Passende straffen
Voorkomen dat daders weer de fout in gaan
Bega je een misdrijf, dan krijg je een passende straf; elke rechtsstaat kent dat uitgangspunt. Maar wat zijn precies rechtvaardige en effectieve straffen? Leidse onderzoekers geven nieuwe informatie en inzichten over straffen aan politici, wetgevers, handhavers en het publiek.
Nieuws
Zoektocht naar de beste straf
Dat iedereen achter de rechtspraak en het strafrecht staat, is van fundamenteel belang. Want één van de pijlers van een stabiele maatschappij is dat burgers het rechtssysteem erkennen en vertrouwen. Het helpt hierbij dat wetenschappers constant met een kritische blik naar onze straffen kijken om de rechtspraak en het strafrecht mee te laten gaan met maatschappelijke veranderingen.
Wetenschappelijk onderzoek naar straffen is hoognodig, want het doel van straffen verschuift. Vergelding en afschrikking lijken niet meer het belangrijkste doel te zijn. Het behandelen en volgen van daders om de samenleving veiliger te maken, is vaker het hoofddoel. Dit maakt het zoeken van de juiste straf een stuk ingewikkelder. Iedere dader is weer anders en veel mensen die voor de rechter verschijnen kampen met sociale en geestelijke problemen. Welke straf is dan het meest geschikt bij het streven naar succesvolle behandeling en maatschappelijke veiligheid?
De vraag is ook of gevangenisstraf en andere straffen nog effectief zijn. Cybercrime is daarnaast in opkomst: welke straf past daarbij? Leidse wetenschappers van uiteenlopende disciplines werken nauw samen bij onderzoek naar bestraffing. Dit biedt niet alleen juridische en criminologische kennis, maar ook sociaal-wetenschappelijke en filosofische inzichten.
Het Leidse onderzoek neemt de hele keten van het strafrecht onder de loep. De Leidse wetenschappers adviseren allerlei betrokkenen in de strafrechtketen, zoals het Ministerie van Justitie, rechtbanken, gevangenissen en reclassering. Het onderzoek levert een essentiële bijdrage aan het uiteindelijke doel van de strafketen: een veiligere samenleving.
Onderzoek
Promoties, oraties en evenementen
Uitgelicht
Gerelateerd onderwijs
Experts
-
Joest 't Hart Topics: straf- en strafprocesrecht -
Martin Moerings Topics: criminologie, gevangeniswezen, penitentiair recht -
Miranda Boone Topics: conflictoplossende instituties, criminologie, detentiebeleving, gevangenisstraf, penitentiair recht, reclassering, sanctietoepassing, taakstraf, vergelijkende penologie -
Pauline Schuyt Topics: materieel strafrecht, penitentiair recht, strafmotivering, strafrecht, straftoemeting -
Eva Schmidt Topics: bestraffing, jeugdstrafrecht, ontwikkeling van adolescenten, rechtsvergelijkend onderzoek, strafrecht -
Ellen Gijselaar Topics: straf- en strafprocesrecht