei van supercomputers, het vermogen om grote hoeveelheden gegevens op te slaan en te verwerken en de verbetering van de prestaties van het internet lijken het reactievermogen van de samenleving om het hoofd te bieden aan de problemen die voortvloeien uit het gebruik en de ontwikkeling van technologie geenszins te bevorderen. Al deze factoren samen belemmeren de identificatie en aanpak van ethische, juridische en maatschappelijke kwesties (ELSI) in verband met het gebruik en de ontwikkeling van technologie door regeringen en openbare regelgevende instanties, die worstelen om de technologische (r)evolutie bij te benen.

De werkgroep

Het doel van de groep Robotics and Autonomous Systems is het creëren van een productieve, creatieve en ondersteunende outputgerichte werkomgeving om het onderzoek naar de juridische en regelgevende aspecten van robotica, kunstmatige intelligentie, autonome systemen, algoritmische besluitvorming, slim speelgoed, expertsystemen en kunstmatige agenten te bevorderen. 

Ons doel is om voorop te lopen in het onderzoek in het interdisciplinaire domein van recht en autonome systemen, onze kennis te verkennen en te verrijken met de expertise van andere collega's, en een hub te worden voor toekomstdenkers, lerenden, academici, beleidsmakers, overheden en de industrie, die de impact en het potentieel van robots en autonome systemen willen begrijpen en benutten.

Doel en focusgebied

Het hoofddoel van deze onderzoeksgroep is om vanuit een interdisciplinaire en onbevooroordeelde benadering te praten over de verschillende opvattingen over menselijke kwetsbaarheid vanuit verschillende velden (filosofie, recht, sociologie) en hoe dit opnieuw moet worden overwogen in het tijdperk van digitale technologieën. Er word besproken hoe dit wettelijk moet worden aangepakt in verschillende sectoren (gegevensbeschermingswetgeving, consumentenbeschermingswetgeving, AI-regelgeving, etc.). Kortom, de onderzoeksgroep richt zich op verschillende aspecten, waaronder (maar niet beperkt tot) de volgende:

  • Verschillende benaderingen op kwetsbare groepen (feministische, bio-ethische, rechtseconomische, politiek-filosofische perspectieven);
  • Kwetsbaarheid van proefpersonen;
  • Kwetsbaarheid van consumenten;
  • Kwetsbaarheid in digitale markten en sociale robotica;
  • Traditioneel kwetsbare groepen (kinderen, gemarginaliseerde minderheden, mensen met een handicap, slachtoffers van haat op basis van geslacht of seksuele geaardheid) en de wettelijke bescherming voor hen.

De werkgroep

De werkgroep bestaat uit verschillende wetenschappers, waaronder junior en senior medewerkers, van verschillende onderzoeksgroepen en afdelingen (waaronder het Instituut voor Metajuridica en het Instituut voor Privaatrecht). De leden van de werkgroep komen regelmatig bijeen om de juridische implicaties van menselijke kwetsbaarheid in het digitale ecosysteem te bespreken. De discussies richten zich op relevante literatuur, nieuwe projectideeën en initiatieven op meerdere niveaus. De groep ontvangt vaak externe wetenschappers die experts zijn op dit gebied om hun onderzoekswerk te bespreken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.